GuidePedia

0


του Παναγιώτη Τραιανού*
Το όνειρο των Ρωμιών να σώσουν τον κόσμο δεν "πέθανε". Η "Μεγάλη Ιδέα", που ονειρεύτηκαν οι προηγούμενες γενιές, θα χαθεί μόνον αν το θέλουν οι σύγχρονοι Έλληνες. Σήμερα —και λόγω της παγκοσμιοποίησης— αυτό το όνειρο είναι πιο επίκαιρο και πιο εφικτό από ποτέ. Σήμερα είναι πολύ πιο ώριμες οι συνθήκες από τότε που οι Έλληνες δοκίμασαν για πρώτη φορά. Τα παιδιά του Βελλεροφόντη θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να νικήσουν τη Χίμαιρα, η οποία ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Τη Χίμαιρα, η οποία είναι όλα τα θηρία της Αποκάλυψης μαζί. Τη Χίμαιρα, η οποία είναι το σύστημα εξουσίας, το οποίο έφτιαξαν τα "θηρία" της ανθρωπότητας. Για πολεμιστές τους ξέρει ο κόσμος και τίποτε άλλο. Οι μεγαλύτερες μάχες που έχουν δώσει οι Έλληνες, είναι εναντίον τυράννων για την ελευθερία του ανθρώπου. Ο μεγαλύτερος πόλεμος που έχουν κάνει οι Έλληνες ως λαός, είναι ο πόλεμος για την επίλυση των ανθρώπινων προβλημάτων. Έστησαν "Θερμοπύλες" όχι μόνον για τους εαυτούς τους αλλά και για τους υπόλοιπους ανθρώπους...
Θυσιάστηκαν, τη στιγμή που θα μπορούσαν να βολευτούν πλούσια στις αυλές των τυράννων, εξαιτίας των γνώσεών τους.
Τα "όπλα" της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, που χρησιμοποιούν σήμερα όλοι οι λαοί, είναι δικές τους δωρεές και από εκεί προκύπτει η εμπιστοσύνη των λαών προς το πρόσωπό τους. Η μάχη τους για να επικρατήσει η άποψή τους περί της λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας θα είναι η τελευταία που θα δώσουν. Η μάχη για τη δική τους άποψη περί Δημοκρατίας αλλά και παγκοσμιοποίησης. Ο τρόπος των Ρωμιών θα επικρατήσει τελικά στον κόσμο, γιατί αυτός είναι ο απόλυτα δίκαιος. Ο τρόπος με τον οποίο επί αιώνες οι Ρωμιοί επένδυαν στην παραγωγή και μοιράζονταν τα κέρδη τους με τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Ο τρόπος που τους επέτρεψε να χτίσουν πραγματικές αυτοκρατορίες και όχι "χασάπικα" λαών.
Επένδυση είναι το εργοστάσιο, που φτιάχνει κάποιος με δικό του χρήμα και με δική του τεχνογνωσία και δίνει δουλειά στην τοπική κοινωνία. Επένδυση είναι να δημιουργήσεις —στα δικά σου εργοστάσια με δικά σου χρήματα— εξειδικευμένους εργάτες με καλούς μισθούς. Επένδυση είναι να απαιτήσεις τα ελάχιστα μέτρα γης, για να "στήσεις" μια βιομηχανία, η οποία θα βοηθήσει για πάντα έναν τόπο. Αντισταθμιστικά οφέλη για έναν τόπο, ο οποίος προσφέρεται για τέτοιες επενδύσεις, είναι να δίνεις μισθούς, οι οποίοι επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζουν άνετα. Να επιστρέψεις ένα μέρος των κερδών σου υπό μορφή δωρεών στην κοινωνία, η οποία σου προσφέρει τη δυνατότητα να επενδύσεις ...Να τη βοηθήσεις με υποτροφίες να μορφώσει τα παιδιά της. Να τη βοηθήσεις με δωρεές στις υποδομές και τα δημόσια δίκτυα, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της ...Να τη βοηθήσεις με τη δική σου ύπαρξη να έχει σωστά πρότυπα ισχυρών οικονομικών παραγόντων.
Καμία σχέση με τις "επενδύσεις" των ισχυρών της σημερινής Νέας Τάξης. Τις "επενδύσεις" των τοκογλύφων οι οποίοι καταστρέφουν τις οικονομίες, για να πάρουν κοψοχρονιά ό,τι είναι πολύτιμο σ' αυτές. Που δεν επενδύουν, αλλά αγοράζουν "κοψοχρονιά". Τις "επενδύσεις", οι οποίες δεν είναι ούτε θεωρητικά επενδύσεις, εφόσον στην πραγματικότητα δεν επενδύει κανένας τίποτε και όλα γίνονται εις βάρος του "ιθαγενή". Που μετά την "επένδυση" όχι απλά δεν θα έχεις βελτιωθεί ως κοινωνία, αλλά θα αισθάνεσαι "γυμνός" και πολλαπλά βιασμένος. Που σου παίρνουν την πολύτιμη γη της μοναδικής πατρίδας, για να την εκμεταλλευτούν οι ίδιοι. Που σου παίρνουν τη γη, για να την καλλιεργούν με τζάμπα λαθρομετανάστες. Που σου παίρνουν το ξενοδοχείο, για να σου δώσουν δουλειά σερβιτόρου. Που σε ταΐζουν ό,τι σκουπίδια παράγουν ειδικά για τους φτωχούς οι πολυεθνικές τους.
 Αυτοί είναι οι "επενδυτές" της Νέας Τάξης. Καταστρέφουν τα πάντα, για να πάρουν τα πάντα χωρίς κόστος. Δεν προσφέρουν τίποτε στις τοπικές κοινωνίες. Αρπάζουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ό,τι έχουν ανάγκη οι λαοί για να ζήσουν, αλλά και ό,τι μπορεί να τους κάνει εκβιάσιμους. Όχι μόνον δεν ευεργετούν με δωρεές για την ανάπτυξη υποδομών, αλλά αρπάζουν τις ίδιες τις υποδομές. Αρπάζουν τα δίκτυα όλων των ειδών: Οδικά, σιδηροδρομικά, τηλεφωνικά, ηλεκτρικά, ό,τι έχτισαν οι λαοί με άπειρο κόπο και ατέλειωτη φορολογία, το παίρνουν οι ξένοι τζάμπα. Τους αρπάζουν τα ιδιωτικά κεφάλαια και μπαίνουν στις δικές τους δραστηριότητες εις βάρος των πραγματικών ιδιοκτητών. Δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας εξειδικευμένων εργατών σε νέες τεχνολογίες. Αναζητούν δούλους, που να εργάζονται τζάμπα στις δικές τους πατρίδες.
Για να μην αντιδρούν τα θύματά τους, αντί να τα βοηθάνε να "ξυπνήσουν" με τη μόρφωση, τα "υπνωτίζουν" με τα τηλεοπτικά "σκουπίδια" και τους δηλητηριάζουν με τα ναρκωτικά. Όχι απλά δεν μοιράζονται τα τεράστια κέρδη τους με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά αποφεύγουν ακόμα και αυτήν την υποχρεωτική για όλους φορολόγηση. Κρύβουν κέρδη. Εξαφανίζουν κεφάλαια. Δεν πληρώνουν προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. Όταν μπορούν, ζητούν επιδοτήσεις από τις ίδιες τις κοινωνίες, οι οποίες υποφέρουν εξαιτίας τους. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φιλόσοφος, για να τα καταλάβει όλα αυτά. Τέτοιοι "επενδυτές" είναι οι νέοι Γερμανοί ιδιοκτήτες του ΟΤΕ, η Χόχτιφ, η Λίντλ και στο μέλλον η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ κλπ.
Ο Δημιουργός έφτιαξε έναν ανθρώπινο πολιτισμό, όπως φτιάχνει ένας μεγάλος μηχανικός ένα μεγάλο τεχνικό έργο. Χωρίς "σκαλωσιές" ήταν αδύνατον να δομηθεί ο σημερινός τεράστιος ανθρώπινος πολιτισμός. Χωρίς τεχνητές "σκαλωσιές" δεν μπορείς να συνδυάζεις τις γνώσεις των γενεών και να πας από το επίπεδο των πρωτόγονων ανθρώπων στο σημερινό επίπεδο. Δεν μπορείς να πας από τις λάσπες στο διάστημα. Ας σκεφτεί ένας άνθρωπος, που γνωρίζει τον σημερινό ανθρώπινο πολιτισμό, πώς θα μπορούσε ο ίδιος —ως θεός— να ωθήσει τους πρωτόγονους λαούς του Αμαζονίου ή της Νέας Γουινέας στην "κίνηση" προς την κατάκτηση της σημερινής τεχνολογικής προόδου. Τι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως μέσον, για να τραβήξει γενιές επί γενιών ανθρώπων, προκειμένου να ξεκινήσουν από το γνωστό επίπεδό εκείνων των ανθρώπων, για να καταλήξουν στο επίσης γνωστό δικό μας επίπεδο.
"Πτηνά" χρειάζεσαι, για να "τραβάνε" τον κόσμο. Φιλόδοξους ανθρώπους, οι οποίοι θα καίγονται και πολλές φορές θα πεθαίνουν για τις φιλοδοξίες τους. Ανθρώπους ριψοκίνδυνους, οι οποίοι θα στέκονται χωρίς φόβο σε ύψη απίστευτα, σαν τους οικοδόμους των ουρανοξυστών. Αυτός ήταν ο ρόλος των Ρωμιών στον ανθρώπινο πολιτισμό. Έφτιαχναν "σκαλωσιές" εκεί όπου οι άλλοι δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε ποτέ να φτάσει ο άνθρωπος. Έτρεχαν χωρίς φόβο εκεί όπου οι άλλοι δεν τολμούσαν να κοιτάξουν. Είχαν στα χέρια τους τις τέλειες λύσεις για προβλήματα, τα οποία κάποιοι άλλοι λαοί θα γνώριζαν ως προβλήματα μετά από αιώνες. Με τεράστια ρίσκα οι Ρωμιοί έβαζαν σταθερά "δοκάρια" εκεί όπου οι άλλοι μετά από χρόνια —και με πλήρη ασφάλεια— θα έστρωναν πατώματα. Ο ίδιος ο ελληνικός πολιτισμός χρησιμοποιήθηκε ως "σκαλωσιά" αυτού του κόσμου.
Χωρίς τους Έλληνες αυτός ο κόσμος δεν θα αποκτούσε ποτέ τα πολιτισμικά μήκη, τα πλάτη και προπαντός τα ύψη του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ρωμιοί δεν υπήρξαν παράγοντες μόνον της Ανατολής, αλλά και της Δύσης. Η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση στην ουσία ξεκίνησε όταν ένα μεγάλο μέρος των Ρωμιών και της γνώσης τους μετακινήθηκε προς αυτήν, όταν αλώθηκε η Πόλη. Ο ελληνικός κόσμος από μόνος του —και πολύ νωρίς— έφτιαξε έναν ψευδοκόσμο και πάνω σ' αυτόν χτιζόταν επί αιώνες ο πραγματικός κόσμος. Έφτιαξε ένα κέλυφος-καλούπι στις τελικές διαστάσεις, ώστε ο ανθρώπινος πολιτισμός να μπορεί να "χτιστεί" άνετα και χωρίς ρίσκα, τα οποία θα τον απειλούσαν με κατάρρευση.
Όπου έφτανε η ελληνική "σκαλωσιά", θα μπορούσε άνετα να φτάσει και ο πολιτισμός. Όπου η "σκαλωσιά" γκρεμιζόταν, γιατί ξεπερνούσε τα όρια της φύσης, το ρίσκο και το κόστος αφορούσε τους Έλληνες, αλλά η υπόλοιπη "κατασκευή" έμενε ανέπαφη. Αυτό, το οποίο οι Έλληνες φαντάστηκαν και το σχεδίασαν, ο υπόλοιπος κόσμος το "έχτισε". Αυτό ακριβώς εννοούσε ο μεγάλος Βίκτωρ Ούγκω όταν έλεγε: "Ο κόσμος είναι μία διεύρυνση της Ελλάδος και η Ελλάς είναι ο κόσμος σε σμίκρυνση".
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top