GuidePedia

0

Το μονοήμερο ταξίδι του προέδρου στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μισή ημέρα ταξιδιού στην Κύπρο.

ΤΟΥ ΛΑΧΆΒ ΧΆΡΚΟΦ
Ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρζογκ σκοπεύει να συναντηθεί με τους προέδρους της Ελλάδας και της Κύπρου τις προσεχείς εβδομάδες και στη συνέχεια να ταξιδέψει στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα ταξίδια έχουν ως στόχο να διαβεβαιώσουν αθήνα και Λευκωσία ότι η προσέγγιση με την Άγκυρα δεν θα αποβεί εις βάρος των στενών δεσμών που έχει αναπτύξει το Ισραήλ μαζί τους τα τελευταία χρόνια.

Το μονοήμερο ταξίδι του Χέρζογκ στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ταξίδι μισής ημέρας στην Κύπρο.
Η συνάντηση του Χέρζογκ με τον Ερντογάν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Ωστόσο, η Προεδρική Κατοικία ανέφερε ότι η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η επίσκεψη του Χέρζογκ θα είναι η πρώτη από Ισραηλινό ηγέτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία, έπειτα από περίοδο εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Οι πρόεδροι έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο πολλές φορές από τότε που ανέλαβε ο Χέρζογκ πέρυσι.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ και ο Ιμπραήμ Καλίν, ανώτερος σύμβουλος και εκπρόσωπος Του Ερντογάν, ηγήθηκαν αντιπροσωπεία από την Άγκυρα στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται να συναντηθούν με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών Αλόν Ουσπίζ, τον Γενικό Διευθυντή Της Κατοικίας του Προέδρου Εγιάλ Σβίκι και άλλους ανώτερους αξιωματούχους και στα δύο αξιώματα την Τετάρτη.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται όταν ο Ουσπίζ ταξίδεψε στην Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβρη για να συζητήσει την επίσκεψη του Χέρζογκ και τις βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι το Ισραήλ βαδίζει προσεκτικά σχετικά με τα ανοίγματα του Ερντογάν.

"Τα πράγματα συμβαίνουν πολύ αργά και σταδιακά", ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ταξίδι του Χέρζογκ στην Άγκυρα συντονίζεται πλήρως μαζί του.

Ο Μπένετ επαίνεσε έντονα το ρόλο του Χέρζογκ στις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς τον "εξαιρετικό διπλωματικό πλεονέκτημα για την επίλυση προβλημάτων".

"Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη", ανέφερε. Δεν ξέρω πότε υπήρξε τελευταία σχέση σαν αυτή" μεταξύ ενός προέδρου και ενός πρωθυπουργού.

Ο Μπένετ και η κυβέρνηση προχωρούν πολύ προσεκτικά με την Τουρκία, ανέφερε ανώτερη διπλωματική πηγή. "Δεν χρειάζεται να αναγκάσουμε τους εαυτούς μας να είμαστε καθαροί με τρόπο που θα μας εμποδίσει να δημιουργήσουμε συμμαχίες", πρόσθεσε η πηγή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνομιλούν ξανά με την Τουρκία μετά από χρόνια εντάσεων, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι η Τουρκία και το Ιράν "δεν είναι καλοί φίλοι, το λιγότερο".

Το προηγούμενο έτος, ο Ερντογάν δήλωσε επανειλημμένα ότι είναι ανοικτός στη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας ενδέχεται να σχετίζεται με τη μείωση της οικονομίας της και τις κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς. Τον προηγούμενο μήνα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε το Ισραήλ για την έξωση Παλαιστινίων που είχαν χτίσει παράνομα τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους σε δημόσια γη, και το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας διοργάνωσε ένα "συμπόσιο με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ και το Τέμενος αλ-Άκσα".

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για σκόπιμη δολοφονία Παλαιστινίων παιδιών, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αντισημιτικές τηλεοπτικές σειρές.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ξεκίνησαν το 2008, όταν ο τότε πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ συναντήθηκε με τον Ερντογάν και ξεκίνησε την Επιχείρηση Cast Lead στη Λωρίδα της Γάζας λίγες ημέρες αργότερα.

Το χαμηλό σημείο στους δεσμούς Ισραήλ-Τουρκίας ήταν το 2010, όταν το IHH (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας) που συνδέεται με τον Ερντογάν έστειλε το πλοίο Mavi Marmara για να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του IDF στη Γάζα, εξοπλίζοντας μερικούς από τους επιβαίνοντες. Ναυτικοί κομάντο του IDF σταμάτησαν το πλοίο, επιτέθηκαν σε μέλη του IHH και σκότωσαν εννέα από αυτούς.

Το Ισραήλ και η Τουρκία διατήρησαν διπλωματικές σχέσεις μετά, επανεγκαταστήνοντας ακόμη και πρεσβευτές το 2016. Ωστόσο, δυο χρόνια αργότερα, η Άγκυρα απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ λόγω της απόκρισης του IDF σε ταραχές στα σύνορα με τη Γάζα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top