GuidePedia

0


Με τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών και η οποία, μεταξύ άλλων, υπογράφεται και από τον εποπτεύοντα την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Δένδια, δίνεται το πράσινο φως για το ξεπούλημα του πάγιου εξοπλισμού της κρατικής εταιρίας. Σχεδόν τρία χρόνια από τον Απρίλιο του 2021 όταν η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξήγγειλε με πανηγυρικό τρόπο τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στον χώρο τον εγκαταστάσεων της ΕΑΣ στο Υμηττό, και αφού στους 36 μήνες που παρήλθαν δεν έγινε τίποτα για τη μετεγκατάσταση πρωτίστως του παραγωγικού εξοπλισμού της εταιρίας, η επιλογή που προκρίνεται για να καλυφθεί η τρίχρονη αδράνεια είναι το ξεπούλημα. Όπως μάλιστα αναφέρει το σχετικό άρθρο 4 της τροπολογία, ο πάγιος εξοπλισμός της ΕΑΣ μπορεί «να εκποιείται, να διατίθεται, με ή χωρίς αντάλλαγμα, για την εξυπηρέτηση άλλου δημόσιου σκοπού ή να αξιοποιείται με οποιονδήποτε άλλον πρόσφορο τρόπο, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣ ΑΕ».

Πρόκειται για την τελευταία πράξη ενός προσχεδιασμένου «εγκλήματος» σε βάρος της περιουσίας των φορολογούμενων. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί μεταφοράς του εργοστασίου του Υμηττού στο Λαύριο, τον Απρίλιο του 2022 με επιστολή του τότε Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νικόλαου Κουλοχέρη, «προτάθηκε μετεγκατάσταση στην Μάνδρα σημειώνοντας ότι ο εξοπλισμός που δεν μεταφερθεί είναι: …Ο εξοπλισμός παραγωγής βλημάτων 30 χιλ. Apache και μεγάλων διαμετρημάτων που θα αποσυναρμολογηθεί και θα αποθηκευτεί προσωρινά…».

Η διαδοχή όμως των γεγονότων και το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», δείχνουν ότι η αποσυναρμολόγηση και αποθήκευση, απλώς αποτελούν την έναρξη της συγγραφής του επιλόγου στο χρονικό της εγχώριας παραγωγής πλήρων πυρομαχικών μεγάλων διαμετρημάτων και πιθανά και των μεσαίων διαμετρημάτων. Δυστυχώς, 150 χρόνια μετά την ίδρυση της ΠΥΡΚΑΛ και η χώρα σε ότι αφορά τους συγκεκριμένους τύπους πυρομαχικών επιστρέφει σε καθεστώς εξάρτησης από προμηθευτές του εξωτερικού. Η σοβαρότητα της συγκεκριμένης εξέλιξης και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να γίνονται αντιληπτές από την κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο εκτός της εποπτείας που ασκεί αποτελεί και κύριο πελάτη της ΕΑΣ για τα πυρομαχικά του. Οι εξελίξεις κινητοποίησαν 29 πρώην εργαζόμενους της ΕΑΣ, που κατείχαν διοικητικές και διευθυντικές θέσεις στην εταιρία που δημοσιοποίησαν ανοικτή επιστολή.

Βρέχει χρήμα για πυρομαχικά κι εδώ κρατούν ομπρέλα
Το καταπληκτικό (και τόσο ελληνικό), είναι ότι αυτή η εξέλιξη δρομολογείται τη στιγμή που η παγκόσμια αγορά πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση λόγω του συνεχιζόμενων πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, που οδήγησε στην απόφαση της -έστω και με αργούς ρυθμούς- επανεξοπλισμού της Ευρώπης. Ενώ λοιπόν παγκοσμίως κατασκευάζονται νέα εργοστάσια πυρομαχικών για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση, στην Ελλάδα συμβαίνουν τα εξής καταπληκτικά και πρωτοφανή:

>Αντί η μετεγκατάσταση εκτός του αστικού ιστού να αποτελέσει ευκαιρία για την εξυγίανση και εξορθολογισμό της λειτουργίας της κρατικής εταιρίας, η Διοίκηση της ΕΑΣ την καθιστά τον… ιδανικό εταίρο σε κοινοπραξία με τη σλοβακική εταιρία MSM EXPORT s.r.o., μέλος του Ομίλου CSG (Czechoslovak Group), καθώς:

>τυπικά η ΕΑΣ κατέχει το 51% της κοινοπραξίας, αλλά παραχωρεί το μάνατζμεντ στη MSM EXPORT s.r.o., τον εταίρο του 49%
>η ΕΑΣ συνεισφέρει όμως τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό παραγωγής και την τεχνογνωσία,
>η ΕΑΣ παραιτείται οικειοθελώς από την παραγωγή πλήρων πυρομαχικών μεγάλων διαμετρημάτων και ειδικότερα των μεταλλικών μερών (κορμών) καθώς δεν μεριμνά ούτε για το αυτονόητο, δηλαδή να θέσει ως απαράβατη προϋπόθεση για τη σύσταση της κοινοπραξίας την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της πρέσας κωνικοποίησης (κόστος περί τα 2 έως 3 εκατ. ευρώ),



>η ΕΑΣ αποδέχεται να περιοριστεί αποκλειστικά στις εργασίες γόμωσης για λογαριασμό του εταίρου της στην κοινοπραξία, της MSM EXPORT s.r.o., με τιμές πολύ χαμηλές (80 ευρώ ανά βλήμα για τις πρώτες 50.000 βλήματα διαμετρήματος 155 χλστ. και 90 ευρώ ανά βλήμα για τις δεύτερες 50.000 βλήματα διαμετρήματος 155 χλστ.). Μάλιστα πρόσφατα δόθηκε προσφορά σε ανταπόκριση αιτήματος της σλοβακικής εταιρίας για τιμή 102 ευρώ ανά βλήμα διαμετρήματος των 155 χλστ. για τη γόμωση, βαφή και ακτινοσκόπησή του. Μάλιστα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας «οι τιμές που δίνουμε στην ξένη εταιρία δεν εξασφαλίζουν λειτουργικό κέρδος για τα ΕΑΣ»! Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις η αξία του τυπικού βλήματος υψηλής εκρηκτικότητας (HE: High Explosive) διαμετρήματος 155 χλστ. ανέρχεται σε τουλάχιστον 2.000 ευρώ!

Εξίσου πρωτοφανές είναι το περιστατικό που καταγγέλθηκε από τους εργαζόμενους της ΕΑΣ μόλις χθες. Σύμφωνα καταγγελλόμενα, «ΜΟΝΙΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ (μαύρα) από ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ MSM EXPORT ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΡΙΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΑΣ, της ΟΝΕΧ S.A.».



Στη βάση λοιπών όλων των προαναφερθέντων και προκειμένου να αποφευχθεί η «υλοποίηση αυτών των λανθασμένων αποφάσεων απόρροια κακών και επιζήμιων εισηγήσεων συμβούλων» (για να δανειστούμε την έκφραση από την προαναφερθείσα επιστολή των 29 πρώην στελεχών της ΕΑΣ), η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί ή τουλάχιστον να τροποποιηθεί ώστε από τη εκποίηση ή διάθεση με ή χωρίς αντάλλαγμα να ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑΤΩΝ. Ταυτόχρονα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μεριμνήσει να θέσει την αποκατάσταση της δυνατότητας παραγωγής πλήρων πυρομαχικών μεγάλων διαμετρημάτων από την ΕΑΣ ως απαράβατο όρο για τη σύσταση της κοινοπραξίας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top