GuidePedia

0

Συνταράσσουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο οι εξελίξεις στην υπόθεση της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, καθώς η προοπτική διαίρεσης της Ισπανίας δεν μπορεί καθόλου να αποκλειστεί, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ραχόι να αποτελούν μελλοντικό μάθημα στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα στα τμήματα πολιτικής επιστήμης, ή σε περίπτωση που δημιουργηθεί ειδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο, «πώς να διαλύσετε ένα κράτος»…

Γράφει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Η τελευταία εξέλιξη είναι η προαναγγελία εκ μέρους του ηγέτη της Καταλονίας στο BBC, ότι τις επόμενες ημέρες η Καταλονία θα κηρύξει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, αψηφώντας την κυβέρνηση της Μαδρίτης και το ενδεχόμενο παρέμβασης εκ μέρους της εθνοφυλακής ή ακόμα και των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς εκτιμά ότι αυτό θα αποτελούσε ενέργεια που θα τοποθετούσε την |ταφόπλακα» στην Ισπανία. Η μονομερής ανακοίνωση αναμένεται στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας με τις αρχές της επομένης.


Στη σοβαρότατη αυτή κρίση παρενέβη με διάγγελμά του ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, τροφοδοτώντας όμως την ένταση, καθώς υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα ήταν παράνομο και αντιδημοκρατικό και η Ισπανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί τη συνταγματική τάξη και την ενότητα της χώρας. Ωστόσο, η αναταραχή στην Καταλονία είναι τεράστια, εν πολλοίς ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών χειρισμών που έφεραν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο…

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άρθρο του βρετανικού «Guardian» τα στοιχεία του οποίου αναδημοσίευσε η ελληνική έκδοση της Huffington Post, «η περιοχή διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο στην οικονομία του ισπανικού κράτους από αυτόν που πιθανόν να υποδείκνυε το μέγεθός της. Η Καταλονία καταλαμβάνει το 6.3%, δηλαδή 32.114 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Ισπανίας η σημασία της για την οικονομία του κράτους δεν είναι αντίστοιχη του μεγέθους της.


»Ο πληθυσμός της αγγίζει τα 7,5 εκατομμύρια, αποτελώντας το 16% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας. Η οικονομία της, ύψους 215,6 δισ. ευρώ, είναι μεγαλύτερη από εκείνη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, συνιστώντας περισσότερο από το 1/5 του ισπανικού ΑΕΠ, ενώ οι εξαγωγές της Καταλονίας, ύψους 65,2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/4 του συνόλου της χώρας.

»Συν τοις άλλοις, οι ξένες επενδύσεις στην Καταλονία, που αγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ, συνιστούν περισσότερο από το 1/4 των συνολικών ξένων επενδύσεων στην Ισπανία. Εξίσου σημαντικό είναι πως η ανεργία στην Καταλονία είναι χαμηλότερη και γενικότερα υπάρχει λιγότερη ανισότητα εισοδημάτων σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ισπανία: 13,2% το επίπεδο των ανέργων στην Καταλονία, 17,2% στην Ισπανία».

Όλα αυτά όμως ισχύουν και έχουν την σημασία τους εφ’ όσον η Καταλονία είναι και παραμένει τμήμα της Ισπανίας. Αν αποσχισθεί όμως, τότε θα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, όπου 1) όλοι οι δείκτες αυτοί θα αλλάξουν προς το πολύ χειρότερο, διότι η Καταλονία θα βρεθεί εκτός ΕΕ και ευρώ και 2) το κόστος ανάπτυξης δομών ανεξάρτητου κράτους, θα είναι στην καλύτερη περίπτωση απαγορευτικό για τους διαθέσιμους πόρους της Καταλονίας, γιατί είναι ένα κόστος που ανάγεται σε πολλές δεκάδες δισ. ευρώ, αν όχι εκατοντάδες.



Ο Ραχόι αποδεικνύεται ένας ανεπαρκής στην καλύτερη των περιπτώσεων πολιτικός, που αντί να επιτρέψει το Δημοψήφισμα (το οποίο στην πράξη έχει μόνο συναισθηματική αξία για τους Καταλανούς) αν όχι να το ενθαρρύνει, προκάλεσε έκρηξη μέσα στην χώρα του χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Διότι μετά το δημοψήφισμα, όταν οι εκπρόσωποι της Καταλονίας θα ζητούσαν διαβουλεύσεις με τη κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, θα προσερχόταν στις διαβουλεύσεις ψύχραιμα και χαμογελώντας θα έβαζε στο τραπέζι το λογαριασμό του διαζυγίου και οι Καταλανοί αυτονομιστές πιθανότατα θα επέστρεφαν στην Βαρκελώνη «με την ουρά στα σκέλια»…

Η Καταλονία δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση της Σκωτίας που διαθέτει τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας και η Βρετανία της οποίας είναι τμήμα, έχει εθνικό νόμισμα τη Λίρα (βρετανική στερλίνα) και όχι το ευρώ. Αν σε όλα αυτά προστεθεί το γεγονός ότι η Βρετανία με διαθέσιμες κρατικές δομές αιώνων, μία ισχυρή και αυτάρκη οικονομία, «πονάει» τόσο πολύ με το κόστος του Brexit, αναλογιστείτε τις συνέπειες και το κόστος ενός διαζυγίου για τη μικρή Καταλονία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top