Η αμερικανική υπηρεσία Voice of America δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της οπτικό υλικό με ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στην Τουρκία Dorian Jones.
Στην εισαγωγή του ρεπορτάζ σημειώνεται ότι με τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ να βελτιώνονται ραγδαία, η Ουάσινγκτον προσφέρθηκε να επιτρέψει στην Άγκυρα να αγοράσει το προηγμένο στρατιωτικό της αεροσκάφος F-35, εάν μεταφέρει σε τρίτη χώρα τους πυραύλους S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία.
Όμως σύμφωνα με τον Dorian Jones, οι εν λόγω πύραυλοι παραμένουν ένα ισχυρό σύμβολο της εμβάθυνσης των ρωσοτουρκικών δεσμών, σημειώνεται.
Αρχικά στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι το ενδεχόμενο προμήθειας της Τουρκίας των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ μπορεί να επιστρέψει στην ατζέντα, μετά την εκδίωξή της από το πρόγραμμα των εν λόγω αεροσκαφών λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία.
Το ρεπορτάζ ακολούθως αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις που πραγματοποίησε η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ (V. Nuland) κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία με τις οποίες προσέφερε την αναβίωση της πώλησης των F-35 στην κατοχική χώρα, εάν οι S-400 μεταφερθούν σε μια τρίτη χώρα. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ. Fidan με δηλώσεις του υπαινίχθηκε η Άγκυρα θα ήταν ανοικτή για μια συμφωνία.
Στη συνέχεια παρατίθενται δηλώσεις του Onur Isci από το Kadir Has University ο οποίος έκανε λόγο για λάθος αναφορικά με την αγορά των S-400 από την Τουρκία, κάτι που παραδέχονται ακόμη και κάποια στελέχη της κυβέρνησης Erdogan.
Από την άλλη, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αγορά των S-400 αποτελεί έναν ισχυρό συμβολισμό των βαθέων δεσμών με τη Ρωσία και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Όπως σημειώνεται ακολούθως στο ρεπορτάζ η αγορά των S-400 έγινε σε μια περίοδο μεγάλης δυσπιστίας στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την τουρκική πλευρά να κατηγορεί τις ΗΠΑ για ανάμιξη στο πραξικόπημα του 2016. Όμως πλέον, μετά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εκ μέρους της Τουρκίας, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης, με τη Διοίκηση Biden σε αντάλλαγμα να προωθεί την πώληση των F-16 που έχει ζητήσει η Τουρκία.
Όμως, όπως σημειώνεται, τα F-16 είναι υποδεέστερα των F-35 τα οποία η γείτονας και αντίπαλος Ελλάδα είναι έτοιμη να αγοράσει. Ο Soli Ozel του Kadir Has University υποστηρίζει ότι όταν διαβάζει κανείς δηλώσεις των ‘γερακιών’, όλοι φοβούνται ότι η ισορροπία της πολεμικής αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο θα γείρει υπέρ της Ελλάδας.
Η πορεία μιας συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας με την δεύτερη να μεταφέρει τους S-400 σε μια σύμμαχο χώρα όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ ή τη Λιβύη, εξαρτάται από τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, σημειώνει ο συντάκτης.
Ο Huseyin Bagci του Foreign Policy Institute υποστηρίζει ότι η απομάκρυνση των S-400 αποτελεί μια πολιτική και όχι στρατιωτική απόφαση, θα πρόκειται για ένα πολιτικό συμβιβασμό. Μέχρι τώρα οι S-400 βοήθησαν την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Το ρεπορτάζ καταλήγει αναφέροντας ότι η πώληση των S-400 στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρήθηκε ένας διπλωματικός θρίαμβος της Μόσχας. Όπως παρόμοια διπλωματική νίκη για την Ουάσιγκτον θα αποτελέσει η απομάκρυνσή τους.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου