Χρήστος Λουτράδης
Μπορεί να ζούμε στην εποχή των «fake news», σε μια εποχή που η καχυποψία της κοινωνίας απέναντι στους δημοσιογράφους λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας στρεφόμενη εναντίον ενόχων αλλά και αθώων, αλλά το γεγονός παραμένει ένα : Η εποχή των σταθερών δεδομένων στην ανάλυση των τεκταινομένων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Παραδοχές που γινόντουσαν πριν μια εβδομάδα έχουν χάσει την βαρύτητα τους την αμέσως επόμενη , καθιστώντας έτι δυσκολότερη την ενδελεχή και δόκιμη ανάλυση των γεωπολιτικών εξελίξεων που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.
Σε αυτό το πλαίσιο το ιδιότυπο «House of Cards» που εξελίσσεται στην Σαουδική Αραβία με πρωταγωνιστές τον διάδοχο του Θρόνου των Αλ Σαούντ, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και μέλη της πολιτικό-οικονομικής ελίτ της χώρας που αποτελούσαν εμπόδιο στην εγκαθίδρυση της ηγεμονίας του Μπιν Σαλμάν στην χώρα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ευρύτερες εξελίξεις και μεγαλύτερες αναταράξεις όχι μόνο στην Σαουδική Αραβία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
η Σαουδική Αραβία προσπαθεί με μικρά βήματα να χαρτογραφήσει αρχικά τα νερά για την μετάβαση της σε μια περίοδο που δεν θα αποτελεί το πετρέλαιο την μοναδική πηγή εσόδων της.
Το ξεκαθάρισμα εσωτερικών και οικογενειακών λογαριασμών στο ισχυρό αυτό βασίλειο της Μέσης Ανατολής σε συνδυασμό με τις δημόσιες διακυρήξεις του διαδόχου για στροφή της Σαουδικής Αραβίας προς ένα πιο «μετριοπαθές Ισλαμ» ίσως να αποτελέσει και την σημαντικότερη αλλαγή πολιτικής στην ευρυτερη περιοχή που θα αλλάξει εντελώς τις μέχρι στιγμής φαινομενικά ακλόνητες δυναμικές που δεσπόζουν στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.
Επιπροσθέτως, είναι φανερό ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί με μικρά βήματα να χαρτογραφήσει αρχικά τα νερά για την μετάβαση της σε μια περίοδο που δεν θα αποτελεί το πετρέλαιο την μοναδική πηγή εσόδων της.
η αλλαγή σκυτάλης στην Σαουδική Αραβία με πρώτα θύματα μέλη της ελίτ αλλά και οι πολύ διστακτικές «μεταρρυθμίσεις» όπως η άδεια στις γυναίκες να οδηγούν, αποτελούν το πρώτο μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα και κυρίως προς το Ιράν ότι πλέον λόγο στα τεκταινόμενα στην περιοχή θα έχει και η Σαουδική Αραβία.
Οι σταδιακές αυτές αλλαγές έρχονται σε μια περίοδο που το Ιράν προσπαθεί να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και να επηρεάσει την επόμενη ημέρα ειδικά στην Συρία και στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους της Συρίας αλλά και του Ιράκ.
Για αυτό το λόγο η αλλαγή σκυτάλης στην Σαουδική Αραβία με πρώτα θύματα μέλη της ελίτ αλλά και οι πολύ διστακτικές «μεταρρυθμίσεις» όπως η άδεια στις γυναίκες να οδηγούν, αποτελούν το πρώτο μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα και κυρίως προς το Ιράν ότι πλέον λόγο στα τεκταινόμενα στην περιοχή θα έχει και η Σαουδική Αραβία.
Είναι φανερό ότι το μήνυμα του Σαλμάν και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό είναι σαφές: Δεν είναι διατεθειμένος ο νέος άρχων της Σαουδικής Αραβίας να παραστήσει τον «νεκρό» για να μην δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή , η αντιπαράθεση ίσως να αποτελέσει το κυρίαρχο μοντέλο δράσης του νέου διαδόχου στην αντιμετωπίση των προκλήσεων στην περιοχή.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί και η στήριξη που έχουν δώσει τον νεαρό πρίγκηπα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχοντας το βλέμμα στο Ιράν και στην προσπάθεια του να κυριαρχήσει στην περιοχή. Η Σαουδική Αραβία ίσως αποτελέσει το αντίπαλο δέος απέναντι στην επεκτατική πολιτική της Τεχεράνης και να καταστήσει εαυτόν ως ο χρήσιμος εταίρος των μεγάλων δυνάμεων της περιοχής που δεν θέλουν να δουν το Ιράν να κυριαρχεί στην περιοχή. Το κατά πόσο θα καταφέρει η Σαουδική Αραβία να εκσυχρονιστεί , στο βαθμό που το επιτρέψουν οι παραδόσεις και οι αγκυλώσεις που ενδημούν σε μια τέτοια χώρα και κυρίως κατά πόσο θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος απέναντι στην αυξανόμενη δυναμική του Ιράν είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει όχι μόνο τις δύο αυτές χώρες αλλά κυρίως το πώς θα δομηθούν οι σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής για τις δεκαετίες που έρχονται.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου