Του Τhierry Meyssan
Voltaire Network
Πώς θα πρέπει να ερμηνευθούν οι αντιφατικές δηλώσεις του John Kerry για τη Συρία; Μέχρι τώρα, υποθέταμε ότι ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών διαπραγματευόταν επίσημα για την ειρήνη από κοινού με τη Ρωσία, ενώ στα παρασκήνια οργάνωνε μυστικά τον πόλεμο από κοινού με τους συμμάχους του. Ως «καλός» Αμερικανός επιχειρηματίας, ο κ. Kerry έπαιζε διπλό παιχνίδι, από το οποίο ο Ρώσος ομόλογός του κρατούσε αποστάσεις.
Ωστόσο, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ως υπουργός Εξωτερικών την 1η Φεβρουαρίου, τα δεδομένα έχουν αντιστραφεί: ο Συριακός Στρατός απελευθέρωσε τις παράκτιες περιοχές της χώρας και μέρα με τη μέρα διεκδικεί την επανάκτηση της βόρειας Συρίας, κυρίως του Χαλεπιού και του Ιντλέμπ. Είναι σαφές ότι, εάν οι προελάσεις του Συριακού Στρατού συνεχιστούν, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της θα χάσουν το παιχνίδι.
Είναι αναπόφευκτος, επομένως, τέτοιες μέρες ο συνειρμός με εικόνες από το 2004, όταν ο Κerry περιφερόταν με σαγιονάρες εδώ κι εκεί, κατά την αποτυχημένη προεδρική εκστρατεία του.
Υπό τις συνθήκες αυτές, τα γεράκια του Δημοκρατικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του Bob Casey, προέδρου της υποεπιτροπής για θέματα Μέσης Ανατολής, που υπάγεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ξεκίνησαν μια εκστρατεία προτρέποντας για έναρξη πολέμου στη Συρία. Είχαν προφανώς ενοχληθεί από την άρνηση του στρατηγού Martin Dempsey, προέδρου του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, να βομβαρδίσει τη Συρία (12 Ιουνίου), την οποία άρνηση διαδέχθηκε απλά μια λεκτική απάντηση εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, που αφορούσε στις καταγγελίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το «καθεστώς»"(13 Ιουνίου).
Ο υπουργός Εξωτερικών συγκάλεσε μια σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, με μέλη του Κογκρέσου αρμόδια για το θέμα της Συρίας, προκειμένου να τους ενημερώσει λεπτομερώς σχετικά με τη μυστική εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Συρίας. Προφανώς, όμως, η συνάντηση αυτή δεν διαφώτισε κανέναν σχετικά με τις πραγματικές λεπτομέρειες της στρατιωτικής στήριξης στους «επαναστάτες». Και η αποτυχία της συνάντησης των "Φίλων της Συρίας" το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ντόχα έκανε απλώς βαθύτερη την εντύπωση της ανικανότητας.
Τα πάντα δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον είχε ποντάρει σε μια ενδεχόμενη συμβατική στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση επιπλοκών στο έδαφος, αλλά δεν μπόρεσε τελικά να κάνει επίδειξη των «ικανοτήτων» της λόγω έλλειψης αμυντικών δυνατοτήτων* για στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Εξ ου και το ερώτημα:
Oι περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού ισοδυναμούν με παραδοχή της ήττας των ΗΠΑ στη Συρία;
* Το μέγεθος του στρατού των ΗΠΑ μειώνεται κατά 14-31%
Σε συνέντευξη Τύπου στις 25 Ιουνίου 2013, ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Raymond T. Odierno, ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανικός Στρατός θα βρεθεί εκ των πραγμάτων αντιμέτωπος με μειώσεις της τάξης του 14% προς το παρόν, μέχρι τουλάχιστον το 2018. Ωστόσο, δήλωσε, αν η «δέσμευση» αυτή εξακολουθήσει και στον προϋπολογισμό του 2012, τότε οι μειώσεις αυτές δεν αποκλείεται να φθάσουν το 31%.
Ο Αμερικανικός Στρατός αυτή τη στιγμή αριθμεί 570.000 άνδρες. Η διαρθρωτικές αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωσή του σε 490.000 (γεγονός που αντιστοιχεί στην κατάργηση 12 ταξιαρχιών). Αν ο προϋπολογισμός του 2014 περιοριστεί ακόμη περαιτέρω, ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σε 390.000.
Από την πλευρά της, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη απενεργοποιήσει 33 μάχιμες μονάδες, δηλαδή πάνω από 500 αεροσκάφη. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί κανένας μεγάλης εμβέλειας πόλεμος από την Ουάσιγκτον ούτε στο άμεσο ούτε στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Ας σημειωθεί, ότι από το 2001 έως το 2010, ο αμυντικός προϋπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών είχε υπερδιπλασιαστεί.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου