GuidePedia

0

H Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται η πιθανότερη διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα - Θα κάνει την έκπληξη ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης; Πρωταγωνιστής η νέα γενιά στελεχών.

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία η απρόσμενη παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος, αλλά κυρίως η πρόθεση του να μην είναι ξανά υποψήφιος, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για νέα ηγεσία και σαρωτικές αλλαγές σε πρόσωπα, λειτουργία και πολιτικές.
Το βλέμμα πλέον στρέφεται στην επόμενη μέρα και στα πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες ως διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι θα είναι «παρών» πριν, κατά και μετά τη διάρκεια των εσωκομματικών διαδικασιών, αναφορά η οποία καταδεικνύει την πρόθεσή του να διαμορφώσει τους συσχετισμούς για τη διάδοχή του.
Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι να προχωρήσει ομαλά στην επόμενη μέρα, χωρίς τον κίνδυνο πιθανής διάσπασης, γεγονός που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ρόλο που θα παίξει ο Αλέξης Τσίπρας ως «εγγυητής».
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες του συνεδρίου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Αχτσιόγλου - Σακελλαρίδης το δίπολο που θα διεκδικήσει την ηγεσία

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα «στόχος είναι να δημιουργήσουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ», είναι αυτό που θα δώσει τον τόνο για τη συνέχεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό δίπολο διεκδίκησης της ηγεσίας θα αποτελείται από την Έφη Αχτσιόγλου και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και άλλοι διεκδικητές, μεταξύ των οποίων ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την τάση της Ομπρέλας.
Το όνομα της Ρένας Δούρου φαίνεται πως χάνει έδαφος, λόγω της εμπλοκής της με την τραγωδία στο Μάτι.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι στην επόμενη μέρα θα πρωταγωνιστεί η νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Η επανεμφάνιση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Η επανεμφάνιση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος στήριξε δημόσια τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, δεν πέρασε απαρατήρητη.
Μολονότι ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν διεκδικεί πολιτικό ρόλο, η επανεμφάνισή του μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, πυροδότησε σενάρια για επιστροφή και διεκδίκηση της εξουσίας.
Βασικό πλεοκέκτημα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη είναι το γεγονός ότι είναι άφθαρτος, καθώς αποχώρησε πριν την ψήφιση του μνημονίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι απολαμβάνει της στήριξης επιχειρηματικών συμφερόντων, με ισχυρή παρουσία στον κλάδο της ενέργειας.

Έφη Αχτσιόγλου: Η πιθανότερη διάδοχος;

Η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου είναι επίσης ισχυρή, καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι η πιθανότερη διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η 38χρονη πρώην υπουργός Εργασίας είναι ένα από τα πλέον προβεβλημένα και δημοφιλή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα σε πολύ δύσκολες περιόδους, είναι επαρκώς καταρτισμένη, νέα και γυναίκα.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον μπορεί ένα ήδη φθαρμένο κυβερνητικά πρόσωπο, παρά το νεαρό της ηλικίας της, που ήταν πολύ κοντά στον Αλέξη, μπορεί να σηματοδοτήσει τη σαρωτική ανανέωση την οποία χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τον Αλέξη Χαρίτση, δεν αποτελεί αμελητέα περίπτωση, καθώς είναι επίσης δημοφιλής, νεαρός σε ηλικία και καταρτισμένος.

Τι θα κάνει η Ομπρέλα;

Καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η τάση της Ομπρέλας, για την οποία οι πληροφορίες (πριν την παραίτηση Τσίπρα), ανέφερε ότι είχε πρόθεση να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με πρόθεση κυρίως την καταγραφή των δυνάμεών της.
Μένει να φανεί εάν θα επιμείνει σε αυτή τη θέση ή αν θα προσφέρει τη στήριξή σε κάποιο άλλο στέλεχος.

Τα επόμενα βήματα

Η παραίτηση Τσίπρα άνοιξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη για μια βαθιά ανανέωση σε πρόσωπα και στελέχη.
Εκτιμάται πως την ερχόμενη εβδομάδα και αφού συγκληθεί η νέα Βουλή, θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρο της, ενώ άγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει το ΣΥΡΙΖΑ ως αρχηγός στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Όλγα Γεροβασίλη θα προταθεί για επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο συνέδριο ο νέος αρχηγός

Κατόπιν των ραγδαίων αυτών εξελίξεων, τα επόμενα βήματα προβλέπονται στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, με το βασικότερο όλων να είναι η διενέργεια συνεδρίου που θα εκλέξει το νέο αρχηγό.
Οι συνεδριακές διαδικασίες που ορίζονται στο καταστατικό είναι η διενέργεια έκτακτου συνεδρίου (εκλέγονται εκ νέου σύνεδροι) ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαρκούς συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν όσοι εξελέγησαν στο τελευταίο συνέδριο.
Εκτιμάται πως το πιθανότερο σενάριο είναι η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα «εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος».

Τι λέει το καταστατικό

Σύμφωνα με το καταστατικό, η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών με ενιαία λίστα.
Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια μέρα, σε χωριστή κάλπη, γίνεται και η εκλογή του Προέδρου του κόμματος
Επιπλέον, το καταστατικό αναφέρει πως «η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top