GuidePedia

0

Αυτή τη φορά η παρτίδα -διπλωματικού- σκάκι ανάμεσα στη Δύση και στο Ιράν θα έλεγε κανείς ότι είναι περισσότερο ένα παιχνίδι επίδειξης των αμυντικών ικανοτήτων της κάθε πλευράς, παρά ένα παιχνίδι με στόχο την εξολόθρευση του αντιπάλου. Οι καλοί τρόποι περισσεύουν και από τις δύο πλευρές, αν και το Ισραήλ, το οποίο προς το παρόν διατηρεί τον ρόλο του ψυχρού παρατηρητή, ήδη επεξεργάζεται «από την εξέδρα» το πλάνο της επόμενης μέρας. Τις κινήσεις που θα κάνει, δηλαδή, έπειτα από μια ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στις δυνάμεις της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι αισιόδοξοι, πάντως, σε ό,τι αφορά τις όποιες εξελίξεις από τις διαβουλεύσεις της Γενεύης, που ξεκίνησαν ξανά χθες για το θέμα, έβλεπαν ότι «καταλυτικό, θετικό ρόλο στα πράγματα διαδραματίζει ο Χασάν Ροχανί», ο μετριοπαθής Ιρανός πρόεδρος. Στον αντίποδα, οι απαισιόδοξοι υποστήριζαν ότι το φάντασμα της «καχυποψίας» ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχει ακόμη εξορκιστεί, ενώ τόνιζαν ότι ρόλο στις εξελίξεις παίζει ήδη η υποστήριξη της Γαλλίας προς το Ισραήλ, καθώς και η επίσκεψη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Μόσχα, όπου χθες επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πάντως χθες, αν και επιφυλακτικός, εμφανιζόταν γενικά αισιόδοξος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Wall Street Journal». Ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και τόνισε ότι δεν μπορεί να προδικάσει συμφωνία από τις διαβουλεύσεις της Γενεύης, ζήτησε από το Κογκρέσο να μη ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω κυρώσεις στην Τεχεράνη. Την ίδια στιγμή, και η σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις δήλωνε στο CNN ότι, αν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν περίπου 10 δισ. δολάρια από τα δεσμευμένα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία. Ακόμη μια ένδειξη καλής θέλησης από τη Δύση χαρακτηριζόταν χθες και η τηλεφωνική συνομιλία που είχε, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, ένας πρωθυπουργός της Βρετανίας με τον πρόεδρο του Ιράν.


«Το Ισραήλ είναι καταδικασμένο να καταστραφεί»

Λίγες ώρες πάντως πριν από την επανάληψη των συνομιλιών, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έθετε τις κόκκινες γραμμές τις οποίες οι Ιρανοί διαπραγματευτές δεν πρέπει να ξεπεράσουν. «Οι αξιωματούχοι μας πρέπει να βάλουν κόκκινες γραμμές, τις οποίες θα πρέπει να τηρήσουν χωρίς να φοβούνται τις ενέργειες των εχθρών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, απευθυνόμενος σε πλήθος 50.000 μελών του παραστρατιωτικού σώματος Μπασιτζί. Οσον αφορά το Ισραήλ, τόνιζε ότι «είναι καταδικασμένο να καταστραφεί». Την ώρα πάντως που το ακροατήριο φώναξε «θάνατος στην Αμερική», ο Χαμενεΐ έκανε μία δήλωση-έκπληξη για πολλούς, αναφερόμενος στις ΗΠΑ. «Επιθυμούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, ακόμη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε εχθρικοί απέναντι στο αμερικανικό έθνος. Είναι όπως και τα άλλα έθνη στον κόσμο».

Γιώργος Τραπεζιώτης
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top