GuidePedia

0
Image

Του Χρήστου Α. Καπούτση

Η αντιμετώπιση της σοβαρής απειλής που προέρχεται από την οργάνωση «Ισλαμικό κράτος» των Τζιχαντιστών , εξελίσσεται σε εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πολ Λαμπόρντ , Ανώτατος αξιωματούχος του Σ.Α του ΟΗΕ, διευκρίνισε ότι: «στο Στρατόπεδο των Τζιχαντιστών, υπάρχουν περίπου 15.000 ξένοι μαχητές, που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας. Είναι πρώην χριστιανοί ή άθεοι, είναι κυρίως άνεργοι, είναι πρώην στρατιώτες, που ασπάστηκαν το ΙΣΛΑΜ, για διάφορους λόγους και έγιναν φανατικοί τζιχαντιστές». Η δήλωση του αξιωματούχου του ΟΗΕ, εφόσον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αναδεικνύει ένα τεράστιο θέμα, με ιδεολογικές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους. Στρατεύονται στο Ισλαμικό Κράτος, άτομα που ο ανθρωποκτόνος επιθετικός Καπιταλισμός, τους έριξε στο κοινωνικό περιθώριο της οικονομικής ανέχειας.

Αναποτελεσματικοί οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί

Συνεχίζονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, αλλά και οι τζιχαντιστές από τη πλευρά τους, συνεχίσουν απτόητοι τους αποκεφαλισμούς αιχμαλώτων, που προέρχονται από χώρες της Δύσης. αλλά και τις διώξεις, τις δολοφονίες, τους βιασμούς αλλοθρήσκων γυναικών και παιδιών.

Στρατιωτικοί εκτιμούν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν είναι αποτελεσματικοί. Μάλιστα, ο Αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσει, υποστηρίζει σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι μόνο με την αποστολή χερσαίων επίλεκτων στρατιωτικών δυνάμεων, είναι δυνατόν να εξουδετερωθεί πλήρως η απειλή από τους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Άλλωστε, οι αμερικανο-βρετανικοί βομβαρδισμοί εναντίον του ISIS ενισχύουν το καθεστώς Ασαντ, αφού σταθεροποιεί τις θέσεις του σε βάρος της ένοπλης αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα, εμφανίζεται ως «ντε φάκτο» σύμμαχος της Δύσης στον αντιτρομοκρατικό αγώνα!!!

Όσο ισχυρή και αν είναι η αεροπορική, ναυτική ή χερσαία στρατιωτική δύναμη της Διεθνούς συμμαχίας, δεν θα μπορέσει να διαλύσει ιδεολογίες, που στηρίζονται στον δογματισμό, στον θρησκευτικό φανατισμό, στον εθνικισμό, στον καιροσκοπισμό και στη μισαλλοδοξία. Μόνο θύματα θα υπάρξουν μεταξύ των αμάχων πολιτών , που θα καταγραφούν και πάλι ως «παράπλευρες απώλειες». Όσους πυραύλους ΤΟΜΑΧΟΚ και ΚΡΟΥΖ, και να εξαπολύσουν τα μαχητικά αεροσκάφη, τα πλοία και υποβρύχια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δεν θα διαλύσουν τις οργανώσεις του ISIS, της Αλ Νούσρα, του Χορασάν και των Ταλιμπάν. Ο πιο σύγχρονος Στρατός του Κόσμου, που είναι ο αμερικανικός, μαζί με το ΝΑΤΟ, απέτυχαν , σε Ιράκ και Αφγανιστάν, αφού δεν κατάφεραν να επιβάλουν τις απόψεις της Δύσης για τη Δημοκρατία της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και τον δυτικό Πολιτισμό και να αλλάξουν τον τροπή ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Επομένως, η στρατιωτική επιλογή, δεν συνιστά ΠΑΝΤΑ και την καλύτερη λύση σε σύνθετα πολιτικοκοινωνικά και οικονομικά προβλήματα με γεωπολιτικές και γεωοικονομικές και ενεργειακές παραμέτρους.

Ανάμειξη Ελλάδας και Κύπρου

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέσα στον ορίζοντα των γεγονότων και των δραματικών εξελίξεων, στην εύφλεκτη και ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Είναι σε εξέλιξη διπλωματικές πρωτοβουλίες της ελληνικής και ελληνοκυπριακής Κυβέρνησης, που επηρεάζονται είτε έμμεσα , είτε έμμεσα, από τα πολιτικο-στρατιωτικά γεγονότα στην περιοχή μας.

Επιγραμματικά , αναφέρουμε τα εξής:

• Η απόφαση της Κυβέρνησης η χώρα μας να συμμετέχει και με στρατιωτικά μέσα στη Διεθνή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έχει θετικές πλευρές, αφού αναβαθμίζει το διεθνές κύρος της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ-ΕΕ), αλλά είναι δυνατόν να κρύβει και θανάσιμες παγίδες, όπως η εμπλοκή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολεμικές περιπέτειες.

• Η εντατικοποίηση των τριμερών συνομιλιών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, για τη ρύθμιση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, παρά τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας και Κύπρου στον ενεργειακό τομέα, εφόσον θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα.

• Η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και Κύπρου, συνιστά ενεργό ανάμειξη και στα διπλωματικά και στρατιωτικά γεγονότα στην περιοχή, αλλά υπάρχουν και αρνητικές πτυχές.

• Οι υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ΑΟΖ της Κύπρου , αλλά και νοτίως της Κρήτης, προκαλούν εντάσεις και την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

• Και φυσικά, η πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας, προς την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο και κυρίως απέναντι στους Κούρδους και στην προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.

• Η πιθανή αξιοποίηση της αεροναυτικής βάσης της Σούδας στις επιχειρήσεις των συμμάχων στη Μέση Ανατολή (χωρίς τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων), παρέχει τη δυνατότητα στην Ελληνική Κυβέρνηση να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και διπλωματικά τη συμμετοχής της εναντίον του Ι.Κ.

• Ήδη οι Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, αποτελούν το ορμητήριο των Βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών, που βομβαρδίζουν θέσεις των Τζιχαντιστών.

• Επίσης η Κύπρος , βρίσκεται στη ζώνη κινδύνου, εφόσον καταφέρουν οι οργανώσεις των ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ να επιβληθούν και στο Λίβανο. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, τονίζει ότι, ήλθε η ώρα να δοκιμαστεί στην πράξη ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου ως «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Ε.Ε. και της Δύσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο νέος γεωπολιτικός και ενεργειακός χάρτης

Όλα αυτά είναι ψηφίδες στο νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη, που τώρα διαμορφώνεται στην ενιαία γεωγραφική περιοχή, από τη Λιβύη και την Αίγυπτο, το Λίβανο, μέχρι τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Σχετικά με την πολυπλοκότητα της κατάστασης, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Με εξαίρεση τους Κούρδους Πεσμεργκά του Βορείου Ιράκ, οι πιο αξιόμαχες δυνάμεις , που δίνουν σκληρές μάχες εναντίον του στρατού του Ι.Κ., είναι οι «κακοί δαίμονες» των Αμερικανών, αλλά τώρα «αναγκαστικά» σύμμαχοί τους: Είναι, το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, το Ιράν των Αγιατολάχ, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Κούρδοι της Συρίας του YPG και οι κούρδοι της Τουρκίας το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η Σαουδική Αραβία, που τώρα βρίσκεται στον πλευρό των ΗΠΑ στον αγώνα κατά των Τζιχαντιστών, είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης του ακραίου σουνιτικού Ισλάμ. Το αναφέρουν πολύ αξιόπιστες πηγές, από το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρτμεντ, Για παράδειγμα, σε απόρρητο σημείωμα της πρώην αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον, που είδε το φως της δημοσιότητας, χωρίς να διαψευστεί, αναφέρεται ότι «Σαουδάραβες χορηγοί είναι οι πιο γενναιόδωροι χρηματοδότες των Σουνιτών τρομοκρατών σε παγκόσμιο επίπεδο».

Επίσης, δεν είναι απόλυτα σαφές αν στόχος των αμερικανών είναι μόνο η εξουδετέρωση της οργάνωσης ισλαμικό κράτος, αλλά περιλαμβάνει και την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και τη δημιουργία του ανεξάρτητου Κουρδιστάν στα εδάφη που σήμερα ανήκουν στη Συρία, στην Τουρκία, στο Ιράκ και το Ιράν. Είναι σαφές ότι οι στόχοι αυτοί δημιουργούν σφοδρές γεωπολιτικές αναταράξεις και στρατιωτικές συγκρούσεις.

Η στάση της Τουρκίας

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η πολιτικο-διπλωματική στάση της Τουρκίας στον αγώνα, για την εξόντωση των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση, υπερψήφισε την πρόταση της Κυβέρνησης Α.Νταβούτογλου, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στο έδαφος του Ιράκ και στη Συρία, με στόχο να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Μέχρι τώρα η Τουρκία ενίσχυε τους Τζιχαντιστές στον εμφύλιο στη Συρία, για την ανατροπή του Άσαντ, ενώ τους επέτρεπε, να ανασυντάσσονται στο τουρκικό έδαφος. Η Τουρκία, στόχευε ακόμη και σε νίκη των Τζιχαντιστών σε βάρος των Κούρδων. «Διαθέτουμε ισχυρά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η MIT (τουρκική μυστική υπηρεσία) , είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ISIS σε παραμεθόρια πόλη της βόρειας Συρίας, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν συμφωνίες κατά των Κούρδων» δήλωσε το ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος του PKK Howal Veria στο ειδησεογραφικό FNA το περασμένο Σάββατο. Και συνέχισε, «Ένας όρος των συμφωνιών αφορά την εθνοκάθαρση του Συριακού Κουρδιστάν και ο σφαγιασμός του κουρδικού λαού».

Επιπλέον, ο συριακός εμφύλιος έχει εξελιχθεί σε βάρος των τουρκικών συμφερόντων, αφού οι Κούρδοι της Συρίας, έχουν ενισχυθεί και έχουν κατακτήσει de facto αυτονομία από τη Δαμασκό στις κουρδικές περιοχές της Συρίας. Είναι γνωστό ότι οι μαχητές του ΡΚΚ (Κούρδοι αντάρτες που δραστηριοποιούνται στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας) , που αποτελούν τον μεγαλύτερο εσωτερικό εχθρό του τουρκικού κράτους, είναι οι πιο ισχυροί σύμμαχοι της ένοπλης οργάνωσης των «αδελφών» Κούρδων της Συρίας YPG και του γυναικείου τμήματος ΥPJ.

Συνεπώς, η κατάσταση στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, είναι περίπλοκη, επικίνδυνη και οδεύει στο να και καταστεί ανεξέλεγκτη…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top