Ένα τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αλλάζει την εικόνα, καθώς αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη μελετά την έκδοση ευρωομολόγου.
Συγκεκριμένα, αυτό που έχει τεθεί υπό συζήτηση, η οποία μάλιστα φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αφορά στην έκδοση 15ετους ευρωομολόγου. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο μάλιστα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να δώσει εντολή σε πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να διαχειριστούν την έκδοσή του, με λήξη το 2028.
Οι τράπεζες αυτές είναι η βρετανική Barclays, η ελβετική Credit Suisse, η γερμανική DZ Bank, η αμερικανική Morgan Stanley και η γαλλική Societe Generale.
Πρόκειται σαφώς για μια εξαιρετικά σημαντική και προς τη σωστή κατεύθυνση εξέλιξη, παρά τις όποιες φωνές που ακούγονται – δυνατές είναι η αλήθεια – στη Γερμανία που ζητούν να προηγηθεί η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στην οικονομική πολιτική.
Μάλλον θα πρέπει να υποθέσουμε ότι τα χρήματα θα τα δανείζει με πολύ χαμηλό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια τα χρήματα θα περνούν στα κράτη μέλη ώστε να τα βοηθήσουν να απαλλαγούν από τα τοκογλυφικά spread που καθιστούν αδύνατη την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ οδηγούν ολοταχώς προς τον δρόμο της χρεοκοπίας.
Επίσης, ευελπιστείτε προφανώς, ότι η έκδοσή του θα πιέσει σημαντικά τα spread, δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού των χωρών-μελών, καθώς και εδώ ισχύει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης: Η μείωση της ζήτησης από τα κράτη (αφού θα δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση) θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση… Περιμένουμε τα σχόλια των οικονομολόγων για να διαπιστωθεί εάν το σχέδιο, όπως παρουσιάζεται, είναι στην ουσία μια «μεσοβέζικη» λύση: Ούτε η Γερμανία να αναλάβει επί της ουσίας να εξοφλήσει δάνεια τρίτων, ούτε και η σημερινή αδιαφορία.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου