Μια πολύ περίεργη υπόθεση με "οσμή" διεθνούς εμπορίου όπλων αλλά και κατασκοπείας σε ψηλό επίπεδο, προς όφελος της Κίνας, με απρόβλεπτες μέχρι στιγμής γεωπολιτικές διαστάσεις εντόπισαν οι φινλανδικές τελωνειακές αρχές όταν μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε εμπορικό σκάφος με βρετανικό νηολόγιο ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών αλλά και πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλης ακτίνας δράσης, MIM-104 Patriot με προορισμό την ... Κίνα!
Όπου τo σύστημα Patriot είναι φυσικά όχι απλώς απαγορευμένο για πώληση στην Κίνα, αλλά και οι εξαγωγές του ακόμα και προς φιλικές προς τις ΗΠΑ χώρες, υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς ελέγχου.
Το εμπορικό σκάφος (M/S) Thor Liberty είχε αποπλεύσει στις 13 Δεκεμβρίου από το γερμανικό λιμάνι του Emden και δύο ημέρες αργότερα έδεσε στο φιλανδικό λιμάνι Kotka που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, με σκοπό να παραλάβει φορτίο με αλυσίδες αγκυροβολίου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.
Η αποκάλυψη του φορτίου έγινε από συνεργείο Φινλανδών λιμενεργατών, όπως ανέφερε ο Timo Virtanen της εθνικής υπηρεσίας ερευνών. Πρώτα ανακαλύφθηκε ποσότητα 160 τόνων πικρικού οξέως που χρησιμοποιείται για την παρασκευή εκρηκτικών και στη συνέχεια 69 βλήματα Patriot.
Μάλιστα μεγάλη ποσότητα των εκρηκτικών δεν ήταν αποθηκευμένη σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφάλειας όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της φινλανδικής τελωνειακής αρχής Petri Lounatmaa.
Το ακόμη πιο περίεργο της υπόθεσης είναι ότι τελικός προορισμός του σκάφους ήταν το λιμάνι της Σαγκάη στην Κίνα και όπως εξήγησε ο Lounatmaa ξεκίνησε έρευνα για να διερευνηθεί εάν παραβιάστηκαν οι νόμοι της Φινλανδίας σχετικά με το εμπόριο και αν το φορτίο όπλων και πυρομαχικών είχε τα απαραίτητα παραστατικά ή ήταν παράνομο.
«Στο σημείο αυτό δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε εάν το φορτίο που βρίσκεται στο Thor Liberty θα κατέληγε στη Σαγκάη ή αν ο προορισμός του ήταν κάποιο άλλο ενδιάμεσο λιμάνι», πρόσθεσε ο Lounatmaa.
Πάντως η ύπαρξη 69 βλημάτων Patriot σε φορτίο ενός σκάφους με κατεύθυνση την Κίνα μόνο ως μια συνηθισμένη υπόθεση δεν ακούγεται. Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας και συνεργασίας DSCA καμία χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή υπό εκκρεμότητα παραγγελία βλημάτων Patriot και μάλιστα 69 βλημάτων, πλην της Ν. Κορέας η οποία το 2009 είχε υπογράψει συμφωνία για την αναβάθμιση των βλημάτων της PAC-2 στο επίπεδο PAC-3. Πουθενά όμως στα έγγραφα του πλοίου δεν βρέθηκε ως ενδιάμεσος προορισμός κάποιο λιμάνι της Ν. Κορέας.
Βέβαια, δεν τίθεται καν θέμα για το αν οι ΗΠΑ έχουν δώσει άδεια εξαγωγής των Patriot στην Κίνα...
Τα ερωτήματα είναι πράγματι πολλά και αμφίβολο εάν οι Φινλανδικές αρχές καταφέρουν να απαντήσουν. Βέβαια ο γερμανικός Στρατός διαθέτει συστήματα Patriot αλλά να τα φορτώσει σε ένα σκάφος με τελικό προορισμό την Κίνα ακούγεται ως σενάριο ταινίας και όχι πραγματικότητας. Από την γερμανική πλευρά δεν υπάρχει κανένα σχόλιο μέχρι τώρα αναφορικά με το πώς βρέθηκαν τα βλήματα στοιβαγμένα μαζί με 160 τόνους εκρηκτικών.
Έτσι το ερώτημα παραμένει: Που φορτώθηκαν τα συγκεκριμένα βλήματα και ποιος ο τελικός τους προορισμός; Γιατί αν όντως ήταν η Κίνα, τότε μιλάμε για colpo grosso των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών που χάλασε λίγο πριν το πλοίο ξεκινήσει για την Σανγκάη...
Αλλά και με δεδομένο ότι ή παραγωγή και η εν γένει διακίνηση του συστήματος ελέγχεται απόλυτα από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ο αριθμός των βλημάτων είναι τεράστιος (69 βλήματα είναι πολύ δύσκολο να κλαπούν ή να μεταπωληθούν από κράτος που έχει Patiot χωρίς την εμπλοκή ολόκληρων κρατών) τίθεται και γενικότερο ζήτημα "τρύπας" στο σύστημα ελέγχου διακίνησης των όπλων από τις ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου