GuidePedia

0

Η Τουρκία προβαίνει σε βήματα για την ενίσχυση της δικής της αμυντικής βιομηχανίας και τη μείωση της στρατιωτικής της εξάρτησης από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ αναφέρει ανταπόκριση των Emre Peker (Κωνσταντινούπολη) και Naftali Bendavid (Βρυξέλλες) στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Turkey Breaks From West on Defense».

Προσθέτουν ότι η Άγκυρα προχώρησε πρόσφατα στην αναβάθμιση της πολεμικής της βιομηχανίας με δοκιμές πυραύλων και εγκαταστάσεις τεχνολογιών ραντάρ, ενώ τροφοδοτεί τις πολεμικές δυνάμεις της, αλλά και εξάγει, τανκς, πολεμικά πλοία, μη επανδρωμένα αεροπλάνα, πυραύλους και, μέχρι το 2023, πολεμικό αεροπλάνο.

Η Άγκυρα επίσης έχει απορρίψει τις προσφορές των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ για ένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, επιλέγοντας το κινεζικό, το οποίο οι Δυτικοί σύμμαχοι θεωρούν μη συμβατό με τις τεχνολογίες τους, ενώ απειλεί τη συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών.

Η ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερη ανεξαρτησία στον αμυντικό τομέα για να αποφύγει τη μοίρα των Οθωμανών, που είχε βασισθεί στην συμμαχία με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία για να δεχθεί τελικά την εισβολή του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Πρόκειται για μια πικρή ιστορία που συνεχίζει να τροφοδοτεί τη δυσπιστία έναντι της Δύσης. Υπάρχουν ωστόσο και πιο πρόσφατα παραδείγματα που τροφοδοτούν τη δυσπιστία όπως η επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία από τις ΗΠΑ για περισσότερα από τρία χρόνια μετά την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, ενώ οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν τελικά στην ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Πάτριοτ στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, το 1991, και του πολέμου στο Ιράκ, το 20013, μόνο μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Η μεταβολή της τουρκικής πολιτικής στην μακρόχρονη συμμαχία της με τη Δύση σημειώνεται τη στιγμή που τα δύο μέρη αναζητούν τη μεταξύ τους συνεργασία για την αντιμετώπιση διαφόρων απειλών, όπως του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία. «Η Τουρκία αναδιαμορφώνεται ως αδέσμευτη χώρα ως προς τη ρητορική της, γεγονός που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση το ΝΑΤΟ. Η στάση της Τουρκίας θα αποτελέσει κρίσιμο θέμα τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο εάν υλοποιηθεί η συμφωνία για το κινεζικό αντιπυραυλικό σύστημα, αλλά και λόγω της πολιτικής της», ανέφερε Δυτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Η Άγκυρα ωστόσο έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει την προσήλωσή της στο ΝΑΤΟ και συνεργάζεται στενά με αυτό. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η ένταξη της Τουρκίας στη συμμαχία δεν αποτελεί θέμα συζήτησης.

Η κυβέρνηση Ερντογάν δήλωσε ότι απέλασε 1.000 θεωρούμενους τζιχαντιστές, ενώ ενίσχυσε την ανταλλαγή πληροφοριών, μετά τη κριτική που της ασκήθηκε από τη Δύση ότι δεν συμμετέχει ενεργά στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Τον προηγούμενο μήνα η Τουρκία και οι ΗΠΑ ανέπτυξαν εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βάση Ινσιρλίκ για την πάταξη των τζιχαντιστών, ενώ η Τουρκία από το 2013 φιλοξενεί 750 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και πέντε αντιβαλλιστικούς πυραύλους Πάτριοτ. Η Τουρκία εντάχθηκε επίσης στην αντιπειρατική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στις θάλασσες της Αφρικής, ενώ συμμετείχε αυτό το μήνα στις βρετανικές ασκήσεις Joint Warrior.

«Η Τουρκία συμβάλλει στην ενίσχυση της συλλογικής άμυνας ως απάντηση στις επιθετικές δράσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ενώ είναι σημαντική η συμμετοχή της στις αποστολές στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Carmen Romero.

Η Τουρκία προωθεί ωστόσο την στρατιωτική απεξάρτησή της δημιουργώντας εκνευρισμό στους παλιούς της φίλους.

«Δεν είμαστε ακόμη στο σημείο όπου οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες να αναρωτιούνται ‘με ποιά πλευρά είναι η Τουρκία;’ Αλλά με μία ή ΄δυο ακόμη αρνητικές αποφάσεις θα φθάσουμε εκεί» δήλωσε ο Marc Pierini, πρώην πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα ο οποίος εργάζεται σήμερα στο Carnegie Endowment στις Βρυξέλλες.

http://www.wsj.com/articles/turkey-shifts-away-from-west-on-defense-1429608604

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top