Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
Η κυβέρνηση πιέζεται από τις ΗΠΑ για να στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλά τα Γενικά Επιτελεία έχουν στυλώσει τα πόδια. Η εναλλακτική οδός που εξετάζεται: Πυρομαχικά πυροβολικού στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία.
Βλήματα πυροβολικού υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να στέλνει στην Ουκρανία η Ελλάδα παρ´ ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την Αθήνα να προωθήσει στο Ουκρανικό μέτωπο, τον βαρύ οπλισμό Ανατολικής προέλευσης που διαθέτει στο οπλοστάσιο της.
Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, τη Νορβηγία και την Πολωνία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά στην Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν.
Οι δηλώσεις Οστιν έγιναν μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν υπουργοί Άμυνας και αξιωματούχοι από 44 χώρες με τη συμμετοχή του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ και του ανώτατου διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης Τοντ Ουόλτερς. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Ωστόσο οι ΗΠΑ πιέζουν την Αθήνα να αποστείλει στην Ουκρανία βαρύ οπλισμό σοβιετικής προέλευσης. Ωστόσο ο συγκεκριμένος οπλισμός βρίσκεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και γι αυτό το αμερικανικό αίτημα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.
Η Ουάσιγκτον δεν έχει σταματήσει να πιέζει διαρκώς την Αθήνα για να αποσύρει από το οπλοστάσιο της τα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα. Δηλαδή τα αντιαεροπορικά συστήματα (S-300 ,TOR-M1, OSA), τους αντιαρματικούς πυραύλους (KORNET). Επιπλέον οι Αμερικανοί ζητούν από την Ελλάδα να αποστείλει στο Ουκρανικό μέτωπο τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMB-1 σοβιετικής κατασκευής που παρέλαβε η Ελλάδα ως “βοήθεια“ από την Δυτική Γερμανία κατά την διάλυση του Στρατού της Ανατολικής Γερμανίας. τα συγκεκριμένα ΟΜΠ αν και ηλικιωμένα είναι απολύτως συντηρημένα και βρίσκονται ετοιμοπόλεμα στην πρώτη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων τα παραπάνω οπλικά συστήματα κρίνονται απολύτως απαρατήρητα για την Άμυνα & την Ασφάλεια των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να διατεθεί, σε άλλη φιλική χώρα, ούτε βίδα από τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Πολύ δε περισσότερο μετά τις χτεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και την χαρακτηριστική ατάκα: «γιοκ Μητσοτάκης».
Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει , η Ελλάδα να δηλώσει «παρών» και στον 2ο γύρω του ρεφενέ των νατοϊκών χωρών αγοράζοντας από την διεθνή αγορά ένα «δώρο» για την Ουκρανία, δηλαδή να πληρώσει κάποια από τα οπλικά συστήματα που η ίδια ενδεχομένως έχει βρει να αγοράσει από τον διεθνές εμπόριο.
Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τέτοιου είδους κίνηση.
Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Άμυνας θέλοντας να υποτιμήσουν την αξιοπιστία των οπλικών συστημάτων Ρωσικής προέλευσης έσπευσαν χτες να διαρρεύσουν επιτελική έκθεση για την δράση των τουρκικών drones στον πόλεμο της Αρμενίας !
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην ιδιαίτερη αδυναμία των ρωσικής κατασκευής OSA-AK και TOR-M1 να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όχι μόνο τα «Μπαϊρακτάρ», αλλά και τα περιφερόμενα πυρομαχικά (Loitering Munitions) ιδιαίτερα όταν αυτά επιχειρούσαν σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου. Ειδικότερα τα OSA-AK δεν είχαν καν δυνατότητα εγκλωβισμού των «Μπαϊρακτάρ», καθώς επιχειρούσαν από ύψος 23.000 ποδιών.
Η παραπάνω διαρροή της έκθεσης θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί και ως μια έμμεση προσπάθεια απαξίωσης των ρωσικών όπλων.
Δημοσίευση σχολίου