Eπιτέλους υπήρξε κάποια στοιχειώδη αντίδραση στην μεθοδευμένη υπερκινητικότητα των Τούρκων αξιωματούχων στην Θράκη με την απαγόρευση εισόδου από το μεθοριακό φυλάκιο των Κήπων του Έβρου τριών Τούρκων, ενός βουλευτή και της συζύγου του και ενός Τούρκου ανώτερου κρατικού υπαλλήλου του που συνόδευαν τον αντιπρόεδρο της τουρκικής υβέρνησης, Μπεκήρ Μποζντάγ, κατά την είσοδό του στην χώρα μας το μεσημέρι της Παρασκευής για να "προσευχηθεί".
Η κυβέρνηση ενημερώθηκε από την υπηρεσία ελέγχων της ΕΛΑΣ ότι οι τρεις συνοδοί του Τούρκου αντιπροέδρου στα διπλωματικά τους διαβατήρια είχαν ως τόπο γέννησής τους ελληνικές πόλεις ή χωριά με την ... τουρκική (!) ονομασία, κάτι που βέβαια απαγορεύεται, αφού δείχνει αλυτρωτικές τάσεις και επεκτατικές διαθέσεις που αντιβαίνουν στην συνθήκη της Λωζάνης..
Πιο συγκεκριμένα απαγορεύθηκε η είσοδος στον βουλευτή Ανδριανούπολης Μεχμέτ Μουεζίνογλου, γιατί ανέφερε την Κομοτηνή από την οποία κατάγεται ως «Κιουμουρτζίνα».
Η σύζυγός του, Φειζέ, στο διαβατήριο της έγραφε Κομοτηνή, αλλά η Ελλάδα αναφερόταν ως «Γιουνανιστάν»!
Ιδιαίτερη σημασία έχει η απαγόρευση εισόδου στον στον δόκτορα Χαλήτ Τερέν που είναι Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ισλαμικής Ιστορίας Τέχνης και Κουλτούρας και στενός συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, γιατί ως τόπο γέννησης του αναφερόταν το χωριό Κιζίλαγατς, η ελληνική ονομασία του οποίου είναι Ραγάδα.
Ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών και σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr η ενημέρωση έφτασε μέχρο το γραφείο του πρωθυπουργού, όπου η απάντηση ήταν σαφής: "Ότι λέει ο νόμος".
Οι τρεις Τούρκοι περίμεναν περίπου πέντε ώρες στο τελωνείο των Κήπων (αυτό λέγεται και "καψόνι"), αφού επέμεναν να εισέλθουν στην χώρα και υπήρξε και όχληση από το τουρκικόυπουργείο Εξωτερικών, αλλά από ελληνικής πλευράς, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε υποχώρηση.
Σε περίπτωση που επιτρεπόταν η είσοδος των Τούρκων, εμμέσως θα αναγνωριζόταν πό ελληνικής πλευράς η τουρκική ονομασία ελληνικών πόλεων και χωριών!
Παραδόξως βέβαια, και εδώ υπάρχει ζήτημα που θα πρέπει να διερευνηθεί ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ισλαμικής Ιστορίας Χαλήτ Ερέν, άγνωστο με ποιες διατυπώσεις, το βράδυ του Σαββάτου εμφανίστηκε στα χωριά της Ξάνθης να συνοδεύει τον Τούρκο αντιπρόεδρο και απηύθυνε και σχετικό χαιρετισμό, χωρίς την παραμικρή αναφορά στο περιστατικό.
Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί της γείτονος έχουν πολύ συχνή παρουσία στη Θράκη και προκάλεσε εντύπωση ότι είχαν αυτή την περιπέτεια, όμως κάτι τέτοιο προβλέπεται σε διμερή συμφωνία, ακόμη και αν ο έλεγχος χαρακτηρίστηκε τυπικός, ενώ οι Ελληνικές αρχές επέμειναν παρά τις παρακλήσεις που υπήρξαν. Πάντως ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μπεκήρ Μποζντάγ και η αποστολή του υποβάθμισε το γεγονός και δεν έδωσε έκταση, προφανώς επειδή οφείλεται σε αβλεψία των αξιωματούχων από την Τουρκία.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου