GuidePedia

0


ΙΤΙΜΟΥΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Από όταν άνοιξε το μέτωπο στη Γάζα και μετατοπίστηκε η δυτική προσοχή εκεί, έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς επιδιώκει ο Αραβικός Κόσμος. Μία ματιά στις κινήσεις των κρατών του Κόλπου δείχνει πως οι μοναρχίες έχουν αποφασίσει να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελός τους, ζυγίζοντας παράλληλα τόσο τις περιφερειακές όσο και τις διεθνείς ισορροπίες.

Βασικός μοχλός εξελίξεων, πέρα από την ανάφλεξη του μεσανατολικού μετώπου, αποτελεί σαφώς η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Ινδία και η οποία μετατρέπει ουσιαστικά την αραβική χερσόνησο σε κόμβο διέλευσης αγαθών και υπηρεσιών, χτυπώντας καίρια το νέο Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας. Πριν όμως προχωρήσουμε στον ρόλο που έπαιξε το Ιράν ως περιφερειακός δρών, πρέπει να ρίξουμε μία ματιά στις μέχρι τώρα κινήσεις του άξονα Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτων και του Κατάρ ως μοναχικού δρώντα.



Όλο αυτό το διάστημα είναι φανερό πως τα κύρια αραβικά κράτη επιδιώκουν μία οικονομική και αμυντική περιχαράκωση του γεωπολιτικού τους χώρου, μέσω σύναψης πολλαπλών συμφωνιών, οικονομικής διαφοροποίησης και προσέλκυσης επενδύσεων. Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία έχει βάλει μπρος ένα τεράστιο πρόγραμμα διαφοροποίησης της πετρελαϊκής οικονομίας της, καθώς προβλέπει την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και την ανάπτυξη τομέων όπως ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Τα Εμιράτα έχουν αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς προορισμούς, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία, ενώ και η δικιά τους οικονομία παρουσίασε για το 2023 την συσσώρευση 900 δισ. δολάρια μέσω της μη πετρελαϊκής οικονομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρω μερικές από τις κινήσεις στις οποίες προέβησαν τα δύο κράτη του Κόλπου:
  • Κινεζική εταιρία διυλιστηρίων εμπλέκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση του 50% της ARAMCO.
  • Προώθηση εξόρυξης ορυκτών από την Σαουδική Αραβία.
  • Ανάδειξη των Εμιράτων ως κόμβου επενδύσεων σε τομείς όπως το fintech.
  • Υπογραφή συμφωνίας Ινδίας-Εμιράτων για εμπορικό διάδρομο και συνεργασία σε τομείς ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιακών υποδομών και εμπορίου.
  • Αγορά 3000 ημιαγωγών από τις δύο μοναρχίες.
  • Κονδύλιο για προσέλκυση ταλέντων από όλον τον κόσμο εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας.
  • Επενδύσεις χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα από Εμιράτα (άνοδος ΑΕΠ του Ντουμπάι κατά 3,3%).
  • Η Σαουδική Αραβία έγινε μέλος των BRICS.
  • Αγορά μεριδίου τουρκικού λιμανιού από τα Εμιράτα.


Πιθανός νέος εμπορικός διάδρομος

Ο εμπορικός διάδρομος, που σταθερά σχηματίζεται, ασφαλώς στο μέλλον θα προϋποθέτει την αναγνώριση του Ισραήλ από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, κάτι που σε πρόσφατες αναλύσεις ήδη συζητιέται, ενώ αποτελεί και μέρος του πακέτου σταθερότητας που απεργάζονται οι ΗΠΑ για την λήξη της σύγκρουσης στη Γάζα. Ασφαλώς οι Σαουδάραβες επιδιώκουν την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους για να συναινέσουν και αυτό δεν είναι άσχετο από τις μέχρι τώρα κινήσεις στους στον γεωοικονομικό τομέα.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις αμυντικές συμφωνίες που υπογράφουν συνεχώς τα δύο κράτη, γίνεται άμεσα αντιληπτό πως, ο άξονας Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτων επιδιώκει την ανάδειξή του σε έναν τρίτο πόλο παγκόσμιας ισχύος, ανάμεσα σε Δύση και Κίνα. Χαρακτηριστικό είναι πως η Σαουδική Αραβία υπέγραψε ήδη αμυντική συμφωνία με την Νότιο Κορέα, ενώ και η Γερμανία προχώρησε στην άρση των πωλήσεων Eurofighter προς το βασίλειο, με τους Γερμανούς να θεωρούν την Σαουδική Αραβία ως ένα κράτος κομβικό για την σταθερότητα της περιοχής. Εξάλλου, είναι γνωστή και η προτίμηση των Αράβων για τα γαλλικά οπλικά συστήματα, ειδικά στα αερομαχητικά, κάτι που βάζει και τους Γάλλους άμεσα στο πλαίσιο συνεργασίας με τα κράτη του Κόλπου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top