GuidePedia

0

Τρεις επιζώντες, εκ των οποίων ένας 14χρονος, ανασύρθηκαν από τα ερείπια στην Αντιόχεια στη νότια Τουρκία, πάνω από 260 ώρες μετά τον σεισμό που ισοπέδωσε την περιοχή, την ώρα που Τούρκος επιστήμονας εκφράζει φόβους για ύπαρξη περίπου 100.000 ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια.

Ο 33χρονος Μουσταφά και ο 26χρονος Μεχμέτ διασώθηκαν «261 ώρες» μετά τον σεισμό, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά και ενώ οι νεκροί από την φυσική καταστροφή κινούνται κοντά στους 44.000, με τους πάνω από 38.000 μόνο στην Τουρκία.

Μία ώρα νωρίτερα, την "260η ώρα" μετά τον σεισμό, ένα 14χρονο αγόρι είχε επίσης ανασυρθεί από τα ερείπια του σπιτιού του στο κέντρο της Αντάκια "έπειτα από εντατικές προσπάθειες", πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Κοτζά σημείωσε ότι ο έφηβος, που κατονομάστηκε με το μικρό του όνομα, Οσμάν, υποβλήθηκε σε επέμβαση σε νοσοκομείο της επαρχίας, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο, σε φωτογραφία ο έφηβος εμφανίζεται να έχει τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DHA, οι δύο άνδρες, ο Μεχμέτ και ο Μουσταφά, βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια του ίδιου κτηρίου, στο κέντρο της Αντιόχειας, όταν βρέθηκαν από τα σωστικά συνεργεία.

Ο υπουργός σημείωσε ότι διακομίστηκαν αμέσως στο νοσοκομείο.

"Ο αδελφός μας Μουσταφά θυμήθηκε τον τηλεφωνικό αριθμό ενός συγγενή τον οποίο μπόρεσε να καλέσει", διηγήθηκε ο υπουργός, ενώ μετέδωσε επίσης μικρό βίντεο.

Σε αυτό ακούγεται ο άνδρας να ρωτάει: «Είναι καλά η μητέρα μου;», ενώ στη συνέχεια σχηματίζεται ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό του όταν ο συνομιλητής του τού απαντά κλαίγοντας: «Όλοι είναι καλά!».

Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου στις 04:00 τοπική ώρα το πρωί (03:00 ώρα Ελλάδος) ξεπερνά τους 41.000 νεκρούς.

Οι τελευταίοι επιζώντες που ανασύρθηκαν από τους διασώστες, καθώς οι έρευνες πλησιάζουν σιγά -σιγά στην ολοκλήρωσή τους, βρέθηκαν όλοι στην επαρχία Χατάι, γύρω από την Αντιόχεια, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Δεκάδες χιλιάδες κάτω από τα συντρίμμια

Οι πιθανότητες να υπάρχουν επιζώντες είναι πλέον πολύ λίγες, ως επί το πλείστον στον βορρά, γύρω από το επίκεντρο του σεισμού στις ορεινές περιοχές, όπως η Καχραμανμαράς, και ακόμη και σε περιοχές όπου υπάρχει χιόνι, όπως οι Ελμπιστάν και Αντιγιαμάν, όπου το θερμόμετρο έπεσε τη νύχτα στους έως και -15 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με ομάδες του AFP.

Ο σεισμολόγος καθηγητής δρ. Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν έκανε την ανατριχιαστική εκτίμηση ότι «περίπου 90 χιλιάδες-100 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια» την ώρα που οι διασώστες ανασύρουν όλο και λιγότερους ανθρώπους ζωντανούς.

Ο Ερτζάν, ο οποίος έκανε τις σχετικές δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή προχθές είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν τουλάχιστον 120 χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν ακόμη να διασωθούν, κάτω από τα χαλάσματα, ζωντανοί... Επειδή κάναμε έναν απολογισμό εδώ την πρώτη μέρα, περίπου 240 χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν την ώρα του σεισμού μέσα στα συντρίμμια».
Παίζουν «σεισμό»

Τα παιδιά που έμειναν άστεγα στην Τουρκία μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν αυτό που συνέβη και το συνεχιζόμενο άγχος τους για τους μετασεισμούς παίζοντας «σεισμό» με τουβλάκια.

«Μιλούν για τον σεισμό. Φτιάχνουν τουβλάκια και λένε... "είναι εντάξει αυτό για σεισμούς;" και "είναι σταθερό;"», δήλωσε η δασκάλα Μπουσρά Τσιβελέκ , η οποία φροντίζει 22 παιδιά σε μια αυτοσχέδια αίθουσα διδασκαλίας σε ένα πλοίο που έχει μετατραπεί σε κλινική και καταφύγιο στο λιμάνι του Ισκεντερούν.

Παίζουν επίσης με παιχνίδια πυροσβεστικών οχημάτων. «Λένε... 'Πρέπει να πάμε γρήγορα στη σεισμική (ζώνη)'», αποκάλυψε. .

"Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, κάθε φορά που η βάρκα κουνιόταν, τα παιδιά αγχώνονταν. Νόμιζαν ότι επρόκειτο για σεισμό", πρόσθεσε ο Τσιβέλεκ.

Ο Χάσιμπε Εμπρού, ψυχίατρος που εργάζεται στο πλοίο, δήλωσε ότι οι άνθρωποι έκλαιγαν πολύ και δυσκολεύονταν να κοιμηθούν.
«Λέω (στους επιζώντες του σεισμού) ότι αυτό που βιώνουν είναι φυσιολογικό και ότι αυτά τα συμπτώματα θα μειωθούν σταδιακά σε ένα ασφαλές περιβάλλον», είπε.

«Αυτό τους ηρεμεί πραγματικά. Νιώθουν ανακούφιση όταν μαθαίνουν ότι δεν τρελαίνονται, ότι είναι πραγματικά υγιείς και ότι αυτό είναι κάτι που θα βίωνε κάθε φυσιολογικός άνθρωπος. Τους παρακολουθούμε όλη την ημέρα».

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι άνθρωποι επεξεργάζονται το τραύμα με διαφορετικούς τρόπους, δήλωσε ο Εμπρού.

Η έκταση του τραύματος που έχουν βιώσει οι επιζώντες είναι τεράστια. Κάποιοι ανασύρθηκαν από τα ερείπια μετά από ώρες στο κρύο και το σκοτάδι για να ανακαλύψουν ότι μέλη της οικογένειάς τους έχουν πεθάνει ή αγνοούνται, και οι πολυσύχναστες γειτονιές όπου ζούσαν έχουν μετατραπεί σε λόφους από θρυμματισμένο σκυρόδεμα.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι θεραπεύουν όλο και περισσότερους ασθενείς που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες και κρίσεις πανικού μετά τον σεισμό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top