GuidePedia

0

Μας ζητούν αποδοχή στο κράτος του Κοσσυφοπεδίου.

Όπως είπε ο ίδιος με αφορμή την επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ, “η επίθεση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχε στόχο να αποκτήσει το ΝΑΤΟ μια μόνιμη βάση στα Βαλκάνια προκειμένου να εφαρμόσει τη στρατηγική επέκτασης προς τα ανατολικά και την Ουκρανία”

Ουπουργός Εξωτερικών την περίοδο του πολέμου του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, ήταν λάβρος κατά του ΝΑΤΟ με αφορμή την επέτειο του πολέμου το 1999, τον οποίο συνέδεσε με την Ουκρανία.

Ο Σέρβος πρώην πολιτικός δήλωσε ότι ο στόχος αυτής της επίθεσης το 1999 δεν ήταν η επίλυση ανθρωπιστικών ή πολιτικών ζητημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “στόχος ήταν η κατάληψη μέρους του εδάφους της Σερβίας και η απόφαση είχε ληφθεί πολύ νωρίτερα”.

Όπως είπε ο ίδιος με αφορμή την επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ, “η επίθεση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχε στόχο να αποκτήσει το ΝΑΤΟ μια μόνιμη βάση στα Βαλκάνια προκειμένου να εφαρμόσει τη στρατηγική επέκτασης προς τα ανατολικά”.

«Μετά την επίθεση κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την ίδρυση της στρατιωτικής βάσης Bondsteel, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δημιούργησαν τρεις στρατιωτικές βάσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία, καθώς και στις δημοκρατίες της Βαλτικής.

Η Ευρώπη μπήκε στη διαδικασία στρατιωτικοποίησης και προσαρμογής στις ανάγκες του πολέμου.
Αυτό ήταν το έναυσμα για τη στρατιωτικοποίηση των συνολικών σχέσεων στην Ευρώπη», πιστεύει ο πρώην Σέρβος πολιτικός.

Ο ίδιος τόνισε ότι “οι στόχοι της επίθεσης συνεχίζονται μέχρι σήμερα και αντικατοπτρίζονται στις ριζοσπαστικές απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, να εγκαταλείψει η Σερβία το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια και να δεχθεί το τελεσίγραφο ως συμφωνία.

"Αυτό προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και στα περίχωρα της, γιατί τίποτα που επιβάλλεται με την βία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως συμφωνία, ανεξάρτητα από τη μορφή της.

Η βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια δεν μπορούν να οικοδομηθούν με νέες συμφωνίες εκτός διεθνών νόμου και εκτός του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αγνοώντας το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, ως μόνιμα έγκυρο έγγραφο, εις βάρος της Σερβίας», είπε ο Γιοβάνοβιτς.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι “η επίθεση της συμμαχίας το 1999, έγινε κατά παραβίαση του Καταστατικού του ΟΗΕ, της Ιδρυτικής Πράξης του Συμφώνου του ΝΑΤΟ και των χζωρλων της συμμαχίας, επειδή καμία από αυτές δεν ζήτησε έγκριση από το κοινοβούλιο για να μπει στον πόλεμο κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η οποία ξεκίνησε με ψευδείς κατηγορίες για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λιποταξίες, εγκλήματα, συγκέντρωση αμάχων στο γήπεδο της Πρίστινα, τη σφαγή στο Ράτσακ, έως τις διαπραγματεύσεις στο Ραμπουγιέ”.

«Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, είπε ότι το Ραμπουγιέ είναι ένα τόσο επαίσχυντο έγγραφο που δεν έπρεπε ποτέ να δει το φως της δημοσιότητας και ότι καμία κυβέρνηση στον κόσμο που εκτιμά την αξιοπρέπεια και την φήμη της δεν θα το δεχόταν», είπε ο Γιοβάνοβιτς.

Κάνοντας έναν παραλληλισμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γιοβάνοβιτς είπε ότι ο διάσημος Γερμανός πολιτικός Γουίλι Γουίμερ ανέφερε τον περασμένο Μάρτιο ότι ουσιαστικά, "οι πρώτες βόμβες κατά της Ουκρανίας “’έπεσαν” το 1999 με αρχή την Σερβία”.

Ο πόλεμος κατά της Σερβίας το 1999, ήταν το ίδιο απαράδεκτος όσο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Θύμα αυτών των πολέμων εκτός τους λαούς των χωρών που πλήττονται, την νύφη την πληρώνει και η Ευρώπη που κινδυνεύει από κύμα εξεγέρσεων και αστάθειας. 

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top