GuidePedia

0

Φαίνεται ότι στη Μέση Ανατολή ίσως και να βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολύ σημαντικής εξέλιξης, της συμφωνίας «κυρίων» ανάμεσα στα πλέον ακραία σιιτικά και σουνιτικά στοιχεία για «ανακωχή» και εστίαση στον «μεγάλο σατανά», τους Ισραηλινούς. Η τάση αυτή θα μπορούσε να είναι και απότοκο της άφρονος εμπλοκής της Δύσης στην περιοχή, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτοί που ευνοήθηκαν και ήρθαν στην εξουσία (π.χ. Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο), να μην έχουν τις προτεραιότητες που πίστευαν πολλοί στη Δύση…
Επίσκεψη στο Ιράν, προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ), ενδέχεται να πραγματοποιήσει στις 30 Αυγούστου ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μύρσι. Εάν οι πληροφορίες επαληθευτούν, τότε για τους λόγους που εξηγήσαμε στην εισαγωγή, θα πρόκειται μία επίσκεψη με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα.

Όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, επικαλούμενο πηγές της προεδρίας, ο Μοχάμεντ Μύρσι θα μεταβεί στην Τεχεράνη κατά την επιστροφή του από την Κίνα, ώστε να λάβει μέρος στη σύνοδο της NAM, της οποίας την προεδρία ασκεί αυτό το διάστημα η Αίγυπτος. Σύμφωνα με το Reuters, επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος δεν έχουν γίνει οπότε υπάρχει η υποψία μήπως τελικά ο Αιγύπτιος πρόεδρος στείλει εκπρόσωπό του.
Από την ημέρα που ο Χόσνι Μουμπάρακ υπέβαλε την παραίτησή του, υπό την πίεση των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, κυρίως όμως μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον υποψήφιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τόσο το Κάιρο όσο και η Τεχεράνη δείχνουν ότι επιθυμούν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων που κλονίστηκαν πριν 30 χρόνια, κατά την Ισλαμική Επανάσταση και την αναγνώριση του Ισραήλ από την Αίγυπτο.
Ωστόσο, η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω των πιέσεων που ασκούν στην Τεχεράνη οι δυτικές δυνάμεις εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος και δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν περί τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετήσια στρατιωτική βοήθεια…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top