GuidePedia

0


Αλέξης Παπαχελάς
Εδώ και λίγες μέρες ζούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Κανείς, ούτε ο βετεράνος πολιτικός Χένρι Κίσινγκερ ούτε ο δημόσιος διανοούμενος Γιουβάλ Νώε Χαράρι, δεν μπορούν να προβλέψουν πώς θα είναι αυτός ο κόσμος όταν κατακαθίσει η σκόνη και μπορούμε να δούμε πώς θα ξημερώσει.

Η τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία θα μας επηρεάσει σίγουρα και εδώ στην Ελλάδα. Ακούω συνεχώς ανθρώπους γύρω μου να ανησυχούν για το αν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δοκιμάσει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα. Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να μπεις στο μυαλό του Ερντογάν, όπως και το μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αλήθεια είναι ότι το σενάριο ενός επεισοδίου που προκλήθηκε από την Τουρκία με ανησύχησε πολύ, ειδικά ενόψει των αδιεξόδων στα οποία βρίσκεται ο Τούρκος ηγέτης. " κρίση στην Ουκρανία θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. Καταρχάς, επειδή ο ρεβιζιονισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη χρήση βίας δεν μπορούν πλέον να γίνουν αποδεκτά. " υποκρισία και η ευελιξία που επέδειξαν ορισμένοι από τους εταίρους μας μέχρι πρόσφατα όσον αφορά την Τουρκία και η δυνατότητα να εθελοτυφλούν σε ένα τέτοιο περιστατικό στο μέλλον είναι ελάχιστες. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά – όχι σε αυτό το περιβάλλον. Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη χρήση βίας στην Ευρώπη.

Αλλά και κάτι άλλο έχει αλλάξει: ο ρόλος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι πρόσφατα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησαν αστάθεια εντός της ίδιας της Δύσης, όπως είδαμε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit. Τώρα, πίεσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν αποφάσεις που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν από λίγο καιρό. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ενισχύουν το αουτσάιντερ και στοχεύουν τον επιτιθέμενο.

Ο Ερντογάν θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά αν δοκιμούσε κάτι στο Αιγαίο. Καμία κυνική ή υποκριτική ευρωπαϊκή ηγεσία δεν θα μπορούσε να σταματήσει τις αντιδράσεις. Η Ελλάδα έχει επίσης ένα τεράστιο απόθεμα ήπιας δύναμης, έχει φίλους, έχει τη διασπορά της, έχει ανθρώπους που την αγαπούν για διαφορετικούς λόγους.

Φυσικά, η μαλακή δύναμη είναι καλή, αλλά δεν είναι αρκετή. Χρειαζόμαστε συμμαχίες και αμυντικές ασπίδες, για τις οποίες έχουμε και εργαζόμαστε ως χώρα, ώστε να μπορούμε να κοιμόμαστε ειρηνικά τη νύχτα. Αλλά μπορεί να κερδίσαμε λίγο χρόνο και ειρήνη με τους γείτονές μας, τουλάχιστον για λίγο. Τουλάχιστον αυτό θα σκεφτόταν ένα λογικό μυαλό.

Ένα υπερβολικά αισιόδοξο μυαλό θα μπορούσε ακόμη και να σκεφτεί ότι σε μια τέτοια αναταραχή, δημιουργούνται ευκαιρίες για μια συμφωνημένη περίοδο ηρεμίας. Αλλά ποιος μπορεί να μας πει τι έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top