Κράτη της G7 εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους για το τι σημαίνει μπορεί να σημαίνει μια πολιτική αστάθεια στη Ρωσία.
Η εξέγερση του επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prizoghin και το σενάριο πραξικοπήματος και ανατροπής του προέδρου Putin προκάλεσε συναγερμό στη Δύση, ενώ ανέδειξε και τις διαφωνίες εντός της Δυτικής Συμμαχίας για το τι μπορεί να σημαίνει μια διαφαινόμενη, ενδεχόμενη στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας και τι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει για τον υπόλοιπο πλανήτη.Η Ρωσία έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως μια πυρηνική υπερδύναμη δεν μπορεί να χάσει έναν «υπαρξιακό» πόλεμο ενώ εξίσου χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, το οποίο υποστηρίζει πως τις κρίσιμες ώρες της ανταρσίας του Prigozhin, όταν και η εικόνα ήταν πολύ θολή και οι πληροφορίες τελείως συγκεχυμένες, το ΝΑΤΟ είχε «ανεπίσημες επαφές» με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Sergei Shoigu - τον οποίο ανέφεραν πως θεωρούν έναν πολύ αξιόπιστο συνομιλητή - , φοβούμενοι για ενδεχόμενο πυρηνικό επεισόδιο.
Διαφωνίες στη Δύση
Στις ανησυχίες της Δύσης για το τι μπορεί να σημαίνει μια πολιτική αστάθεια στη Ρωσία αναφέρονται σε δημοσίευμα τους και οι Financial Times, οι οποίοι εστιάζουν στους φόβους για τα ρωσικά πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνομιλίες που έγιναν ανάμεσα στα κράτη της G7 τις πρώτες ώρες της ανταρσίας Prigozhin, αναλώθηκαν στο πως η αποδυνάμωση του ελέγχου του Vladimir Putin στις δυνάμεις ασφαλείας και στο στρατό θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα του ρωσικού κράτους.
Διπλωμάτες υποστηρίζουν πως ο συναγερμός που σήμανε για τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Putin, αποκάλυψε την έλλειψη συναίνεσης στη Δύση σχετικά με τον απώτερο στόχο του πολέμου στην Ουκρανία, που δεν είναι άλλος από τη νίκη και την πλήρη επικράτηση του Κιέβου.
Ρήγμα
«Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου κατέστησαν σαφές ότι δεν συμφωνούμε για το τι θα συμβεί εάν η Ουκρανία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και τι θα προκαλέσει αυτό στη Ρωσία» υπογράμμισε Δυτικός αξιωματούχος μιλώντας στους FT υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Ως παράδειγμα αναφέρεται η προτροπή ορισμένων δυτικών κρατών, τα οποία απαίτησαν να μην σπεύσει να εκμεταλλευτεί η Ουκρανία την τρέχουσα κατάσταση στη Ρωσία με την εξέγερση του Prigozhin και να αρχίσει επιθέσεις κατά του ρωσικού εδάφους, έτσι ώστε να επιταχυνθεί και να ενταθεί η αστάθεια στη Ρωσία.
Κατά τις δηλώσεις του Prigozhin, οι δυνάμεις της Wagner έφτασαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, αφού πρώτα είχαν καταλάβει τη ρωσική πόλη Rostov on Don και αφού είχαν καταρρίψει ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Φόβοι για πυρηνικά
Σύμφωνα με τους FT, οι συζητήσεις των αξιωματούχων της G7 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, περιλάμβαναν την πιθανή προοπτική να αποκτήσει η Wagner πρόσβαση στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.
«Η στρατιωτική αποτυχία θα καταστρέψει τη ρωσική πολιτική δύναμη ή η καταστροφή του ρωσικού πολιτικού συστήματος θα οδηγήσει σε μια στρατιωτική καταστροφή.
Υπάρχουν τόσα πολλά πιθανά σενάρια» υπογράμμισε ένας δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη η Δύση να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης.
ΕΕ: Δεν είναι προς το συμφέρον μας η αποσταθεροποίηση της Ρωσίας
Κατά την χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, πολλοί Ευρωπαίοι υπογράμμισαν ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.
«Δεν ασχολούμαστε με την αλλαγή του καθεστώτος.
Το μήνυμα προς όσους παρασύρονται είναι ότι κανείς δεν κερδίζει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης ενώ και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Annalena Baerbock ήταν ιδιαίτερα προσεκτική, αναφέροντας πως η Ευρώπη αναλύει προσεκτικά τα δεδομένα.
Θέλουν τη νίκη της Ουκρανίας, αλλά τι είδους νίκη;
Αν και οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι θέλουν η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, δεν υπάρχει σαφής θέση για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να είναι αυτή η νίκη και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τη Ρωσία, αν και είναι ευρέως αποδεκτό ότι μια καταστροφική ήττα του ρωσικού στρατού θα κατέστρεφε το καθεστώς του Putin.
«Θα μπορούσατε να έχετε κάποιον πιο ριζοσπαστικό από τον Putin στη Μόσχα.
Κάποιοι μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετά ανησυχητικό.
Τι κάνουμε εάν έχουμε τον Prigozhin να ηγείται στη Μόσχα, ανεξάρτητα από το εάν αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο ή όχι;» διερωτάται Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αυτό πάντως που είναι σαφές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ είναι ότι κανείς δεν θέλει ούτε εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία ούτε περαιτέρω αποσταθεροποίηση του καθεστώτος του Putin, διότι αυτό θα σηματοδοτούσε ένα πολιτικό και στρατιωτικό χάος σε μια χώρα που είναι υπερδύναμη στα πυρηνικά όπλα.
Και με αυτή τη διαπίστωση, το αδιέξοδο της Δύσης για το τι ακριβώς συμβαίνει στη Ρωσία και στον πόλεμο με την Ουκρανία, απλά μεγενθύνεται.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου