GuidePedia

0


Με την ξεδιάντροπα κυνική ομολογία του ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης» ο ανεκδιήγητος Μαυρογιαλούρος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου προσγείωσε ανώμαλα όσους πίστευαν αφελώς ότι προτίθεται να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στην Τουρκία. Ας προσπαθήσουν όλοι αυτοί να βρουν έστω ΜΙΑ ανάλογη δήλωση Τούρκου αξιωματούχου ότι οι απέναντι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οποιαδήποτε υποχώρηση από τις θέσεις τους προκειμένου να τα βρουν με την Ελλάδα. Όσο και να ψάξουν δεν πρόκειται να βρουν καμία, διότι πολύ απλά η Τουρκία είναι σοβαρή χώρα με πολιτικούς που πονάνε τον τόπο τους και όχι θλιβερό προτεκτοράτο που κυβερνάται από δεδηλωμένους αντινατιβιστές.

Με τη δήλωσή του ότι με την Τουρκία έχουμε «γεωπολιτικές» και όχι νομικές διαφορές, ο Μητσοτάκης ουσιαστικά προανήγγειλε πως αυτές θα επιλυθούν με πολιτικό τρόπο και όχι με βάση το διεθνές δίκαιο όπως ήταν μέχρι τώρα η πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων. Θα επιλυθούν, δηλαδή, με γνώμονα όχι το εθνικό συμφέρον αλλά το συμφέρον του ΝΑΤΟ, διότι ο πρωθυπουργός μας θεωρεί πως αυτά τα δύο συμφέροντα ταυτίζονται.

Αυτά που μας περιμένουν από εδώ και πέρα στα ελληνοτουρκικά (με τη νωπή σύμφωνη γνώμη του 40,56% των Ελλήνων) είναι:

1) Συρρίκνωση του εθνικού εναέριου χώρου μας είτε στα 8 είτε στα 6 ναυτικά μίλια από τα 10 ναυτικά μίλια που είναι σήμερα και ταύτισή του με την έκταση των χωρικών υδάτων. Θα ξεκινήσουμε δηλαδή τις υποχωρήσεις με ξεκάθαρη απεμπόληση εθνικής κυριαρχίας διότι ο εθνικός εναέριος χώρος θεωρείται πως είναι ό,τι ακριβώς είναι και το έδαφος. Τι θα πει στον ελληνικό λαό ο Μητσοτάκης: «Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό που κάνει η Ελλάδα από το 1931 να έχει εθνικό εναέριο χώρο στα 10 ναυτικά μίλια και χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια. Κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο. Σε όλες τις άλλες χώρες αυτά τα δύο μεγέθη ταυτίζονται απόλυτα, και αυτό μας το επισημαίνουν διαρκώς ακόμα και οι πιο στενοί μας σύμμαχοι όπως οι Αμερικανοί. Άρα έπρεπε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει επί δεκαετίες τη σχέση μας με την Τουρκία και δίνει αφορμή στους Τούρκους να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας οδηγώντας την πολεμική μας αεροπορία σε τεράστια καταπόνηση προσωπικού και υλικού για να κάνει διαρκώς αναχαιτίσεις». Φυσικά ο Μητσοτάκης δεν θα πει ούτε λέξη για τις χιλιάδες υπερπτήσεις των νησιών μας που κάνουν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου μας. Ούτε θα εξηγήσει γιατί δεν λύνει το πρόβλημα της ασυμμετρίας εθνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων με επέκταση και των δύο στα 12 ναυτικά μίλια (όπως έχει το δικαίωμα να κάνει ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ η Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο) αλλά προτιμά να το λύσει με συρρίκνωση του πρώτου.

2) Από κοινού προσφυγή με την Τουρκία στη Χάγη αποδεχόμενοι ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν θα αποφασίσει για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay του 1982 (την οποία άλλωστε η Τουρκία δεν έχει υπογράψει και δεν αποδέχεται) αλλά με βάση την «αρχή της ευθυδικίας». Δηλαδή, «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει» και δεν πάει να κουρεύεται το διεθνές δίκαιο. Τι θα πει στον ελληνικό λαό ο Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, επομένως αν δεν κάνουμε εμείς μία κίνηση υπέρβασης αυτού του εμποδίου δεν μπορούμε να πάμε στη Χάγη και δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε μία λύση με την Τουρκία σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που δηλητηριάζει τις μεταξύ μας σχέσεις».

3) Περιορισμός της επήρειας ΑΟΖ όλων των ελληνικών νησιών του Αιγαίου στην έκταση των χωρικών μας υδάτων. Η θαλάσσια έκταση και ο βυθός που θα είναι πέρα από τα χωρικά μας ύδατα θα είναι χώρος κοινής εκμετάλλευσης με την Τουρκία, δηλαδή όποιος θέλει θα μπορεί να αλιεύει εκεί ελεύθερα, να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις και να εκμεταλλεύεται όποιο κοίτασμα υδρογονανθράκων βρίσκει. Θα συμμορφωθεί δηλαδή πλήρως η Ελλάδα με την πάγια και εξωφρενικά παράνομη τουρκική θέση ότι «τα νησιά δεν έχουν ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα». Τι θα πει στον ελληνικό λαό ο Μητσοτάκης: «Με το να αξιώνουμε να έχουν τα νησιά μας πλήρη επήρεια στην ΑΟΖ αποκλείουμε ουσιαστικά την Τουρκία από τους φυσικούς πόρους του Αιγαίου. Η Ελλάδα έχει αποδεχθεί ήδη από το 1998 με τη Συμφωνία της Μαδρίτης (την οποία υπέγραψε ο Σημίτης) ότι η Τουρκία έχει “νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο”, επομένως ήμασταν δεσμευμένοι από αυτή την υπογραφή μας διότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, και δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά και να απαιτήσουμε τώρα όσα μας δίνει το διεθνές δίκαιο».

4) Περιορισμός της επήρειας ΑΟΖ στο Καστελόριζο μόνο στα χωρικά ύδατα, και ελαττωμένη επήρεια σε Ρόδο, Κάσο, Κάρπαθο και Κρήτη καθώς ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (εκεί δηλαδή όπου σταμάτησε η διευθέτηση ΑΟΖ που κάναμε με την Αίγυπτο) θα υπάρχει μόνο τουρκική ΑΟΖ. Τι θα πει στον ελληνικό λαό ο Μητσοτάκης: «Το να λέμε ότι ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα που έτυχε να βρίσκεται πλάι στις τουρκικές ακτές έχει μια ΑΟΖ 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ενώ η ηπειρωτική χώρα (η Τουρκία) δεν έχει σχεδόν καθόλου είναι μία μαξιμαλιστική ερμηνεία του διεθνούς δικαίου η οποία δεν βρίσκει κανέναν υποστηρικτή διεθνώς. Επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να αποδώσουμε στην Τουρκία αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν». Το αν η Τουρκία θα δεχόταν ποτέ να κάνει ανάλογη υποχώρηση σε περίπτωση που αυτή είχε ένα μικρό νησί της κοντά στην ελληνική ηπειρωτική ακτή, φυσικά δεν πρόκειται να μας το πει ποτέ.

5) Δέσμευση της Ελλάδας ότι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταστήσει μόνιμους κατοίκους ή στρατιωτικές φρουρές σε οποιοδήποτε από τα 5.500 νησιά του Αιγαίου που σήμερα είναι ακατοίκητα. Πιθανολογώ ότι θα γίνει μία επίσημη καταγραφή των περίπου 120 κατοικημένων νησιών την οποία θα προσυπογράψουν Ελλάδα και Τουρκία και θα αναλάβουμε την υποχρέωση να μην την παραβιάσουμε ποτέ. Τι θα πει στον ελληνικό λαό ο Μητσοτάκης: «Ο στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων των Ελλήνων πολιτών και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και αυτό το πετυχαίνουμε. Η Τουρκία αναγνωρίζει και επισήμως το ελληνικό έδαφος, ακόμη και τις ακατοίκητες βραχονησίδες, και επομένως δεν πρόκειται να το απειλήσει ποτέ ή να εγείρει αξιώσεις σε αυτό».

6) De facto αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με απόσυρση όπλων που ενοχλούν τους Τούρκους και «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος». Ήδη έχουν σταλθεί στην Ουκρανία μεταξύ άλλων ποσοτήτων πολεμικού υλικού 122 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 μαζί με τα πυρομαχικά τους (που δεν αντικαταστάθηκαν), 2.100 ρουκέτες 122 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται από τα ρουκετοβόλα RM-70 και έχουν βεληνεκές 20-40 χιλιόμετρα (και δεν μπορούν να αντικατασταθούν), 17.000 οβίδες πυροβολικού των 155 χιλιοστών (επίσης δεν έχουν αντικατασταθεί) και 60 φορητοί πύραυλοι εδάφους-αέρος Stinger που αποτελούν κίνδυνο-θάνατο για τα τουρκικά ελικόπτερα (χωρίς ούτε αυτοί να αντικατασταθούν). Τι θα πει στον ελληνικό λαό ο Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα με βάση τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει οφείλει να έχει σε κάποιο βαθμό αποστρατιωτικοποιημένα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και, όπως ξέρουν οι πάντες, πάγια πρακτική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να τηρεί απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο. Θα συμφωνήσουμε με την Τουρκία να μας δώσει εξασφαλίσεις για τη μείωση του στρατιωτικού μας αποτυπώματος στα νησιά, όπως π.χ. η απόσυρση της τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου σε βάθος 150 χιλιομέτρων από τα παράλια και η υπογραφή Συμφώνου Μη Επιθέσεως μεταξύ των δύο χωρών μας». Φυσικά και τα δύο αυτά αντισταθμίσματα που πιθανώς να προσφερθεί να μας δώσει η Τουρκία για να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας δεν θα είναι παρά μία χοντροκομμένη απάτη. Με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στα νησιά μας να αυξάνονται ραγδαία λόγω της λαθρομετανάστευσης, δεν είναι καθόλου δύσκολο να δει κανείς τι έχει κατά νου να κάνει η Τουρκία. Θα περιμένει λίγο καιρό μέχρι να φύγουν τα ελληνικά στρατεύματα από τα μεγάλα νησιά και να καταστεί πλειονότητα ο μουσουλμανικός πληθυσμός έναντι των ντόπιων Ελλήνων, και μετά θα οργανώσει μία αιματηρή προβοκάτσια και θα καταγγείλει την Ελλάδα ότι κακοποιεί τους ομόθρησκούς της και ότι καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Οπότε, πάρα πολύ γρήγορα, τουρκικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα θα αποβιβαστούν στα νησιά μας με το πρόσχημα ότι πάνε να τερματίσουν μία ανθρωπιστική κρίση, και πολύ απλά δεν θα ξαναφύγουν ποτέ διότι θα ισχυρίζονται ότι παραμένουν εκεί ως εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης. Το έχουμε ξαναδεί το έργο στην Κύπρο το 1974 και μυαλό, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχουμε βάλει.

7) Αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στη Θράκη κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης και ανάδειξη μουφτή με ψηφοφορία από τον μουσουλμανικό πληθυσμό (όπως είναι πάγια απαίτηση των Τούρκων). Τι θα πει στον ελληνικό λαό ο Μητσοτάκης: «Το να επιμένουμε ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική αλλά όχι τουρκική σημαίνει ότι εθελοτυφλούμε. Υπάρχει μία συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Θράκη και αν δεν την χωνέψουμε δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις χρόνιες εκκρεμότητες που έχουμε με την Τουρκία. Τα παιδιά των μουσουλμάνων στη Θράκη επί δεκαετίες τώρα φοιτούν σε σχολεία στα οποία διδάσκεται η τουρκική γλώσσα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουν από μικρή ηλικία τουρκική συνείδηση. Δεν ωφελεί να στρουθοκαμηλίζουμε και να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε αυτό. Θα πρέπει να αποδεχθούμε την πραγματικότητα».

Δεν αποκλείω πέρα από τις παραπάνω υποχωρήσεις της Ελλάδας (τις οποίες θεωρώ βέβαιες με τον ολισθηρό δρόμο που έχουμε πάρει) να μας επιφυλάσσει ο Μητσοτάκης κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις που αυτή τη στιγμή δεν τολμάμε ούτε καν να τις σκεφτούμε. Φαίνεται τώρα πολύ καθαρά το βαρύ τίμημα που θα πληρώσουμε ως λαός επειδή δεν τιμωρήσαμε άμεσα και παραδειγματικά τους υπαίτιους των εθνικών ηττών που υποστήκαμε στα Ίμια το 1996 και στην προδοσία της Μακεδονίας το 2018. Στην πρώτη περίπτωση ο ελληνικός λαός όχι μόνο αποδέχθηκε την οριστική απώλεια εθνικού εδάφους αλλά επιβράβευσε και με την ψήφο του την κυβέρνηση που διέπραξε αυτό το εθνικό έγκλημα. Στη δεύτερη περίπτωση οι Έλληνες αποδέχθηκαν την εξευτελιστική υποχώρηση της χώρας μας απέναντι σε ένα διεθνώς ανύπαρκτο, ανίσχυρο και άοπλο κρατικό μόρφωμα και επιβράβευσαν με την ψήφο τους τη Νέα Δημοκρατία που υποστήριξε παρασκηνιακά την προδοσία όσο ήταν στην αντιπολίτευση και την παγίωσε όταν έγινε κυβέρνηση.

Οι Τούρκοι δεν είναι ανόητοι. Είδαν τι κάναμε στα Ίμια και στα Σκόπια και έλαβαν το μήνυμα ότι δεν έχουμε διάθεση να αγωνιστούμε για τίποτα και πως είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε οποιεσδήποτε εκπτώσεις και υποχωρήσεις στα εθνικά μας συμφέροντα αρκεί να εξασφαλίσουμε την (πρόσκαιρη) ησυχία μας και τη συνέχιση της νιρβάνας μας. Επομένως θα μας πιέσουν μέχρι εκεί που δεν παίρνει για να αποσπάσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Τώρα παρουσιάζεται για αυτούς η μεγάλη ευκαιρία και δεν θα την αφήσουν να πάει χαμένη. Γι’ αυτό έκαναν μεθοδικά και επίμονα προκλήσεις και παραβιάσεις σε βάρος μας επί 50 χρόνια: για να έρθει κάποια στιγμή ένας Έλληνας πρωθυπουργός που θα πει «φτάνει, δεν αντέχουμε άλλο στην πίεση, ελάτε να τα βρούμε να τελειώνουμε με αυτή την κατάσταση». Δεν πρόκειται να αφήσουν οι Τούρκοι τόσο κόπο και τόσα έξοδα να πάνε χαμένα τώρα που ήρθε η ώρα της συγκομιδής των κερδών. Μόνο λοβοτομημένοι μπορούν να πιστέψουν ότι οι Τούρκοι θα μας κάνουν ποτέ πόλεμο όταν βλέπουν ότι μπορούν να πάρουν από εμάς όλα όσα θέλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά. Εμείς να μην ξεχνάμε να έχουμε πάντα φρεσκοβαμμένα και γυαλισμένα τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τις φρεγάτες Μπελαρά για να δείχνουν ωραία στις εθνικές μας εορτές…




πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

 
Top