GuidePedia

0


Αλέξανδρος Ιτιμούδης 
Η Γαλλία το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει ένα ενεργητικό ρόλο, ο οποίος μπορεί να μην κάνει ιδιαίτερο θόρυβο, όμως έχει κατορθώσει να στήσει ήδη ένα πλέγμα στρατηγικών κινήσεων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.Καταρχάς ο Μακρόν έχει ήδη πραγματοποιήσει από τον Μάιο του 2023 πέντε επισκέψεις στην Ινδία η οποία αποτελεί βασικό παίκτη στην διπλωματία των εξοπλισμών που εφαρμόζει η Γαλλία.

Η Ινδία αποτελεί χώρα που έχει παραγγείλει ήδη Rafale αποτελώντας βασικό κρίκο της αλυσίδας Ελλάδας - ΗΑΕ και λογικά της Σαουδικής Αραβίας.Αυτές οι χώρες έχουν στραφεί σε γαλλικά αερομαχητικά επενδύοντας σε ένα αξιόπιστο δυτικό σύστημα που όμως προέρχεται από χώρα ελαφρώς διαφοροποιημένης από τα αμερικανικά συμφέροντα.

Αυτό συμβαίνει διότι οι Γάλλοι το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει επάνω τους την διπλωματία της Ευρώπης. Τους δόθηκε η ευκαιρία ακριβώς διότι η Γερμανία έχει για την ώρα ευνουχιστεί γεωπολιτικά από τις ΗΠΑ οι οποίες την απέκοψαν από τον εναγκαλισμό με την Ρωσία. Παράλληλα ο Μακρόν μιλάει σε καλό επίπεδο με την Κίνα η οποία βλέπει στο πρόσωπο του έναν καλό συνομιλητή ο οποίος θα της επιτρέψει να διατηρεί την εμπορευματική ισορροπία μεταξύ των δύο πόλων.

Επίσης μην μας διαφεύγει πως η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που διαθέτει αξιόπιστο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το Μιστραλ, το οποίο ανταγωνίζεται τα αμερικανικά και τα κινέζικα αντίστοιχα.Στο οικονομικό επίπεδο ήδη τις τελευταίες μέρες η Γαλλία πήρε επάνω της την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Ινδίας, η οποία φάνηκε πλέον ότι αποτελεί γαλλικής σύλληψης σχέδιο καθώς εφαρμόζεται στον οριζόντιο θαλάσσιο άξονα Μεσογείου-Ερυθράς-Ινδικού [IMEC].

Αυτό σημαίνει πως οι Γάλλοι βλέπουν στο σχέδιο αυτό την εφαρμογή μιας εξωτερικής πολιτικής η οποία θα εμπλέξει τα κράτη του Κόλπου σε μια αγαστή συνεργασία η οποία θα αντικαταστήσει τους Άγγλους, και θα επαναφέρει την Γαλλία σε ένα χώρο που ανέκαθεν ήθελε να έχει επιρροή.Έτσι εξηγείται και η πρόσφατη γαλλική διακριτική παρουσία και στον Λίβανο, κράτος ανέκαθεν γαλλικής επιρροής. 

Πιθανώς η Γαλλία να προβλέπει σε μια ισραηλινή επίθεση που θα εξαλείψει την Χεζμπολά και θα της ανοίξει τον δρόμο. 

Πως κολλάει η Ελλάδα σε όλο αυτό; Πρόσφατα ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Ινδία, με την οποία συμφωνήθηκε διασύνδεση των αμυντικών μας βιομηχανιών, ενώ αυτό δεν αποτελεί το πρώτο ταξίδι στην χώρα μιας και είχαν προηγηθεί και άλλες επαφές. Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρεί ένα μετριοπαθές λόγο έναντι της Κίνας, καθώς θεωρεί πως όπου μπορούμε να συνεργαστούμε θα συνεργαστούμε, ενώ όπου αυτό δεν καθίσταται δυνατό θα είμαστε ανταγωνιστές (όχι εχθροί).

 πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top