GuidePedia

0

«Η Ελλάδα αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους καθώς η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης ξεφεύγει από τον έλεγχο».

Παραθέτει την… έξαλλη εμφάνιση του Βασίλη Κικίλια και τις απειλές προς τους εμπρηστές, προσθέτοντας πως η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγράψει ποτέ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS) από τότε που άρχισε να συλλέγει δεδομένα το έτος 2000

Με αυτή την πρόταση, το Politico ξεκινά ένα άρθρο-κόλαφο για τη χώρα μας, αλλά και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία προσπαθεί «να εστιάσει την προσοχή του έθνους στην σύλληψη εμπρηστών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, παρά να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί τις εγκληματικές ευθύνες της για την αδράνεια που επέδειξε για μία ακόμη φορά, με αποτέλεσμα να καταγράφεται στον Έβρο μια καταστροφή βιβλικών διαστάσεων λόγω των πυρκαγιών.

Όπως γράφει το άρθρο, «οι αρχές αναφέρουν ότι η αρχική φωτιά κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πιθανότατα πυροδοτήθηκε από κεραυνό. Όμως, ενώ ο θυμός μεγαλώνει για τις ανεπαρκείς προσπάθειες πρόληψης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκλιπαρούν για ενισχύσεις, μεγάλο μέρος της Ελλάδας ασχολείται με το να βρει κάποιον να κατηγορήσει».

Προσθέτει σε αυτό το σημείο με αιχμές και για άλλους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων: «Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπάθησαν να εστιάσουν την προσοχή του έθνους στην σύλληψη εμπρηστών, με ορισμένους να διαδίδουν ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποιος έβαλε τις φωτιές».

Το Politico παραθέτει την… έξαλλη εμφάνιση του Βασίλη Κικίλια και τις απειλές προς τους εμπρηστές, προσθέτοντας πως η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγράψει ποτέ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS) από τότε που άρχισε να συλλέγει δεδομένα το έτος 2000.

«Είναι μόνο μία από τις πολλές πυρκαγιές που μαίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι πυρκαγιές έχουν ρημάξει τεράστιες εκτάσεις γης — περισσότερα από 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα φέτος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το EFFIS. Η καταστροφή είναι μια έντονη υπενθύμιση της απειλής που θέτει η κλιματική αλλαγή για τη χώρα: Η περιοχή της Μεσογείου γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρότερη καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, διευκολύνοντας την εξάπλωση των πυρκαγιών», σχολιάζει ακόμα το άρθρο, βάζοντας «σφήνα» την κλιματική αλλαγή.

Οι ειδικοί λένε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να «ανεβάσουν ταχύτητα» αναφορικά με τη διαχείριση των δασών ιδιαίτερα, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται ιδιαίτερα γρήγορα σε μεγάλες εκτάσεις ξηρής βλάστησης.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το Politico «ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες πρόληψης, η αντιδρασή της τις τελευταίες εβδομάδες ήταν να αναζητήσει αποδιοπομπαίους τράγους».

Οι περισσότερες πυρκαγιές στην ΕΕ ξεκινούν λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας -είτε σκόπιμα είτε όχι. Όμως η έμφαση στο τι πυροδότησε τις πυρκαγιές, έχει προκαλέσει κριτική από τους ειδικούς.

Ο Βίκτορ Ρέσκο ντε Ντίος, καθηγητής δασικής επιστήμης στο ισπανικό Πανεπιστήμιο της Λέιντα, είπε ότι η εστίαση στο ποιος, ή τι ξεκίνησε την πυρκαγιά, επιτρέπει στις κυβερνήσεις να «ρίχνουν το φταίξιμο σε άτομα» αντί να βλέπουν τις αποτυχίες στην πολιτική τους.

«Ενώ αν η συζήτηση είναι γύρω από το τι έκανε την εξάπλωση της πυρκαγιάς, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δασών – και σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη μπορεί να βαρύνει τους πολιτικούς», πρόσθεσε.

«Αυτός είναι ο λόγος που η συζήτηση συχνά μετατοπίζεται γρήγορα από τη διαχείριση των δασών, στο τι προκάλεσε την ανάφλεξη».

Στην Ελλάδα, αναφέρει σε άλλο σημείο το Politico, «οι πυρκαγιές —και η πολιτική εστίαση στην εύρεση ενόχων— πυροδοτούν τις υπάρχουσες εντάσεις», ενώ κάνει λόγο και για τα γεγονότα του Έβρου με τα θύματα, αλλά και τους αυτόκλητους τιμωρούς οι οποίοι κυνηγούν τους παράνομους μετανάστες.

«Η Ελλάδα έχει συλλάβει δεκάδες ύποπτους εμπρηστές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πολλοί από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα … Μέχρι στιγμής, κανείς — ούτε ντόπιος ούτε μετανάστης — δεν έχει καταδικαστεί για την έναρξη πυρκαγιών στον Έβρο. Αλλά οι αρχές είναι αρκετά βέβαιες ότι τα περισσότερα από τα θύματα της πυρκαγιάς είναι μετανάστες και πρόσφυγες που κρύφτηκαν στο δάσος».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top