GuidePedia

0


Γκουτζάνης Σπύρος
Η απογοήτευση στα πρόσωπα των βουλευτών της ΝΔ την εβδομάδα που πέρασε στην Βουλή και η γκρίνια στις μεταξύ τους συζητήσεις, όπως και στις off the record συνομιλίες τους με δημοσιογράφους, είναι ενδεικτική του όχι καλού κλίματος στο εσωτερικό της ΝΔ. Το φιάσκο του power pass που από το αναμενόμενο 600άρι κατέληξε να είναι 30-40 ευρώ ήταν το βασικό θέμα συζήτησης την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η δήλωση Μητσοτάκη, που για μία ακόμη φορά επέρριψε όλες τις ευθύνες σε διεθνείς παράγοντες, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον δικό του ρόλο, δεν βελτίωσε και πολύ τα πράγματα. Όπως έλεγε βουλευτής περιφέρειας «αν πούμε αυτά που λέει ο πρωθυπουργός στους ψηφοφόρους θα μας πάρουν με τις πέτρες». Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούσε την εξαγγελία, η ΝΔ απαντούσε ότι αυτό οφείλεται στην «αμηχανία και στην μηδενιστική αντιπολίτευση». Τώρα θα πρέπει να απολογούνται πέρα από την εξαιρετικά περιορισμένη βοήθεια και για την διάψευση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί.

Η απελευθέρωση Λιγνάδη μία ημέρα νωρίτερα, επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα. Φυσικά υπάρχει το επιχείρημα ότι «αυτή είναι η απόφαση της Δικαιοσύνης η οποία κινήθηκε στο πλαίσιο του σχετικού νόμου». Ωστόσο οι γαλάζιοι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι για την κοινωνία ο Λιγνάδης «έπεσε στα μαλακά», λόγω των υψηλών γνωριμιών του και ότι εάν ήταν ένας απλός πολίτης η ποινή θα ήταν αυστηρότερη και ο ίδιος θα ήταν στην φυλακή. Όπως έλεγε γαλάζιος βουλευτής «σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει τι ισχύει αλλά τι πιστεύει ο κόσμος ότι ισχύει. Αυτή την υπόθεση την χρεώνεται η κυβέρνηση και έχει σημαντικό πολιτικό κόστος καθώς δημιουργεί αντιδράσεις στο συντηρητικό κοινό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του βάζει τα δικά του αυτογκόλ. Η ανοίκεια επίθεση του Χριστόφορου Βερναρδάκη στην υπουργό Νίκη Κεραμέως και η παρέμβαση του Παύλου Πολάκη, έδωσε ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει στην Βουλή και να επαναφέρει την ατζέντα του «πολακισμού στον ΣΥΡΙΖΑ», και να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντας «εκτσογλανισμό» της πολιτικής ζωής – έναν όρο που πρώτος είχε χρησιμοποιήσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την απρέπεια να συνδέσει τις δηλώσεις Βερναρδάκη κατά της Νίκης Κεραμέως με την επίθεση στο Real Group. Ήταν επιεικώς μία ατυχής στιγμή που οι γαλάζιοι βουλευτές προτιμούν να αντιπαρέρχονται. Ο κ. Βερναρδάκης ζήτησε συγγνώμη για την αρχική του δήλωση, αλλά επανήλθε αντικαθιστώντας το “Πισπιρίγκου” με το “Μήδεια”, το οποίο είναι επίσης απαράδεκτο να λέγεται σε μία μητέρα, όποια άποψη κι αν έχεις για την πολιτική της.

Αλλεπάλληλες αστοχίες

Ενώ όμως η κυβέρνηση είχε “στριμώξει” τον ΣΥΡΙΖΑ, ήλθε η τοποθέτηση του Άγγελου Συρίγου στην Βουλή για τον “μύθο” του Πολυτεχνείου να αλλάξει ξανά την ατζέντα. Ο κ. Συρίγος –άσχετα από την ποιότητα των επιχειρημάτων του– έδωσε αφορμή να συνδεθεί η αναθεωρητική άποψη κυρίως ακροδεξιών κύκλων με την ΝΔ. Επιπλέον προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και φιλικών στη ΝΔ δυνάμεων και κυρίως μετέφερε αλλού την δημόσια συζήτηση. Αν και το Μαξίμου δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο της τοποθέτησης, εντούτοις εκνευρίστηκε με την αλλαγή ατζέντας και το χρέωσε στον υφυπουργό Παιδείας. Στην πραγματικότητα, ο κ. Συρίγος πρόσφερε ένα πρώτης τάξεως πολιτικό δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το άρπαξε σαν “μάνα εξ ουρανού”.

Δεν πέρασε εβδομάδα από την υπόθεση του ευεργέτη των Κατεχομένων Γιασάμ Αγιαβέφε και την χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας από την κυβέρνηση. Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο ήλθε και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καταλογίζει περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τον έλεγχο των δημοσίων και ιδιωτικών ΜΜΕ. Επιβεβαίωσε ότι το κλίμα στην ΕΕ δεν είναι καλό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι Έλληνες ευρωβουλευτές πλην της ΝΔ, τον καταγγέλλουν για τακτικές Όρμπαν.

Ήλθε δε να επισφραγίσει το άλλο φιάσκο, της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την οποία μάλιστα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός είχε καλλιεργήσει προσδοκίες ότι θα ήταν μία επανάληψη της Ουάσιγκτον. Μέσα πάντα στον τελευταίο μήνα καταγράφεται η ανυπαρξία του πρωθυπουργού στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, την οποία ο επικοινωνιακός μηχανισμός προσπάθησε να καλύψει, προβάλλοντας το αφήγημα ότι «ο Ερντογάν δεν κέρδισε τίποτε».

Υπάρχει και το μόνιμο φόντο της ενεργειακής κρίσης και των λογαριασμών ρεύματος, των τιμών των καυσίμων και των συνεχών ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής. Μπορεί οι ανατιμήσεις να οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, αλλά είναι σε σημαντικό βαθμό συνέπεια της υψηλής έμμεσης φορολογίας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να ανακυκλώνει επιδόματα, αλλά κυρίως για να αφήνει στο απυρόβλητο μεγάλες εταιρείες ενέργειας. Θα μπορούσε να προστεθεί και η αποτυχία (ή απροθυμία της κυβέρνησης) να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα (το ξεκαθάρισμα λογαριασμών συνεχίζεται με συχνές δολοφονίες), όπως και η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση το αφήγημα ότι η υπόθεση Novartis ήταν σκευωρία.

Δώρο η αναβολή των εκλογών

Συνολικά η κυβέρνηση μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πηγαίνει από λάθος σε λάθος και από γκάφα σε γκάφα. Φυσικά οι βουλευτές του κόμματος δεν είναι ανόητοι. Μπορεί να αναπαράγουν τα επιχειρήματα που τους έρχονται καθημερινά (ως γραμμή) με non paper στα προσωπικά τους e-mail, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία. Αντίθετα είναι όλο και πιο ανήσυχοι.

Εκείνο που αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ελέγχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των συστημικών ΜΜΕ, τα οποία ελαχιστοποιούν τις αποτυχίες, συγκαλύπτουν τα λάθη και σχεδόν εξαφανίζουν τα αρνητικά. Αντίθετα μεγιστοποιούν κάθε αστοχία του ΣΥΡΙΖΑ και συντηρούν το μένος εναντίον του, καλλιεργώντας κλίμα, το οποίο διευκολύνει την ανασύσταση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ΜΜΕ σχεδόν εξαφάνισαν από τις ειδήσεις την πυρκαγιά στην Σάμο κι αν δεν έπεφτε το ελικόπτερο δεν θα υπήρχε ούτε η δημοσιότητα που δόθηκε. Η δε πυρκαγιά στην Άμφισσα που έφθασε μέχρι τους Δελφούς ίσα που προβλήθηκε. Αφού δεν μπορεί ο Χρήστος Στυλιανίδης και η Πολιτική Προστασία να φέρουν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών κανένα πρόβλημα, τα ΜΜΕ συρρικνώνουν σε βαθμό εξαφάνισης το γεγονός και τον πολιτικό του αντίκτυπο!

Εάν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις η κυβερνητική συνταγή είναι επιτυχημένη, παρά τα λάθη και τις γκάφες, παρά την αδυναμία να αντιμετωπιστούν τα βιοποριστικά προβλήματα του πληθυσμού. Αυτό τουλάχιστον μας λένε οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται. Βέβαια ακόμη και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μείωση του ποσοστού της και μικρή σταδιακή αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική λογική υποδεικνύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να είχε ήδη πάει σε εκλογές, ή τουλάχιστον να πάει το συντομότερο δυνατό κι όχι να ακυρώσει την προοπτική πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι περιμένουν τώρα το μερίδιό τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση η ακύρωση των πρόωρων εκλογών ήταν καλοδεχούμενη από την Κουμουνδούρου, που θεωρεί ότι ο χρόνος δουλεύει προς όφελός της, με την έννοια ότι μεγαλώνει η πολιτική-εκλογική φθορά της κυβέρνησης. Γενικά αν οι εκλογές γίνονταν τον Σεπτέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας θα έδινε μάχη με τις πιθανότητες εναντίον του. Αντίθετα όλα δείχνουν ότι στο τέλος της τετραετίας οι πιθανότητες μάλλον θα έχουν αντιστραφεί, όχι τόσο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει γίνει πιο ελκυστικός όσο επειδή θα έχει φθαρεί η ΝΔ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top