GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Το θέμα καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία προς την Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να επιλυθεί, ενώ το Ρωσικό ενδιαφέρον για το θέμα της καταβολής των παραπάνω από την Γερμανία προς τρίτες χώρες, όπως η χώρα μας και η Πολωνία, έγκειται στην δημιουργία τριβών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο εναντίον της

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού ΥΠΕΞ, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω, που αφορούν την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Σχέσεις Arkadiusz Mularczyk και συγκεκριμένα σε σχέση με τις γερμανικές πολεμικές απoζημειώσεις του Β Παγκοσμίου Πολέμου.



"Σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, που απασχολεί και την Πολωνία, ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε λόγο για απαράγραπτη απαίτηση του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης. «Για μας, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό το θέμα παραμένει στην ατζέντα και είναι ακόμα ανοικτό. Έχει τεθεί στις αλλεπάλληλες επισκέψεις των Γερμανών Καγκελαρίων στην Αθήνα. Και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες που εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες η χώρα μας καταβάλει για την ανάδειξη αυτού του θέματος», σημείωσε."

Στο θέμα των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων σε Πολωνία και Ελλάδα αναφέρεται και άρθρο Ρωσικού ΜΜΕ επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

"Η Ελλάδα υποστήριξε την Πολωνία στις απαιτήσεις της για επανορθώσεις από τη Γερμανία

Η Πολωνία βρήκε στην Ελλάδα κατανόηση των αιτημάτων της προς τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Arkadiusz Mulyarchik κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη βαλκανική χώρα.

Σύμφωνα με τον Mulyarchik, σκοπός της επίσκεψής του είναι να παρουσιάσει στην ελληνική πλευρά ότι η θέση της Πολωνίας βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα για καταστροφές και απώλειες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει το RIA Novosti.

Επισήμανε ότι και η Ελλάδα έχει υλικές αξιώσεις από τη Γερμανία μετά τον πόλεμο. Ο πολιτικός πιστεύει ότι η Γερμανία δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης της Ευρώπης εάν δεν αποζημειώσει την Πολωνία και άλλες χώρες για τις συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Νωρίτερα στην Πολωνία, δήλωσαν ότι απαιτούσαν 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότι από τη Γερμανία ως αποζημίωση για ζημιές από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Βαρσοβία αργότερα προσέφυγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, την UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ, 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ."

Με τον όρο πολεμικές αποζημιώσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο , εννοείται το χρηματικό ποσό που καλείται να καταβάλλει ένα κράτος που προκάλεσε έναν πόλεμο, όπως πχ η Γερμανία που προκάλεσε τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποζημίωση σε κράτη που επλήγησαν και υπέστησαν ζημιές από αυτόν , ανθρώπινες απώλειες -υλικές καταστροφές ,όπως η Πολωνία, η Ελλάδα και άλλες χώρες.

Η αρνητική στάση της Γερμανίας στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων

Η ακολουθητέα αρνητική Γερμανική στάση και επιχειρηματολογία για το θέμα της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων σε κράτη που επλήγησαν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίζεται χρονικά σε δύο περιόδους.
Η πρώτη αφορά την περίοδο από το 1953 έως το 1990 και η δεύτερη από το 1990 και εντεύθεν .

Περίοδος 1953-1990

Συγκεκριμένα οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούντο την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων σε άλλες χώρες μέχρι το 1990, καλυπτόμενες πίσω από το άρθρο 5 του Συμφώνου του Λονδίνου του 1953, το οποίο ανέφερε σε σχέση με το ζήτημα καταβολής των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων , ότι αυτή αναβαλλόταν μέχρι να γίνει η ένωση της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας σε ένα κράτος, κάτι το οποίο φυσικά τότε φαινόταν αδύνατο τότε να πραγματοποιηθεί, αφού η πρώτη ανήκε στο ΝΑΤΟ και η δεύτερη στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Η πρόβλεψη αυτή βασιζόταν στο γεγονός ότι η Γερμανία ως ενιαία χώρα ήταν εκείνη η οποία κήρυξε τον Β Παγκόσμιο πόλεμο στα κράτη στα οποία όφειλε πολεμικές αποζημειώσεις και συνεπώς εφόσον Δυτική και Ανατολική Γερμανία θα ενωνόταν, θα ακολουθούσε σύναψη ειρήνης με τα εμπόλεμα κράτη , ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων.
 
Περίοδος 1990-σήμερα

Το 1990 η Γερμανία επανενώθηκε, όμως δεν υπεγράφη ποτέ κανένα σύμφωνο ειρήνης, οπότε και θεωρητικά δεν ανοίγει ο δρόμος καταβολής των πολεμικών αποζημεώσεων , σε χώρες που επλήγησαν από τις θηριωδίες των ναζί στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι , σύμφωνα ότι με την Γερμανία η Ελλάδα με τη σύμβαση του 1960 έχει παραιτηθεί από την καταβολή πρόσθετων αποζημιώσεων, ενώ στην Χάρτα των Παρισίων το 1990, δεν μνημονεύεται πουθενά η υποχρέωση της ενωμένης Γερμανίας για καταβολή οφειλών, με την οποία η Ελλάδα συμφώνησε.
Η πολεμική αποζημίωση της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Το 1956 Μ. Βρετανία- Γαλλία - Νορβηγία-Δανία, κάτω χώρες αρχικά και μεταγενέστερα και η Ελλάδα απαίτησαν την καταβολή αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα 2 χρόνια μετά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση των πληγέντων.

Η Ελλάδα ζήτησε 200 εκατομμύρια μάρκα, ποσό που αρνήθηκαν να καταβάλλουν οι Γερμανοί και το οποίο τελικά μειώθηκε στα 115 εκατομύρια μάρκα
Τα 115 εκατομμύρια μοιράστηκαν σε 97000 δικαιούχους, ωστόσο τα θύματα δεν έπαψαν να διεκδικούν και ο επιπλέον ποσόν που τους αναλογεί.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι Το θέμα καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία προς την Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να επιλυθεί, ενώ το Ρωσικό ενδιαφέρον για το θέμα της καταβολής των παραπάνω από την Γερμανία προς τρίτες χώρες, όπως η χώρα μας και η Πολωνία, έγκειται στην δημιουργία τριβών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο εναντίον της, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top