Όπως προβλέπει η τροπολογία, η οποία το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί και στη Γερουσία, για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία για τα F-16 θα πρέπει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
H τροπολογία-χαστούκι
Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου ότι:
Αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών· και αυτό περιλαμβάνει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις (πάνω από το έδαφος) Ελλάδας.
Οι αναλυτές στην Τουρκία
Αναλύοντας την εξέλιξη αυτή Τούρκοι σχολιαστές επισήμαναν ότι αν περάσει από όλα τα στάδια θα αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
«Δεν μιλάμε για απαγόρευση, αλλά για όρους πώλησης. Η τροπολογία αναφέρει πως σε περίπτωση που ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, πρέπει να αποδείξει πως αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ όπως θα πρέπει να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο πως τα συγκεκριμένα μαχητικά δεν θα παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας» εξήγησε ο νομικός Γιουνούς Εμρέ Ερντολέν όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.
Πιο ευθύ το CNN TURK το οποίο επισήμανε ότι «ζητούν από την Τουρκία να μην παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο», ότι οι ΗΠΑ είχαν σε παλαιότερες συμβάσεις για τα F-16 θέσει όρους για την Κύπρο» και ότι «τώρα πάνε να δώσουν F-35 στην Ελλάδα».
Τέλος, ο ακαδημαϊκός Μεσούτ Χακί Τζασίν ανέφερε: «Στις παλαιότερες συμβάσεις μας για τα F-16 είχαμε καταλήξει σε συμφωνία για να μην πραβιάζουν τα F-16 τον εναέριο χώρο στην Κύπρο. Το ξέρω, καθώς ήμουν ο αρμόδιος αξιωματικός για τις συμβάσεις. Όμως εκεί υπήρχε μια διαφορά, καθώς τότε μιλούσαμε για δυο διαφορετικά κράτη. Αλλά τώρα μιλάμε για δυο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως ετοιμάζονται να δώσουν στους Έλληνες τα F-35. Αυτό βλέπω. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο εργοστάσιο των F-35 Tην περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί την Αθήνα η στρατιωτική επιτροπή των ΗΠΑ για να συζητήσουν το θέμα».
Δημοσίευση σχολίου