Τουλάχιστον 211.000 κτήρια έχουν κριθεί ακατάλληλα στην Τουρκία.
Εκτιμήσεις για την ύπαρξη 100.000 ανθρώπων στα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν στην Τουρκία, ανάμεσα στους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα ζωντανοί, ενδεχομένως και 1.000 άνθρωποι, διατυπώνει ο Τούρκος σεισμολόγος, Övgün Ahmet Ercan, ο οποίος απευθύνει έκκληση να σταματήσουν οι εργασίες των βαρέων οχημάτων για την απομάκρυνση των μπαζών.Πάντως, οι αρχές τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία είναι αντιμέτωπες με μια δύσκολη εξίσωση καθώς την ίδια στιγμή διατυπώνονται έντονες ανησυχίες και φόβοι για την εξάπλωση ασθενειών και επιδημιών από τους νεκρούς που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.
Επιπλέον, υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι πολλά αντικείμενα, όπως πλαστικά, μέταλλα, γυαλιά, μονωτικά, αμίαντος και άλλες χημικές ουσίες που διασκορπίζονται από τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει, είναι τοξικά και επικίνδυνα υλικά για την υγεία και το περιβάλλον, τα οποία εάν περάσουν σε υγροτόπους, γεωργικές περιοχές και χαράδρες θα υπάρξουν μελλοντικά θάνατοι – π.χ. από καρκίνο – λόγω των μολυσμένων τροφίμων.
Στους 44.000 οι νεκροί
Ο κατάλογος των θυμάτων μέρα με την ημέρα μεγαλώνει και πλέον πλησιάζει επικίνδυνα και τους 50.000.
Βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, οι νεκροί στην Τουρκία έχουν ξεπεράσει πλέον τους 38.000 ενώ στη Συρία τα θύματα παραμένουν σε περίπου 6.000, αριθμός που έχει να αλλάξει εδώ και αρκετές ημέρες.
Μόνο στην Τουρκία, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 108.000.
Στα συντρίμμια 100.000 άνθρωποι
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου 100.000 άνθρωποι.
«Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει δώσει το κράτος για τα κτίρια που κατέρρευσαν, τον πληθυσμό κτλ., μέχρι τώρα 150.000 άνθρωποι βγήκαν κάτω από τα συντρίμμια είτε νεκροί είτε ως τραυματίες.
Σήμερα τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.
Κάποιοι από αυτούς και σήμερα είναι ζωντανοί!
Περίπου το 0,1% ή το 0.2%.
Υπάρχουν ακόμα πάνω από 100, ίσως και 1.000 άνθρωποι ζωντανοί.
Αυτό είναι σημαντικό.
Από την Μαλάτεια μέχρι και το Χατάι.
Σταματήστε την απομάκρυνση των μπαζών» αναφέρει σε αναρτήσεις του στο twitter ο Τούρκος σεισμολόγος, Övgün Ahmet Ercan.
Σημειώνεται πως χθες το βράδυ και ύστερα από 260 ώρες από τους καταστροφικούς σεισμούς, ανασύρθηκε ζωντανός ένας 12χρονος στην Αντιόχεια ενώ είχε προηγηθεί η ανάσυρση μιας 29χρονης.
Στα 100 δις δολάρια η ανοικοδόμηση. Ζημιές σε 3,4 εκατ. κτήρια, θα κατεδαφιστούν τα μισά
Σε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται το κόστος της ανοικοδόμησης στις πληγείσες από τους σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ περιοχές της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Eyup Muhcu, επικεφαλής του επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων στην Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, εξαιτίας των σεισμών καταστράφηκαν 3,4 εκατομμύρια κτήρια, εκ των οποίων τα μισά θα πρέπει να κατεδαφιστούν.
«Προκειμένου να ανοικοδομηθούν αυτά τα σπίτια, πρέπει παράλληλα να κτιστούν νέες υποδομές και δημόσιες εγκαταστάσεις.
Επομένως, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα εκτιμώμενο κόστος ανοικοδόμησης της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων» φέρεται να υποστήριξε ο Muhcu, μιλώντας στους Financial Times.
Μέχρι στιγμής, οι Τούρκοι ειδικοί και οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τον απολογισμό της καταστροφής που προκάλεσαν οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου.
Μεγαλύτερη από την επιτάχυνση της βαρύτητας
Ο Ercan υποστήριξε ότι οι πολλές καταρρεύσεις κτηρίων στην Αντιόχεια και στην πόλη Defne δεν οφειλόταν μόνο στις δομικές και τοπικές συνθήκες, αλλά και στην ίδια τη δυναμική του σεισμού.
Όπως αναφέρει η οριζόντια επιτάχυνση του σεισμού, η οποία θα έπρεπε να είναι 400 gal σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς, έφτασε τα 1.300 gal, μια δύναμη που ξεπερνά την επιτάχυνση της βαρύτητας.
Σύμφωνα με τον Ercan, το 50% των κτηρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές είχε κτιστεί πριν από το 2001 και κυρίως σε αγροτικές περιοχές που δεν πληρούσαν το νέο αντισεισμικό κανονισμό.
Πάνω από 4.300 μετασεισμοί
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας είναι ότι από τις 6 Φεβρουαρίου, όταν και καταγράφηκαν οι δύο ισχυρότατοι σεισμοί των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 4.300 μετασεισμοί.
Υπενθυμίζεται πως από τα ερείπια έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής πάνω από 8.000 άνθρωποι ενώ εκτιμάται πως περισσότερα από 211.000 κτήρια (από τα συνολικά 370.000 που ελέγχθηκαν) έχουν κριθεί ακατάλληλα λόγω των σοβαρών ή κρίσιμων ζημιών που φέρουν.
Τραγωδία στη Συρία
Εξίσου δραματική, αν όχι τραγική, είναι και η κατάσταση στη Συρία.
Η κυβέρνηση της Συρίας έχει ανακοινώσει ότι οι νεκροί στις περιοχές που ελέγχει φτάνουν τους 1.414, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τελικό απολογισμό.
Τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, με τους διασώστες να επισημαίνουν ότι στην περιοχή δεν έχει απεγκλωβιστεί κανένας ζωντανός από τις 9 Φεβρουαρίου.
Πλέον, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες.
Μεγάλο μέρος των υποδομών της περιοχής έχει υποστεί ζημιές ή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του 12ετούς πολέμου και οι υγειονομικές αρχές είναι αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο να διασφαλίσουν ότι οι επιζώντες τώρα δεν θα μολυνθούν από κάποια ασθένεια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την υγεία των κατοίκων της βορειοδυτικής Συρίας, όπου περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ήδη βασίζονταν στην ανθρωπιστική βοήθεια πριν τον σεισμό.
Μέχρι στιγμής 119 φορτηγά του ΟΗΕ έχουν περάσει από δύο συνοριακά περάσματα στη μεθόριο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου