GuidePedia

0

Η Τουρκία ενισχύει τις απειλές της κατά της ιρακινής περιοχής του Κουρδιστάν, καθώς η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) ανακοίνωσε κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές για την 1η Νοεμβρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να επιβάλει νέες κυρώσεις στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, αν δεν «ξεπεράσουν στα συναισθήματά τους» μετά την ψηφοφορία του δημοψηφίσματος της περασμένης Δευτέρας για απομάκρυνση από το Ιράκ.

«Εφαρμόζουμε προς το παρόν μόνον μερικό εμπάργκο στο βόρειο Ιράκ, αλλά αν δεν κατανοήσουν, αυτό θα συνεχιστεί όλο και περισσότερο», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινοβουλευτική συνάντηση στην Άγκυρα, χθες.

«Κάθε συμβάν που συμβαίνει στη Συρία και το Ιράκ δεν είναι ανεξάρτητο από εμάς, συνδέονται άμεσα με τις εγχώριες μας υποθέσεις».

Πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα ήταν «μια νέα προσπάθεια να χτυπήσουν την καρδιά της περιοχής μας με ένα στιλέτο».

Παρά τις πρώην καλές σχέσεις με το KRG, η Τουρκία έχει επικρίνει ιδιαίτερα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, σχετικά με τους αναταράξεις που θα μπορούσε να προκαλέσει

Οι Ιρακινοί Κούρδοι έδωσαν μια έντονη ψήφο για την ανεξαρτησία κατά 92,7 τοις εκατό στο μη δεσμευτικό δημοψήφισμα της περασμένης Δευτέρας, το οποίο έχει επίσης εκτοξεύσει τις περιφερειακές εντάσεις.

Ο Πρόεδρος της KRG Μασούντ Μπαρζάνι ανακοίνωσε αρχικά το δημοψήφισμα τον Ιούνιο, που προκάλεσε επανειλημμένες εκκλήσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους για ακύρωση ή καθυστέρηση.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές για την περιοχή του Κουρδιστάν θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου.

Προσκολλάται στην εξουσία;

Το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως μέσο για να μπορέσει ο Μπαρζάνι, να παραμείνει στην εξουσία ενισχύοντας το εθνικιστικό κλίμα πριν από τις εκλογές (που κανονικά έπρεπε να έχουν γίνει εδώ κι τέσσερα χρόνια).

Ο κληρονόμος μιας δυναστείας που οδήγησε τον κουρδικό αγώνα για ανεξαρτησία για περισσότερο από έναν αιώνα, ο Μπαρζάνι εκλέχτηκε στην προεδρία του ΚΚRG από την ίδρυσή του το 2005, δύο χρόνια μετά την εισβολή που οδήγησε τις ΗΠΑ στην κατάρρευση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η θητεία του επεκτάθηκε πέρα ​​από τη δεύτερη θητεία του το 2013, καθώς η νέα αναταραχή έπληξε την περιοχή και το Ισλαμικό Κράτος υπερέβη το ένα τρίτο του Ιράκ το 2014, απειλώντας την κουρδική περιοχή.

Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν σαφές εάν ο Μπαρζάνι θα μπορούσε να είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς ο κουρδικός νόμος λέει ότι ένας πρόεδρος δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του για περισσότερους από δύο θητείες.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κουρδικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τον προεδρικό υποψήφιο Μοχαμέντ Τοφίκ Ραχίμ, τον διευθυντή εξωτερικών σχέσεων του κόμματος.

Το κόμμα έχει επικίνει εντονότατα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων, το οποίο καταδίκασε τον Ιούνιο ως «παράνομο» και κατηγόρησε τον Μπαρζάνι, ότι επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία και να περιθωριοποιήσει τη δημοκρατική αντιπολίτευση στην κουρδική περιοχή.

Ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν (KDP) του Μπαρζάνι ούτε η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) είχαν δηλώσει υποψηφίους επίσημα, ως την εκπνοή της προθεσμίας δήλωσης την χθες.

Παρόλο που το Κουρδιστάν ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτόνομο από το 2005, η προοπτική της πλήρους ανεξαρτησίας – και ειδικότερα του μέλλοντος των περιοχών όπως το Κιρκούκ και το Σιντζάρ – προκάλεσε έντονη αντίδραση στη Βαγδάτη.

Υπήρξε διαμάχη χθες, καθώς τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Κουρδοί βουλευτές στη Βαγδάτη, είχαν εμποδιστεί από τη συμμετοχή τους στο Ιρακινό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, οι βουλευτές του Αραβικού Κόμματος, ζήτησαν από τους κούρδους βουλευτές να ορκιστούν ότι θα υποστηρίξουν ένα ενοποιημένο Ιράκ προκειμένου να παραστούν στην κοινοβουλευτική συνάντηση, την οποία οι Κούρδοι, που κυρίως υποστήριξαν την ανεξαρτησία αρνήθηκαν.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι διέταξε την αναστολή των διεθνών πτήσεων από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν από την Παρασκευή, σε αντίποινα για τους Κούρδους που ψήφισαν για ανεξαρτησία.

Η κουρδική ώθηση για ανεξαρτησία έχει ως στόχο, να αξιοποιήσει τη ουσιαστική συμβολή τους στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), αφού η ομάδα είχε νικήσει τις ιρακινές δυνάμεις το 2014.

Η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία είχε ενισχύσει τη συμμαχία της με τους Κούρδους του Ιράκ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά του ΙΚ, πήρε την πλευρά της Βαγδάτης στην κρίση, αρνούμενη να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χωρίς όμως να προχωρήσει σε άλλου είδους μέτρα καθώς συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό στο Ιράκ και τη Συρία να στηρίζεται στις στρατιωτικές δυνάμεις των Κούρδων.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top