GuidePedia

0

Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει μετανάστες για την κατασκευή μετρό και αεροδρομίου, αναφέρει η Telegraph.

Δημοσίευμα-βόμβα των Financial Times αναφέρει πως "η Ελλάδα θα ενσωματώσει 300.000 μετανάστες εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού", καθώς δεκάδες υπερπροσοντούχοι Έλληνες συνεχίζουν την "έξοδο" προς το εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Η βρετανική Telegraph γράφει πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει μετανάστες για την κατασκευή μετρό και αεροδρομίου, μια αμφιλεγόμενη κίνηση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των κενών απασχόλησης στον τουρισμό και σε άλλους τομείς, αλλά οι επικριτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, για τα οποία η κυβέρνηση οφείλει άμεσες διευκρινίσεις και σχετική ενημέρωση, η Ελλάδα σχεδιάζει να νομιμοποιήσει το καθεστώς έως και 300.000 μεταναστών για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, αν και η ανεργία στη χώρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι αυξανόμενες ελλείψεις στον καλό βίο των πολιτών δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε την Τρίτη ότι το σχέδιο αποσκοπεί στην ανακούφιση των οξυμένων ελλείψεων στη γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευές και περιλαμβάνει μετανάστες των οποίων οι άδειες παραμονής έχουν λήξει ή είναι χωρίς έγγραφα. Ο κ. Καιρίδης υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία δεν θα ενθαρρύνει περισσότερη παράνομη μετανάστευση, αλλά "θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με φόρους και εισφορές για την απασχόληση και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση δραματικών ελλείψεων σε ορισμένους τομείς".

Το σχέδιο συζητήθηκε την Τρίτη σε σύσκεψη για την εθνική ασφάλεια υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί.

Οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα υπερτριπλασιάστηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022, με 715 αφίξεις. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, άλλοι 7.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά, ωθώντας τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων για τους μετανάστες στα όριά τους.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις για τη σκληρή μεταχείριση των μεταναστών, έχει υποσχεθεί να είναι "δίκαιη αλλά σκληρή". Ο κ. Καιρίδης δήλωσε στους Financial Times ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να "φυλάσσουν επιμελώς τα σύνορα, αλλά και ... να παρέχουν πολύ ανθρώπινες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο".

Ενώ προσπαθεί να πατάξει τους παράτυπους μετανάστες, η Ελλάδα αισθάνεται την πίεση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ιδίως στη γεωργία, αναφέρουν οι Financial Times.

Το εργατικό κέντρο στο Ηράκλειο της Κρήτης προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι πολλοί αμπελουργοί βλέπουν "τους καρπούς της δουλειάς τους να πηγαίνουν χαμένοι", καθώς δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή χωρίς πρόσθετη βοήθεια. Άλλες καλλιέργειες επηρεάζονται επίσης, με τον αγροτικό σύλλογο Ιεράπετρας να αναφέρει ότι σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Κρήτης "η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη", καθώς πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους.

Ο υπουργός Γεωργίας Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι τα προγράμματα για ξένους εργάτες με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές καθυστερούν συχνά λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προσληφθούν μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν πολλοί εργάτες γης στην Ελλάδα που εργάζονται στην παραοικονομία, δημιουργώντας "ανασφάλεια και προκαλώντας κοινωνικά, υγειονομικά και φορολογικά προβλήματα".

Με τη νομιμοποίηση του καθεστώτος τους, "θα δώσουμε μια ανάσα στους ανθρώπους που απασχολούνται και στους εργοδότες που τους προσλαμβάνουν χωρίς το άγχος ότι κάνουν κάτι παράνομο", είπε ο κ. Αυγενάκης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph, οι εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών που αναμένεται να νομιμοποιηθούν, πρόκειται να εργαστούν ως οικοδόμοι, καθώς αγωνίζεται να ολοκληρώσει μεγάλα δημόσια έργα, όπως ένα σύστημα μετρό και ένα αεροδρόμιο στην Κρήτη.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα μετανάστευσης, τροφοδοτώντας πολιτικές τριβές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, και δημιουργώντας ανησυχίες για το τι θα γίνει με τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων στην ήπειρο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στις ΗΠΑ την Τρίτη, η Σουέλα Μπρέιβερμαν, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση αποτελεί "υπαρξιακή πρόκληση" για τη Δύση, καθώς ζήτησε την επαναδιατύπωση της δεκαετούς σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Η δυσκολία εξεύρεσης αρκετών εργαζομένων εμποδίζει ορισμένα μεγάλα δημόσια έργα, είπε, μεταξύ των οποίων ένα νέο αεροδρόμιο στην Κρήτη και η κατασκευή ενός συστήματος μετρό στη βόρεια πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το σύστημα του μετρό καθυστέρησε λόγω της δεκαετούς ελληνικής οικονομικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε το 2009, και λόγω των πολυάριθμων αρχαιολογικών ανακαλύψεων που έγιναν καθώς οι μηχανικοί έσκαβαν βαθιά κάτω από την πόλη.

Στην Κρήτη, εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου έξω από το Ηράκλειο, την κύρια πόλη του νησιού, ανατράπηκε από την πανδημία του Covid-19.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top