GuidePedia

0

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκο-ισλαμική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν καλείται να αντιμετωπίσει ένα νέο ιδεολογικό μέτωπο που απαιτεί περισσότερη δημοκρατία και δεν αποδέχεται την παρέμβαση του κράτους στον καθημερινό τρόπο ζωής των πολιτών.

Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ακολουθούν τις ακόλουθες φάσεις:
- 1η Φάση: Άρνηση. Ήδη και οι δύο πλευρές (διαδηλωτές και κυβέρνηση) στην αρχή αρνήθηκαν ο ένας τα αιτήματα του άλλου.
- 2η Φάση: Θυμός και Οργή. Τούτο φαίνεται χαρακτηριστικά από τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν και τη σκληρή στάση της αστυνομίας.
- 3η Φάση: Διαπραγμάτευση. Η αρχική έκκληση για διαπραγμάτευση έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και στη συνέχεια ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Ερντογάν με αντιπροσωπεία διαδηλωτών.
- 4η Φάση: Απογοήτευση-Κατάθλιψη.
- 5η Φάση: Αποδοχή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αρχικά, προσπάθησε να επιβληθεί των εξεγερμένων με κατασταλτικά μέτρα. Ωστόσο, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας από τη μία πλευρά και η εξάπλωση των διαδηλώσεων σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας από την άλλη, ανάγκασαν τον Ερντογάν να μετριάσει τη στάση του και να διαπραγματευθεί, από τη θέση του ισχυρού, με εκπροσώπους των εξεγερμένων. Τούτο επιβεβαιώνεται από την ομιλία που πραγματοποίησε ο Ερντογάν, στις 16-6-2013, στην πλατεία Kazlıçeşme της Κων/πολης στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων του κόμματος του με τίτλο: «Σεβασμός στη Βούληση του Έθνους», καλώντας τους πολίτες να πειθαρχήσουν με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, κατηγορώντας παράλληλα τους μηχανισμούς του βαθέος κράτους, τα ΜΜΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το λόμπι των κερδοσκόπων. Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του ήταν τα εξής:
- Δεχθήκαμε μια ομάδα (διαδηλωτών) και τους είπα το εξής: Να πράξουμε αυτό που θα αποφασίσει η δικαιοσύνη. Όμως εάν ο λαός επιθυμεί κάτι άλλο, τότε να πάμε σε δημοψήφισμα.
- Εμείς είμαστε υπομονετικοί και σιωπούμε. Ωστόσο, θα έρθει η μέρα που θα ζητήσουμε το λογαριασμό στις κάλπες. Πριν από τον αείμνηστο Ερμπακάν, έκαναν ενάντια σε αυτό το έθνος το πραξικόπημα της 28 Φεβρουαρίου. Όμως αυτό το πλήρωσαν στις κάλπες.
- Τα ΜΜΕ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος που ζουν ισότιμα 76 εκατομμύρια άνθρωποι.
- Η Τουρκία δεν αποτελεί ένα κράτος πάνω στο οποίο θα μπορούν να παρεμβαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ. Μάλιστα αυτά, χωρίς να ντρέπονται λένε το εξής: Η Αραβική Άνοιξη έγινε και στην Τουρκία αρχίζει η Τουρκική Άνοιξη. Κύριε αδαή, η Τουρκία αντίκρισε την Τουρκική Άνοιξή σας στις 3-11-2012.
- Το ευρωπαϊκά κοινοβούλιο πήρε μια απόφαση. Ποιοι είστε εσείς που αποφασίζετε για εμάς; Εμείς την εν λόγω απόφαση τους την επιστρέψαμε χωρίς καμία τροποποίηση. Αφού είστε τόσο ανεπιφύλακτοι, για πέστε μου: Στην Ελλάδα έγιναν τόσα πράγματα, εσείς τι απόφαση πήρατε; Στην Αγγλία έγιναν τόσα επεισόδια, στη Γερμανία έγιναν τόσα επεισόδια. Εσείς τι απόφαση πήρατε; Καλώ την Ευρώπη και τα τοπικά ΜΜΕ που συμβαδίζουν: Να είστε έντιμοι, έντιμοι.
- Καλώ τα έντυπα και τηλεοπτικά ΜΜΕ. Να είστε έντιμοι, να είστε αξιοπρεπείς και αδωροδόκητοι. Γράψτε αυτές τις αλήθειες. Γελιέστε εάν περιμένετε από τον Ταγίπ Ερντογάν να μην είναι έντιμος. Αυτά (σ.σ. εννοεί τα ΜΜΕ) εθίσθηκαν από την ηγεμονία και τις εξουσίες που ποιμένονται μέχρι σήμερα. Ανέβαζαν και κατέβαζαν τις κυβερνήσεις που ήθελαν. Μερικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί είναι μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Όλοι εμφανίζονται όπως ο Χάρτης του Ηλιοτρόπιου. Το λόμπυ των κερδοσκόπων εμφανίσθηκε πολύ ωραία.
- Πριν από 10,5 έτη η αστυνομία είχε δικαίωμα να χρησιμοποιεί την ισχύ της χωρίς όρια. Εμείς αυτήν (την ισχύ) την οριοθετήσαμε. Δείξαμε μηδενική ανοχή στα βασανιστήρια.
- Αυτή την χώρα δεν θα την αφήσουμε στα χέρια των τρομοκρατών.
- Μερικοί διευθυντές σχολείων καλούν τους μαθητές να μην πάνε στα σχολεία. Εγώ δεν αποδέχομαι αυτού του είδους τα άτομα να είναι διευθυντές σχολείων.
- Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν θα βρείτε πρωθυπουργό σαν εμένα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη λήξη των διαδηλώσεων, ο Ερντογάν θα κινηθεί εκδικητικά εναντίον όλων εκείνων που συντόνισαν τις διαμαρτυρίες και θα τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό η ΜΙΤ και η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας συλλέγουν αποδεικτικό υλικό προκειμένου να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα βαθύτερα αίτια που προκάλεσαν τις εν λόγω κοινωνικές αναταραχές στην Τουρκία και για τις επόμενες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης παρουσιάζονται στην ακόλουθη συνέντευξη που έδωσε ο Χρήστος Μηνάγιας στο TV KOSMOS στις 26-6-2013:



πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top