ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μάχη έως αργά χθες τη νύχτα έδιναν η Αθήνα και η Λευκωσία στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, καθώς η κυπριακή πλευρά ήθελε να εξασφαλίσει στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου μία αποφασιστική αντίδραση από τους Ευρωπαίους εταίρους έναντι των κλιμακούμενων προκλητικών ενεργειών της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, καλώντας τους να δείξουν αλληλεγγύη και να υιοθετήσουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα έναντι της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις πρώτες πρωινές ώρες -και ενώ η σύνοδος δεν είχε ολοκληρωθεί- στο κείμενο των συμπερασμάτων προστέθηκε μία φράση-κλειδί: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας». Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και μια τέτοια αναφορά στα συμπεράσματα της συνόδου εκτιμάται ότι θα της ασκήσει σημαντική πίεση.
Από το πρωί της Τετάρτης, όταν και έφτασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στη βελγική πρωτεύουσα, η κυπριακή πλευρά ξεκίνησε τις επαφές της με το γραφείο του απερχόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Ο κ. Αναστασιάδης ήρθε αποφασισμένος να εμπλακεί σε μία μάχη που έπρεπε να κερδίσει και είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές της κυπριακής κυβέρνησης έλεγαν ότι «πρώτη φορά έχουμε τόσο σοβαρό θέμα και θα το πάμε μέχρι το τέλος». Στόχος ήταν να περιληφθεί στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων ειδική αυστηρή αναφορά για την Τουρκία χωρίς να τεθεί το θέμα στο τραπέζι των 28 αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το απόγευμα της Τετάρτης στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου, στη 17η παράγραφο, υπήρχε σχετική αναφορά με το Συμβούλιο να εκφράζει τις «σοβαρές ανησυχίες» του για τις επανεμφανιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Παράλληλα, αναφερόταν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκτιμά πως τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φτάσει το Κυπριακό σε μία ολοκληρωμένη συμφωνία από την οποία θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι. Οταν όμως η κυπριακή πλευρά ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη αναφορά στο προσχέδιο δυσαρεστήθηκε, καθώς εκτίμησε ότι δεν είχε τον αυστηρό τόνο και την ένταση που επιθυμούσε. Αμέσως ξεκίνησε δεύτερος γύρος επικοινωνίας με το γραφείο του κ. Ρομπέι.
Η Λευκωσία διεμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είναι δυνατόν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή να υπάρχει ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., όπως η Κύπρος, που απειλείται από μία χώρα που ζητάει την ένταξή της στην Ενωση, όπως η Τουρκία, και να μένει με «σταυρωμένα χέρια». Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης έφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλήσει ότι δεν θα ψηφίσει τα συμπεράσματα που αφορούν τις κυρώσεις στη Ρωσία.
Χθες τα ξημερώματα, ο κ. Αναστασιάδης υπέστη ρινορραγία και λίγο πριν από τις 5 π.μ. εισήχθη σε νοσοκομείο των Βρυξελλών με υψηλή πίεση. Το πρωί, αφού πήρε εξιτήριο, συναντήθηκε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και αποφασίστηκε ότι αυτός θα τον εκπροσωπήσει στη σύνοδο του ΕΛΚ αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής. Αργά χθες ο κ. Σαμαράς ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετέφερε την κυπριακή θέση, παρουσίασε χάρτη με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ζήτησε την υποστήριξη των εταίρων. Επρόκειτο επίσης να τους ενημερώσει για τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η Λευκωσία, συμπεριλαμβανομένου και του βέτο στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
Οι χώρες, οι οποίες ήταν υπέρ μιας πιο ήπιας προσέγγισης και αποφυγής αυστηρών μηνυμάτων προς την Τουρκία, ήταν η Μεγάλη Βρετανία και γι’ αυτό τον λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον κ. Αναστασιάδη χθες το απόγευμα, μια συνάντηση που δεν έγινε όμως ποτέ εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του Κύπριου προέδρου. Μαζί με τη Μ. Βρετανία είχαν εκδηλώσει ανάλογες ανησυχίες η Σουηδία και η Φινλανδία.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου