GuidePedia

0


Τι συνέβη στη Μικρασιατική Καταστροφή; Πότε άρχισε το κακό; Τι θέλαμε εμείς στη Μικρά Ασία; Πώς ζούσαμε έως τότε; Εύλογα ερωτήματα σαν αυτά απαντά με απλό και κατανοητό τρόπο το βίντεο εκπαιδευτικού χαρακτήρα που δημιούργησε η αντιδημαρχία Παιδείας Αθλητισμού Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του δήμου Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος Καλαμαριά 1922-2022, «Μια θάλασσα μνήμες…και γινήκαμε όλοι ένα ».

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Χατζηβασιλείου ενώ επιστημονικός σύμβουλος ήταν ο δρ Θεοδόσης Κυριακίδης.

«Επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο παρουσίασης μιας δραματικής σελίδας της ιστορίας μας πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε στη γνώση και στη μάθηση με τρόπο αντικειμενικό και ψύχραιμο», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και συντονιστής του προγράμματος Αθανάσιος Γιαννακός.

(Πηγή: YouTube/Δήμος Καλαμαριάς)

Το βίντεο αρχίζει με την περιγραφή της Καταστροφής της Σμύρνης και στην οθόνη εμφανίζονται εμφανίζονται animation στοιχεία, σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες και πληροφορίες.

«Αν έπρεπε να φύγεις ξαφνικά, και ίσως για πάντα, από το σπίτι σου, από τον τόπο της οικογένειάς σου και είχες λίγα μόνο λεπτά να φτιάξεις μια βαλίτσα, τι θα έβαζες μέσα; Ρούχα, ενθύμια, το ρολόι του παππού σου, χρήματα, laptop, τρόφιμα, τι; Τι χρειάζομαι; Για πόσο θα λείψουμε; Ποιος ξέρει; Δε χωράει άλλα πράγματα εδώ μέσα. Αυτή είναι η ιστορία της Καταστροφής της Σμύρνης. Μιας πόλης που οι κάτοικοί της ξεριζώθηκαν αστραπιαία. Μιας πόλης πανέμορφης που όμοιά της δεν είχε άλλη. Που οι άνθρωποί της διώχτηκαν βίαια το 1922 και έφτασαν στη σημερινή Ελλάδα με λίγα μόνο υπάρχοντα. Όσα χωρούσαν σε μια βαλίτσα… ».

(Πηγή: YouTube/Δήμος Καλαμαριάς)

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όπως αναφέρεται, «ήρθαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 900.000 πρόσφυγες. Η Ελλάδα έπρεπε τώρα να ενσωματώσει έναν τεράστιο νέο πληθυσμό, ο οποίος συχνά συναντούσε την εχθρότητα των ντόπιων. Η χώρα σταδιακά, όμως, τα κατάφερε. Αξιοποίησε την παιδεία και την εργατικότητα των Μικρασιατών και έγινε έτσι ένας τόπος πιο πλούσιος από πριν. Χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν τότε εδώ μόνο με μια βαλίτσα. Μια βαλίτσα, που άρχισε την Οδύσσειά της από τη Μικρά Ασία για να φτάσει σε μέρη όπως η Καλαμαριά και τόσοι άλλοι τόποι στη χώρα μας. Η βαλίτσα αυτή βρίσκεται σήμερα ακόμη εδώ, βρίσκεται μέσα μας και μας θυμίζει ότι οι πρόσφυγες είναι ένα κομμάτι αναπόσπαστο πια από την ψυχή του σύγχρονου ελληνισμού».

Δείτε το βίντεο:




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top