Η πρόσφατη αποτυχία να βρεθεί βιώσιμη λύση στο Κυπριακό έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην Τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο “προοδευτικός” ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται να δέχεται έντονη πίεση από Τουρκοκυπριακά συμφέροντα. Αρκετοί Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες, εδώ και καιρό αποζητούν πιο σταθερές σχέσεις και πιο στενούς δεσμούς με την Ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι για τον Ακιντζί παραμένουν οι Τούρκοι έποικοι που πλέον αποτελούν ισχυρό παράγοντα στα κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη. Η διάσταση απόψεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σε μια σειρά ζητημάτων δεν αφήνεται να βγεί εύκολα προς τα έξω. Όμως είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή. Καταβάλλεται μεγάλος κόπος κι από τις δύο πλευρές να κρυφτεί η έλλειψη μιας κοινής αντιμετώπισης των θεμάτων που είναι ανοιχτά.
Ο Ερντογάν είναι φανατικός υπέρμαχος του νεοοθωμανισμού και πιστός (;) ισλαμιστής. Ο Ακιντζί μάλλον καλοβλέπει την Κυπριακή Δημοκρατία ως πιο “δικιά του” πλευρά παρά την Τουρκία. Είναι όμως παγιδευμένος μεταξύ της φιλοδοξίας του και των συστηματικών πιέσεων των θεσμών εξουσίας της Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά οι αναζητώντες λύση Τουρκοκύπριοι, που δεν θα τους χάλαγαν τα ανοιχτά σύνορα με την ελεύθερη Κύπρο, μάλλον προσανατολίζονται σε ενέργειες που δε θ’ αρέσουν στην Τουρκία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένουν τον κατάλληλο χρόνο για να εκδηλωθούν. Πολλοί έχουν ήδη αναπτύξει στενές σχέσεις και κοινές επιχειρηματικές δομές με Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες.
Οι δυνάμεις κατοχής παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά και ενίοτε παρεμβαίνουν εναντίον πρωτοβουλιών που έχουν σαν κύριο σκοπό τη επανασύνδεση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μάλιστα πρόσφατα μια μερίδα Τουρκοκυπρίων στήριξε την πρόταση για τη ΜΗ επιβολή δασμών στην Κυπριακή Δημοκρατία από το ψευδοκράτος.
Πρόσφατα διέρρευσε έγγραφο του Τουρκικού ΥΠΕΞ σε εφημερίδα που ανήκει και σε Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες και μιλάει για ένωση του ψευδοκράτους με την Τουρκία. Πολλοί Τουρκοκύπριοι πλέον αρχίζουν και αναφέρουν σε ιδιωτικές συζητήσεις (γιατί σε δημόσιες τοποθετήσεις υπάρχουν κυρώσεις) τη λέξη “δημοψήφισμα”. Αλλά δημοψήφισμα για ένωση των κατεχομένων με την ελεύθερη Κύπρο. Το ότι κάποιοι εξ’ αυτών ζήτησαν “προστασία” από τις Ελληνοκυπριακές Αρχές, μάλλον αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Η λύση στο Κυπριακό δείχνει να έχει την άκρη του νήματος στη συμφιλίωση των κοινοτήτων, η οποία θα προκαλέσει και άλλες αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μια συνεπής πολιτική από την Κυπριακή κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή πιθανότατα θα απομονώσει την Τουρκία. Ποιος θα ήθελε να είναι με την Τουρκία κι όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία; Στο ερώτημα αυτό πολλοί λίγοι Τουρκοκύπριοι απ’ όσους έχουν ερωτηθεί προτιμούν την Τουρκία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους εποίκους, κι εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Όπως μεγάλη προσοχή χρειάζεται από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης το θέμα των βρετανικών βάσεων, σχετικό όπως φαίνεται με τους εποίκους.
Η παρουσία ενός δυσανάλογου αριθμού, σε σχέση με το κατεχόμενο έδαφος, Τούρκων στρατιωτών, αστυνομικών και πρακτόρων είναι εκείνος ο παράγοντας που δεν επιτρέπει την αντίδραση να γενικευτεί. Το καθεστώς τρομοκρατίας που επικρατεί στα κατεχόμενα είναι μια πραγματικότητα.
Αν η Κυπριακή Κυβέρνηση προχωρήσει στο θέμα της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, τότε ενδεχομένως ο κλοιός ν’ αρχίσει να σφίγγει για την Τουρκία. Τα επικοινωνιακά κόλπα του Ερντογάν μάλλον έχουν χάσει την αρχική τους αποτελεσματικότητα και οι ΗΠΑ τον “παίζουν” πιο έξυπνα πλέον.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου