GuidePedia

0

Η λίστα είναι απόρρητη. Οι πόλεις θα ανακοινώνονται μετά την κατάληψή τους από τους Ρώσους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ενέκρινε λίστα με πόλεις, οι οποίες δεν θεωρούνται στρατηγικές από το Γενικό Επιτελείο και θα μπορούσαν να «εγκαταλειφθούν» ώστε να δημιουργηθούν στα ενδότερα της χώρας μία νέα ισχυρή αμυντική διάταξη.

Η λίστα είναι απόρρητη και το όνομα της κάθε πόλης θα ανακοινώνεται μόνο αφού θα έχει καταληφθεί από τους Ρώσους.

Βέβαια, αυτό δείχνει πως οι Ουκρανοί επιχειρούν να υποτιμήσουν την αξία των πόλεων που πιθανότατα θα χάσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, προφανώς για λόγους ηθικού για τον ουκρανικό λαό και για λόγους προπαγάνδας σε ότι αφορά την Δύση.

Οι Ρώσοι με βάση τους κανόνες της στρατιωτικής λογικής θα επιχειρήσουν να χτυπήσουν άμεσα τις πόλεις Βούλενταρ, Κουράκοβο, Σιβέρσκ και Τσάσιβ Γιαρ, γιατί έτσι εξασφαλίζουν την οριστική αποκοπή των Ουκρανών της Ζαπορίζια από τις ουκρανικές δυνάμεις του Ντόνμπας και αποκτούν ένα «σταθερό» εφαλτήριο για να χτυπήσουν τις δίδυμες πόλεις Σλαβιάσνκ-Κραματόρσκ.

Σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο έχει εκδοθεί διαταγή αναδιάταξης των ουκρανικών δυνάμεων από το ανατολικό μέτωπο.

Μετά την πτώση της Αβντιίβκα και έχοντας υποστεί τρομακτικές απώλειες, οι Ουκρανοί καταδιώκονται από τους Ρώσους οι οποίοι θέλουν να τους εμποδίσουν να «στήσουν» μία στέρεη γραμμή άμυνας.

Το Ντόνμπας ήταν σημαντικό για τους Ρώσους όχι μόνο λόγω πλούτου και ρωσόφωνου πληθυσμού αλλά κυρίως γιατί εκεί οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί ανάλωσαν 8 χρόνια προσπαθειών για να δημιουργήσουν μία μεγάλη αμυντική διάταξη αποτελούμενη από πόλεις-φρούρια.

Πρακτικά πρόκειται για υλοποίηση της απόφασης του Ουκρανού προέδρου Β.Ζελένσκι να υπάρξει «επανατοποθέτηση» των μάχιμων μονάδων σε νέες οχυρές θέσεις

Δεν την στήριζε ο πρώην Ουκρανός αρχηγός του διακλαδικού Επιτελείου Β.Ζαλούζνι και τελικά ίσως γι’ αυτό αποπέμφθηκε.

Οι λόγοι της επικείμενης ουκρανικής «αναδιάταξης» είναι αρκετοί:

– Έχουν υποστεί βαριές απώλειες οι οποίες δύσκολα αντικαθίστανται καθώς η δεξαμενή προσωπικού έχει μικρύνει μετά από δύο χρόνια μαχών.

– Μέχρι στιγμής έχουν εμπλακεί περί το 1 εκατ. προσωπικό και η εφεδρεία μπορεί να δώσει το πολύ ακόμα 500.000.

Μην ξεχνάμε ότι ο εναπομείναντας ουκρανικός πληθυσμός έχει περιοριστεί στο εσωτερικό της χώρας σε μόλις 30 εκατ. άτομα, καθώς 12 εκατ. από τα 42 εκατ. του αρχικού πληθυσμού, είτε είναι ρωσόφωνοι και βρήκαν καταφύγιο στην Ρωσία ή κατοικούν σε περιοχές ρωσικής -πλέον- επικράτειας, είτε έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

– Οι Ρώσοι ασκούν ασφυκτική πίεση σε ορισμένα σημεία του μετώπου: Η Αβντιίβκα ήταν η αρχή.

-Υπάρχει ρωσική υπεροχή σε όλες τις παραμέτρους της αναμέτρησης:

Όπως στο Πυροβολικό, καθώς οι Ουκρανοί πλέον βάλλουν «με το σταγονόμετρο» λόγω αδυναμίας προμήθειας πυρομαχικών ειδικά των πυρομαχικών των 155 χλστ., αφού τα δυτικά αποθέματα τελειώνουν και η παραγωγή νέων χρειάζεται υψηλή χρηματοδότηση, άρματα μάχης, στην Αεροπορία (η ουκρανική Αεροπορία απουσιάζει από το μέτωπο πλήρως), αλλά και στην ψυχολογία:

Οι Ουκρανοί νιώθουν πλέον ότι «μπορούν να ηττηθούν».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top