GuidePedia

0

Το Ισραήλ εκτιμάται ότι έχει προβεί σε σειρά ενεργειών κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων τα τελευταία 15 χρόνια και έχει ακριβή εικόνα των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΜΕΤΗΣ
Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την φερόμενη “απάντηση” του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το πρωί της Παρασκευής ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με πύραυλο κατά του Ιράν, στην περιοχή του Ισφαχάν, σε μια επιχείρηση μικρής κλίμακας που δεν έπληξε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει το χτύπημα μέσω κυβερνητικών διαρροών από “πηγές”, με τη Jerusalem Post να αναφέρει πως επρόκειτο για “προειδοποιητική” απάντηση κατά της Τεχεράνης.

Από τη δική του μεριά το Ιράν υποβαθμίζει το περιστατικό και αναφέρει πως δεν υπήρξε αεροπορική επίθεση παρά μόνο “μια προσπάθεια με mini drones από εισβολείς” που τα χειρίζονταν επί ιρανικού εδάφους και τα οποία καταρρίφθηκαν.

Μάλιστα τα ιρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες από την πόλη του Ισφαχάν σημειώνοντας πως επικρατεί απόλυτη ηρεμία. Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πως δεν αναφέρθηκε “καμιά σοβαρή ζημιά” έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα.

Η σημασία του Ισφαχάν

Το Ισφαχάν (ή Ισπαχάν) βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης και σύμφωνα με τον Guardian φιλοξενεί πολλαπλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του Ιράν, το τρίτο σε μέγεθος, ενώ αποτελεί και την τρίτη παλαιότερη πόλη της χώρας.

Στο Ισφαχάν υπάρχει επίσης μια μεγάλη αεροπορική βάση αλλά και μονάδες παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων στρατιωτικών προϊόντων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε εικόνες από τις εγκαταστάσεις μετατροπής ουρανίου, εστιάζοντας στις αντιαεροπορικές δυνάμεις και τονίζοντας πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες είναι ασφαλείς. Οι εγκαταστάσεις του Ισφαχάν άρχισαν να κατασκευάζονται το 1999 και διαθέτουν τρεις αντιδραστήρες κινεζικής κατασκευής, ενώ οι αντιδραστήρες χρησιμοποιούνται και για δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Έκρηξη στην περιοχή είχε σημειωθεί το 2011.

Στην αεροπορική βάση της πόλης φιλοξενούνται τα F-14 Tomcats που θεωρούνται “γερασμένα”. Είχαν αγοραστεί άλλωστε το 1979. Σύμφωνα με τον Guardian, ενδεχόμενος στόχος της προειδοποιητικής “επίθεσης” μπορεί να ήταν μια εγκατάσταση ραντάρ στην αεροπορική βάση.

Εξίσου σημαντικές είναι οι εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων του Ιράν μέσα και γύρω από την πόλη. Στις αρχές του περασμένου έτους, μια επίθεση, για την οποία κατηγορήθηκε το Ισραήλ στόχευσε μια εγκατάσταση παραγωγής προηγμένων όπλων στην πόλη, η οποία φέρεται να έγινε με τρία drones. Και σε εκείνη την περίπτωση αναπτύχθηκαν αντικρουόμενες αναφορές με το Ιράν να ισχυρίζεται πως τα drones καταρρίφθηκαν χωρίς να προκληθούν σημαντικές ζημιές. Ακόμη, το Ισφαχάν βρίσκεται κοντά στις υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, όπου είχε σημειωθεί ατύχημα το 2021, χωρίς όμως τραυματισμούς ή μόλυνση – όπως τουλάχιστον ανακοίνωσαν οι αρχές.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Κίμιτ μίλησε στο BBC για τη σημασία του Ισφαχάν και γιατί το Ισραήλ μπορεί να το επέλεξε ως στόχο επίθεσης:

“Το Ισφαχάν είναι πραγματικά σε μεγάλο βαθμό το κέντρο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος όσον αφορά την εκπαίδευση, την έρευνα και, όπως θα έλεγαν κάποιοι, την ανάπτυξη της ιρανικής πυρηνικής ικανότητας. Έτσι είναι μια πιθανή τοποθεσία που θα χτυπούσε το Ισραήλ, επειδή ο μεγαλύτερος φόβος που έχουν οι Ισραηλινοί δεν είναι οι συνεχείς πυραύλοι που εκτοξεύονται σήμερα, αλλά η πυρηνική ικανότητα αύριο”.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) κατέγραψε σε έκθεσή της πως η Τεχεράνη “κατέχει περισσότερο από 12 φορές την ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου που επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας JCPOA” (διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) και ότι “έχουν ξεκινήσει επίσης εργασίες για την κατασκευή νέων υπόγειων εγκαταστάσεων στο Νατάνζ, όπου είναι και η βασική εγκατάσταση εμπλουτισμού του ουρανίου”, κάτι που έχει θέση σε έντονη ανησυχία τη διεθνή κοινότητα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top