GuidePedia

0

Ένα συμβολικό χτύπημα από το Ισραήλ σε περιφερειακούς στόχους θα έχει μικρή ή καθόλου στρατηγική αξία.

Πλέον το Ισραήλ έχει περάσει την «κόκκινη γραμμή» της ύπαρξής του, με τον Benjamin Netanyahu να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι δεν θα αφανιστεί η χώρα.
Γι’ αυτό για τον στρατιωτικό κόσμο, η απόφαση για αντίποινα κατά του Ιράν είναι μια πολιτική αναγκαιότητα και όχι μια στρατηγική στρατιωτική απαίτηση.
Το Ισραήλ έπληξε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024, σκοτώνοντας κορυφαίους αξιωματούχους.
Το Ιράν ανταπέδωσε εκτοξεύοντας ένα τεράστιο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις 13 Απριλίου 2024.
Ο κόσμος περίμενε με κομμένη την ανάσα την ισραηλινή απάντηση.
Και ο πιο έμπιστος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, δεν το ήθελαν.
Ο ίδιος ο Joe Biden τις τελευταίες ημέρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε απευθείας επίθεση στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας πυραύλους και drones, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν το Ισραήλ εάν απαντήσει το Ιράν».
«Η κυβέρνηση Biden διαβεβαιώνει είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινά αντίποινα», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αλλά το Ισραήλ τελικά επιτέθηκε στο Ιράν.
Το δίκτυο FARS ανέφερε πολλαπλές εκρήξεις κοντά στη στρατιωτική βάση όπου βρίσκονται μαχητικά αεροσκάφη στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης Isfahan.
Λέγεται ότι το ραντάρ του στρατού ήταν ένας από τους πιθανούς στόχους.
Το Isfahan θεωρείται μια στρατηγικής σημασίας πόλη και φιλοξενεί διάφορες κρίσιμες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης.
Η κοντινή πόλη Natanz είναι η τοποθεσία μιας από τις εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν.

Πως φτάσαμε στην ένταση Ιράν-Ισραήλ

Αλλά ο Biden δεν είπε ποτέ ρητά στο Ισραήλ να μην επιτεθεί στο Ιράν.
Με βάση αναφορές και αρχεία, τα νέα πακέτα όπλων, που έχουν παραδοθεί στο Ισραήλ, περιλαμβάνουν περισσότερες από 1.800 βόμβες MK-84 2.000 lb και 500 βόμβες MK-82 500 lb, σύμφωνα με την Washington Post.
Η Ουάσιγκτον δίνει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, τον μακροχρόνιο σύμμαχό του.
Αλλά ο Netanyahu, ενώ ευχαρίστησε τους συμμάχους του Ισραήλ για την «στήριξή τους», πρόσθεσε: «Θέλω να το καταστήσω σαφές - θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ βρίσκεται σε σύγκρουση από το χτύπημα του Ιράν.
Ο πρώην αρχηγός του στρατού Benny Gantz πιστεύεται ότι είχε ξεκάθαρη γνώμη ότι το Ισραήλ πρέπει να αντεπιτεθεί διαφορετικά μπορεί να αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή.

Ποιες όμως είναι οι επιλογές του Ισραήλ;

Οι επιλογές του Ισραήλ περιλαμβάνουν:
1. Έμμεση επίθεση στο Ιράν στις βάσεις της Φρουράς της Επανάστασης που βρίσκονται στη Συρία
2. Δολοφονίες επιφανών Ιρανών.
3. Στόχοι εντός του Ιράν, παρά τις συμβουλές των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ απλώς είπαν ότι δεν θα στηρίξουν το Ισραήλ στην πραγματοποίηση της επίθεσης.
4. Soft kill, δηλαδή επίθεση στον κυβερνοχώρο είναι επίσης μια πιθανότητα.
Οι στρατηγοί είχαν αποφύγει βολικά να αναφέρουν τις ακόλουθες επιλογές: Η αναφορά μιας επίθεσης στους πυρηνικούς στόχους του Ιράν απουσιάζει, όχι από σύμπτωση αλλά από επιλογή, και είναι εμφανής λόγω της απουσίας της.
Έτσι, τίθενται κάποια ερωτήματα:
1. Θα χρησιμοποιήσει το Ισραήλ την άμεση επίθεση του Ιράν ως δικαιολογία για να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Fordow και στο Natanz;
2. Θα είναι το Ισραήλ έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις πυρηνικές επιλογές εάν ο πόλεμος κλιμακωθεί και απειλήσει την ύπαρξη του Ισραήλ;

Οι στόχοι

Οι στόχοι είναι πολλοί.
Η μία βρίσκεται κοντά στην πόλη Qom.
Δύο μονάδες, η μία βορειοανατολικά και η άλλη βορειοδυτικά του Qom, ανάμεσα σε βουνά, φωτογραφήθηκαν με δορυφόρο και διατέθηκαν στο Διαδίκτυο από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS).
Οι είσοδοι της σήραγγας και των δύο εργοστασίων είναι σαφώς ορατές και ευάλωτες σε χτυπήματα από αέρος, τόσο από πυραύλους κρουζ όσο και από αεροσκάφη.
Μία από τις εικόνες δείχνει ξεκάθαρα μια επίπεδη περιοχή στην κορυφή του λόφου κοντά σε εισόδους σήραγγας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ελικοδρόμιο.
Είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει ένας κατακόρυφος άξονας που στεγάζει έναν ανελκυστήρα.

Εγκαταστάσεις Natanz

Η εγκατάσταση του Natanz έχει υπέργειες και υπόγειες κατασκευές.
Μετά την αποτυχία των συνομιλιών για το JCPOA με την κυβέρνηση Biden, πιστεύεται ότι το Ιράν έχει μεταφέρει ευάλωτα τμήματα του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου υπόγεια.
Αυτή η εγκατάσταση πιστεύεται ότι βρίσκεται 80 έως 100 μέτρα κάτω από το έδαφος.
Οι πιο πρόσφατες εικόνες του Natanz που ερμηνεύτηκαν από το Κέντρο Τζέιμς Μάρτιν για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων αποκάλυψαν τέσσερις καθαρά ορατές εισόδους (σε αντίθεση με δύο στο Qom), δύο στα ανατολικά και δυτικά.

Η κατοχή εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν

Σύμφωνα με τις οδηγίες του IAEA, επετράπη στο Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο σε καθαρότητα 3,67%, το οποίο επαρκεί για την τροφοδοσία μη στρατιωτικών πυρηνικών σταθμών.
Το όριο αποθέματος που επιβλήθηκε ήταν 300 kg ή λιγότερο.
Ωστόσο, το Ιράν πιστεύεται ότι έχει εμπλουτίσει Ουράνιο έως και 83,7%, λίγο λιγότερο από το 90% που απαιτείται για τα πυρηνικά όπλα.

Προφίλ επίθεσης

Και οι δύο αυτές τοποθεσίες προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από διάφορους τύπους όπλων αεράμυνας.
Η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα είναι μια αποστολή εξαιρετικά υψηλής φθοράς για το Ισραήλ.
Σίγουρα, το Ισραήλ αντιλαμβάνεται τους κινδύνους.
Αλλά για να αμφισβητήσει/να αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή, το Ισραήλ θα πρέπει να είναι ακριβές.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πυρηνικές δομές που είναι ενσωματωμένες κάτω από βουνά, οι πιθανότητες επιτυχίας να χτυπηθούν άμεσα αυτές είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μικρές, παρά τις πιο ισχυρές βόμβες διείσδυσης που παρέχονται από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Ωστόσο, η πραγματοποίηση επιθέσεων τύπου KAMIKAZE σε πολλαπλές εισόδους σε αυτές τις εγκαταστάσεις από πλήρως φορτωμένα F-15EX και ακόμη και C-130 γεμάτα με μεγάλους αριθμούς βομβών που θα πετάξουν στα ανοίγματα είναι μια πιθανότητα.
Στην πραγματικότητα, μια πιο στενή ερμηνεία των δορυφορικών εικόνων δείχνει ξεκάθαρα μια πιθανή έκταση της υπόγειας εγκατάστασης, βοηθώντας έτσι το άμεσο χτύπημα από βόμβες που καταστρέφουν αποθήκες.
Οι ταυτόχρονες επιθέσεις σε όλες τις εισόδους, μαζί με τις βόμβες που στοχεύουν με ακρίβεια, θα/μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα επαρκή ζημιά και στις δύο εγκαταστάσεις.
Επιτυχείς επιθέσεις σε όλες τις εισόδους είναι δυνατές με ακρίβεια από επανδρωμένα αεροσκάφη.
Καταστρέφοντας όλες τις εισόδους, το Ισραήλ θα διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν βιαστικά.

Συμπέρασμα

Το Ιράν δεν αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο μετά τη δολοφονία του Qasim Suleimani.
Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, το Ιράν απάντησε πραγματοποιώντας επίθεση απευθείας σε στόχους στο ηπειρωτικό Ισραήλ.
Έχει ελάχιστη ή καθόλου συνέπεια ως προς το ποιες ζημιές, αν υπάρχουν, προκλήθηκαν σε ισραηλινές υποδομές, στρατιωτικές ή πολιτικές.
Η σημασία της επίθεσης είναι ενδεικτική μιας πιθανής υπαρξιακής απειλής για το Ισραήλ.
Ως εκ τούτου, τα αντίποινα/επιθετική δράση είναι η πρώτη επιλογή.
Ο πόλεμος των έξι ημερών του 1967 είναι ένα τέλειο παράδειγμα της νοοτροπίας του Ισραήλ.
Επίσης, το Ισραήλ δεν πιστεύει πλέον ότι χρειάζεται τη βοήθεια των ΗΠΑ για να το προστατεύσει.
Είναι ένα αυτοδύναμο έθνος τόσο στρατιωτικά όσο και με πρόθεση.
Δεν πιστεύει στην υιοθέτηση συμβατικών μεθόδων.
Ένα συμβολικό χτύπημα από το Ισραήλ σε περιφερειακούς στόχους θα έχει μικρή ή καθόλου στρατηγική αξία.
Το Ισραήλ το αντιλαμβάνεται αυτό και μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία να χτυπήσει τις κρίσιμες εγκαταστάσεις του Ιράν.
Έχοντας τα πυρηνικά όπλα στο καλάθι του έτοιμα προς χρήση, το Ισραήλ ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, πιθανό να αντεπιτεθεί νωρίτερα παρά αργότερα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top