GuidePedia

0


Tης Μύρνας Νικολαΐδου
Ένα φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα σχεδιάζει βήμα-βήμα η Τουρκία δρομολογώντας την κατασκευή όχι ενός αλλά τριών εργοστασίων. Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη ένα εργοστάσιο στο Ακούγιου, το οποίο θα τεθεί εν μέρει σε λειτουργία το επόμενο έτος, ενώ προ ολίγων ημέρων ανακοίνωσε ότι πλησιάζει σε συμφωνία με την Κίνα για την κατασκευή του νέου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Θράκη. Το δε πιο εντυπωσιακό είναι ότι και για τα δύο έργα συνεργάζεται με τους δύο εχθρούς των ΗΠΑ , την Ρωσία και την Κίνα και αναμένεται με ενδιαφέρον ποια θα είναι η αμερικανική αντίδραση.

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Αλπαρλσάν ΜπαΪρακτάρ δήλωσε ότι ήδη ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επισκεφθεί την περιοχή της Ανατολικής Θράκης που πρόκειται να κατασκευασθεί ο πυρηνικός σταθμός. Ο Μπαϊρακτάρ εκτιμά ότι οι συνομιλίες μπορούν να ολοκληρωθούν “σε λίγους μήνες” και διευκρίνισε ότι η Άγκυρα βρίσκεται «σε συνομιλίες με μια κινεζική εταιρεία εδώ και πολύ καιρό”, προσθέτοντας ότι οι όποιες διαφορές δεν αποτελούν σημαντικά εμπόδια. Μια καλά πληροφορημένη πηγή είπε στον

Nikkei Asia ότι «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν θετικά» και αναμένει ότι θα επιτευχθεί διμερής συμφωνία μέσα στον επόμενο χρόνο. «Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, θα γίνει η μεγαλύτερη επένδυση της Κίνας στο εξωτερικό», είπε η πηγή. Η Τουρκία σχεδιάζει να επεκτείνει την υποδομή φυσικού αερίου της στην περιοχή της βορειοδυτικής Θράκης, συνδέοντας τερματικούς σταθμούς αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μια αναβαθμισμένη εγκατάσταση αποθήκευσης στη Σηλυβρία.

Η Τουρκία βλέπει την πυρηνική ενέργεια ως βασικό πυλώνα των προσπαθειών της να μειώσει το κόστος των ενεργειακών εισαγωγών της, το οποίο ανήλθε πέρυσι σε λίγο κάτω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα δίδει και ένα μήνυμα στην Δύση, που μέχρι στιγμής δεν «αγκαλιάζει» με θέρμη τις τουρκικές απαιτήσεις. Για το Πεκίνο, θα σηματοδοτούσε μια εμπορική νίκη, καθώς η κινεζική πυρηνική βιομηχανία απέτυχε να βρει πολλούς διεθνείς αγοραστές για τον αντιδραστήρα Hualong-1. Το Πεκίνο διαπραγματεύεται με χώρες από την Αργεντινή έως τη Σαουδική Αραβία για περισσότερες πωλήσεις, αλλά το Πακιστάν είναι επί του παρόντος η μόνη ξένη χώρα που λειτουργεί τον αντιδραστήρα.

Όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, μέχρι το τέλος του 2026 είναι προγραμματισμένες να λειτουργούν πλήρως οι τρεις στις τέσσερις μονάδες ενώ το έργο που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη ρωσική πλευρά εκτιμάται να κοστίσει 20 δισ. δολ. Αν και ο Πούτιν διαβεβαίωνε το 2018 πως η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα μετά τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023.

Επιπλέον η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τη Μόσχα για ένα δεύτερο εργοστάσιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη βόρεια επαρχία της Σινώπης. Η ρωσική Rosatom κατασκευάζει ήδη τους πρώτους πυρηνικούς σταθμούς της Τουρκίας στη νότια επαρχία της Μερσίνης. Η τουρκική κυβέρνηση είναι επίσης ανοιχτή στην κατασκευή μικρών αντιδραστήρων (SMR) με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Η όλο και στενότερη συνεργασία της Τουρκίας με την Ρωσία και τώρα με την Κίνα αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ. Ήδη επιβλήθηκαν ποινές σε πέντε τουρκικές επιχειρήσεις και έναν Τούρκο υπήκοο, με την κατηγορία ότι βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις βοηθώντας τη στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Κι αυτό ενώ εκκρεμεί ακόμη η απόφαση για τα F-16, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν συνδέει με το οριστικό πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο καθυστερεί.

Συνεργασία με Ισραήλ

Κινητικότητα παρατηρείται και στο μέτωπο του φυσικού αερίου, για το οποίο η Τουρκία επίσης τρέφει μεγάλες προσδοκίες. Σύμφωνα με τον Μπαϊρακτάρ ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επικείμενη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Οι συζητήσεις για την ενέργεια αναμένεται να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, είπε ο υπουργός. “Είμαστε ξανά σε συνομιλίες με ισραηλινές εταιρείες. Η Τουρκία χρειάζεται αυτό το αέριο και πιστεύω ότι η Ευρώπη, ειδικά η νοτιοανατολική χώρα, το χρειάζεται επίσης”, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ. Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top