Του Δημήτρη Τσαϊλά*
Η Αίγυπτος και η Ελλάδα συνήψαν στρατηγική συμμαχία για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και απειλών στην ασταθή Μέση Ανατολή. Έτσι Αιγυπτιακές και Ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις διεξήγαγαν κοινή στρατιωτική διακλαδική άσκηση, με την ονομασία «Μέδουσα 2017». Η δε άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δυνάμεις που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε τακτικές ασκήσεις επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και ασκήσεις αεράμυνας, καθώς και ασκήσεις έρευνας-διάσωσης, ασκήσεις εμμέσου και αμέσου βομβαρδισμού και επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής. Ενώ το κλείσιμο της άσκησης περιέλαβε αμφίβια/αποβατική ενέργεια στη νήσο Ρόδο. Οι κοινές ασκήσεις γίνονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου και την Ελλάδα. Πέραν όμως αυτής της σημαντικής παραμέτρου η πολυεθνική συνεργασία η οποία έρχεται εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και εντάσεων μεταξύ Κύπρου Τουρκίας για την εξερεύνηση πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι η Ελλάδα σχεδιάζει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ, τη Κύπρο και την Αίγυπτο, που κρίνονται ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ασφάλεια.
Οι τέσσερις κύριοι λόγοι που οδήγησαν τα κράτη σε αυτή τη συμμαχία είναι:Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ροής προσφύγων: Η Ελλάδα έχει δεχτεί τα εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, ενώ η Αίγυπτος φιλοξενεί ήδη εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Σουδάν, την Ερυθραία και άλλες αφρικανικές χώρες.
- Η έξαρση της τρομοκρατίας: Η Αίγυπτος έχει πέσει θύμα από ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων θρησκευτικού εξτρεμισμού, ενώ η Ελλάδα βιώνει μια παρόμοια πιθανή απειλή.
- Αποσταθεροποίηση της Λιβύης: Μετά την πτώση του καθεστώτος Gaddafi, η Λιβύη έγινε ένα αποτυχημένο κράτος και μια πύλη εξόδου για τους παράνομους μετανάστες, τρομοκράτες αλλά και οπλισμού.
- Η Τουρκία: Αμφότερες οι χώρες έχουν πολιτικές και οικονομικές διαφορές με το καθεστώς Erdogan.
Αυτές οι συμμαχίες, από την άλλη μεριά, φέρνουν συνεχώς σε αμηχανία την Τουρκία καθώς βλέπουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει με επιτυχία το σχεδιασμό πραγματοποίησης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, με τους Αιγύπτιους αλλά και με τους Ισραηλινούς, φέρνοντάς τους μάλιστα και στο χώρο του Αιγαίου. Αυτές οι κινήσεις, προορίζονται για να δώσουν σαφώς ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι οι μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις υποστηρίζουν τη στάση της Ελλάδας κατά της Τουρκίας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι νωρίτερα αυτό το έτος, η Αίγυπτος συνεργάστηκε με το Ναυτικό των ΗΠΑ στο πλαίσιο της άσκησης «Eagle Salute 2017» που έλαβε μέρος στις νερά της Ερυθράς Θάλασσας, και αργότερα πραγματοποίησε ναυτική άσκηση με γαλλικές ναυτικές δυνάμεις που ονομάστηκε «Κλεοπάτρα» σε αιγυπτιακά χωρικά ύδατα της Μεσογείου και της Ερυθράς θάλασσας.
Βέβαια η Τουρκία συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι ο Ελληνισμός της “κλέβει το δικαίωμά” άντλησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ερμηνεύοντας το Διεθνές Δίκαιο κατά το δοκούν, προβάλλοντας μόνο την ισχύ, αφού δεν έχουν δίκαια ερείσματα.
Ο Ελληνισμός αξιοποιεί την πολιτική του επιρροή για την ώρα, προσβλέποντας στη διατήρηση της στρατιωτικής ισορροπίας και στο περιφερειακό πλαίσιο στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή ώστε να μη προσφέρει τη δυνατότητα μιας στρατιωτικής επιλογής. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η Κύπρος έχει άδεια διερευνητικών γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ), και η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ίδια περιοχή. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε προσπάθεια ενάντια στην εθνική κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της ευρύτερης περιοχής της άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, εάν απαιτηθεί.
*Ο κ. Δημήτρης Τσαϊλάς είναι υποναύαρχος ΠΝ ε.α.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου