GuidePedia

0


Γκουτζάνης Σπύρος
Ένα ακόμη θηριώδες κυβερνητικό σχήμα με 63 συνολικά άτομα – σε σχέση με τα 59 που είχε η τελευταία κυβέρνηση – συγκρότησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αυξημένη πάντως την συμμετοχή των γυναικών. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν τέσσερεις γυναίκες υπουργοί μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί – συνολικά 15 και ποσοστό λίγο κάτω από το 25% του συνόλου.

Στο προηγούμενο σχήμα μετείχαν εννέα συνολικά γυναίκες υπουργοί και υφυπουργοί. Σύμφωνα με τα στατιστικά που διέρρευσε το γραφείο Τύπου ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Η νέα κυβέρνηση επιβεβαιώνει την παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπό αυτή την έννοια πράγματι «δεν είναι κυβέρνηση ισορροπιών», όπως αναφέρει και το non paper που μοίρασε το γραφείο Τύπου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τα βασικά υπουργεία στους δικούς του ανθρώπους, σηματοδοτώντας και τις προτεραιότητές του, ενώ άφησε εκτός κυβέρνησης ή υποβάθμισε όσους δεν είναι κοντά του. Με την ανάθεση των υπουργείων σηματοδοτεί και την πρόθεσή του να ολοκληρώσει την νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, που είναι ο βασικός του στόχος από το 2019.

Κομματικοποίηση του κράτους

Το 2004 μία από τις διακηρύξεις του Κώστα Καραμανλή ήταν ο διαχωρισμός κόμματος και κυβέρνησης και όπως το είχε διατυπώσει «δεν κομματικοποιούμε το κράτος, δεν κρατικοποιούμε το κόμμα». Μάλιστα είχε αφήσει εκτός κυβέρνησης τον τότε γραμματέα της ΝΔ, Βαγγέλη Μειμαράκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ακριβώς το αντίθετο: Συγχωνεύει κράτος και κόμμα και το συμβολίζει στο κορυφαίο επίπεδο, αναθέτοντας την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον γραμματέα της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη. Κάπως έτσι κυβέρνηση και κράτος θα έχουν έδρα το Μέγαρο Μαξίμου.
Άνθρωποι εμπιστοσύνης

Στο επίπεδο των προσώπων η σημαντικότερη αλλαγή είναι η ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Κωστή Χατζηδάκη, γνωστό για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του, το οποίο προικίζεται με την μεταφορά όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων και επενδύσεων 80 δις. ευρώ για την επόμενη θητεία.

Αναπληρωτής στο Οικονομικών, στην θέση του Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο επίσης άνθρωπος εμπιστοσύνης της οικογένειας για οικονομικά θέματα, Νίκος Παπαθανάσης που επιβίωσε και κοινοβουλευτικά, παρά την υπόθεση του δανείου του. Ο Χρήστος Σταϊκούρας διασώζεται απλώς στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Το υπουργείο Εξωτερικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ανέθεσε στον επίσης εμπιστοσύνης Γιώργο Γεραπετρίτη, με υφυπουργό την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Έτσι κρατά τον έλεγχο του υπουργείου που θα διαχειριστεί τις κρίσιμες ελληνοτουρκικές σχέσεις και εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις την παραπομπή στην Χάγη.

Την θέση του κ. Γεραπετρίτη καταλαμβάνει ο Σταύρος Παπασταύρου, παλαιότερα άνθρωπος του Αντώνη Σαμαρά (“μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου” είχε πει στη Βουλή όταν τον υπερασπιζόταν για την λίστα Λαγκάρντ), συμμαθητής του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Κολλέγιο και κατά καιρούς συνεργάτης και συνεταίρος της συζύγου του πρωθυπουργού. Οι αρμοδιότητές τους πάντως δεν θα είναι οι ίδιες, αφού ο κ. Γεραπετρίτης ξεκίνησε μην αρμοδιότητα του επιτελικού κράτους, το οποίο ίσως είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της πρώτης κυβερνητικής θητείας.

Το πάντα κρίσιμο υπουργείο της Ενέργειας το ανέθεσε στον επίσης γνωστό για τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του Θεόδωρο Σκυλακάκη. Το υπουργείο έχει χρηματοδοτικά πακέτα να διαχειριστεί, αν και πλέον δεν έχει μείνει κάτι για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.
Το υπουργείο Παιδείας που θα τρέξει το project της μεταρρύθμισης στην Παιδεία το ανέθεσε στον Κυριάκο Πιερρακάκη. Στις δομικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος είναι η υπαγωγή του υπουργείου Αθλητισμού στο υπουργείο Παιδείας, με αναπληρωτή πάντως υπουργό, τον Γιάννη Οικονόμου.

Αναβαθμισμένη είναι η Νίκη Κεραμέως που αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Στις δομικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος είναι η δημιουργία υπουργείου για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή το οποίο θα έχει και το θέμα της στέγης και το οποίο ανέθεσε στην Σοφία Ζαχαράκη. Στους κερδισμένους ο Νότης Μηταράκης που από το Μεταναστευτικής Πολιτικής μετακινείται στο κομβικής σημασίας Προστασίας του Πολίτη και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που αναλαμβάνει το Ναυτιλίας -είχε διατελέσει παλαιότερα υφυπουργός. Η Όλγα Κεφαλογιάννη μπαίνει στην κυβέρνηση με το υπουργείο Τουρισμού που είχε αρνηθεί την πρώτη φορά.

Οι “χαμένοι”

Στους υποβαθμισμένους ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που ανέλαβε το υπουργείο Αμύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες του προτάθηκε η προεδρία της Βουλής, που ισοδυναμεί με πολιτική αποστρατεία και αρνήθηκε. Στους χαμένους και ο Μάκης Βορίδης τον οποίο όρισε υπουργό Επικρατείας, στην πραγματικότητα άνευ χαρτοφυλακίου, με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο. Παρομοίως υποβαθμισμένος και ο Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα κάνει σόου στα τηλεοπτικά παράθυρα με τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ. Υποβαθμισμένος βγαίνει και ο Βασίλης Κικίλιας που από το Τουρισμού πηγαίνει στο Πολιτικής Προστασίας για να αντιμετωπίσει και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε δύο υπουργεία στο πάλαι ποτέ σημιτικό ΠΑΣΟΚ, επανέφερε στην κυβέρνηση τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να διαχειριστεί την ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων και ανέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Γιώργο Φλωρίδη, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια διακρίθηκε στα social media για τις αντιΣΥΡΙΖΑ επιθέσεις του. Κάπως έτσι έμεινε και πάλι έκτος κυβέρνησης η Άννα Διαμαντοπούλου, που για μία ακόμη φορά ακουγόταν το όνομά της.

Εκτός κυβέρνησης έμειναν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Στέλιος Πέτσας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Γεωργαντάς, Κώστας Τσιάρας, Θάνος Πλεύρης και Γιάννης Πλακιωτάκης. Στο επίπεδο της εσωκομματικής ανθρωπογεωγραφίας, δίχως τις παλιές ισχυρές ομάδες και πτέρυγες της ΝΔ, η μόνη που ίσως διασώζεται είναι η σαμαρική ομάδα, που πήρε και κάποια υπουργεία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top