SONER ÇAĞAPTAY - HURRIYET
Όταν ένας μεγάλος σεισμός έπληξε τη Τουρκία το 1999, βρέθηκε τρόπος ώστε να βελτιωθούν τότε οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα έστειλε τότε βοήθεια και ομάδες διάσωσης στην Τουρκία για τον απεγκλωβισμό θαμμένων από τον σεισμό Τούρκων πολιτών. Αργότερα η συγκεκριμένη κίνηση βαπτίστηκε ως και η «διπλωματία των σεισμών», μιας και έφερε αποτελέσματα αλλά κυρίως κοντύτερα τους λαούς των δύο χωρών.
Στη περίπτωση που ακολουθηθεί ξανά η ίδια τακτική ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Τουρκία βασιζόμενη στο πρόσφατο σεισμό στη χώρα μας (Τουρκία) μπορεί να γίνει επανέναρξη των τουρκο-ισραηλινών συζητήσεων στα πλαίσια μιας ήδη πετυχημένης συνταγής που δεν είναι άλλη από την «διπλωματία των σεισμών».
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο με σκοπό να εκφράσει τη βαθύτατη λύπη του καθώς και να προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία υπό τη μορφή αποστολής ομάδων διάσωσης.
Το Ισραήλ και η Τουρκία πρέπει να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη και μέσω της «διπλωματία των σεισμών» να ξαναχτίσουν τη σχέση τους. Η Τουρκία και το Ισραήλ είχαν μια καλή και μακροχρόνια συνεργασία ενώ και οι δύο χώρες χαρακτηρίζονται και ως περιφερειακές δυνάμεις. Χωρίς πολλά λόγια, το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία και το αντίθετο.
Η Τουρκία μόνο όφελος έχει από την ισραηλινο-τουρκική προσέγγιση αφού οι αποφάσεις του Ιράν επηρεάζουν άμεσα την Χεζμπολάχ και τη Χαμάς που αποτελούν κοινούς εχθρούς του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Η βελτίωση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων θα σηματοδοτήσει νέες εξελίξεις στην περιοχή, ακόμη και στο θέμα της Συρίας ή και εκείνο των Κούρδων.
Η Τουρκία χρειάζεται την υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής στρατηγικής και οι δύο χώρες (Ισραήλ - Τουρκία) βρίσκονται στο ίδιο στρατηγικό περιβάλλον.
Σε κάθε περίπτωση αν η Τουρκία και το Ισραήλ δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη ξανά φίλοι, τουλάχιστον ας σταματήσουν να είναι εχθροί.
Ποιος είναι ο Soner Cagaptay;
Είναι ο επικεφαλής του Institute’s Turkish Research Program, Τούρκος αρθρογράφος και έγκριτος αναλυτής. Παράλληλα συμμετέχει και ομιλεί στις διαλέξεις του «The Washington Institute».
Στις 28 Μαρτίου 2010 το «The Washington Institute» - (ΕΔΩ) - δημοσίευσε ορισμένα αποσπάσματα από τις ομιλίες καθώς και λεπτομέρειες όσον αφορά το Συνέδριο που οργάνωσε και αφορούσε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας (και όχι μόνο) γενικότερα.
Παραθέτω πιο κάτω τα σημαντικότερα στοιχεία:
Robert Satloff: Executive director of The Washington Institute
Η Τουρκία είναι χώρα ζωτικής σημασίας για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί η στάση της μιας και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι υπό αμφισβήτηση μετά την απόφασή της να χαράξει νέα εξωτερική πολιτική.
Osman Koruturk: Τούρκος Πρέσβης, συμμετείχε στο Συνέδριο και ήταν ο βασικός ομιλητής της αντιπροσωπείας του τουρκικού κόμματος CHP (αντιπολίτευση).
Η πρώτη μας επίσκεψη στις ΗΠΑ έχει ως στόχο να παρουσιάσει το όραμα του κόμματός μας για μια «νέα Τουρκία». Η αντιπροσωπεία μας έχει ήδη παρουσιάσει νέα στοιχεία σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, στη Γαλλία, στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το κόμμα μας (CHP) έχει θέσει σαν βασικό του στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και επιδιώκει με τις ΗΠΑ σχέσεις που θα βασίζονται στην ισότητα, στον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομική προστασία σχετικά με τα συμφέροντα των δύο χωρών. Σκοπεύουμε να διευρύνουμε το πεδίο των διμερών μας σχέσεων, κυρίως στη στρατηγική και την άμυνα με γνώμονα το κοινό συμφέρον, αλλά και να διευρύνουμε παράλληλα την ανάπτυξη νέων αλλά και μεγαλύτερων εμπορικών και οικονομικών πρωτοβουλιών όπως είναι και η πράσινη ενέργεια.
Από το 2002, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) – (το κόμμα του Ερντογάν), έχει ακολουθήσει μια διαφορετική εξωτερική πολιτική αγνοώντας ουσιαστικά τη τουρκική κοινωνία. Η συγκεκριμένη πολιτική αποκλίνει από τη λογική της Ευρω-Ατλαντικής Συμμαχίας και δεν έχει θετικά αποτελέσματα.
Εμείς (το κόμμα CHP), θεωρούμαι την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ως τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρω-Ατλαντικής Συμμαχίας και τονίζουμε πως η Τουρκία ανήκει εκεί σε αντίθεση με το κόμμα AKP που δεν δείχνει να έχει τις ίδιες διαθέσεις. Βασικός μας στόχος είναι η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε που σηματοδοτεί την επιστροφή μας στη Δύση.
Η Τουρκία είναι η μοναδική μουσουλμανική χώρα που ανήκει στη Δύση. Αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα μπορεί να προσδώσει στη Τουρκία το ρόλο της περιφερειακής δύναμης και να τη καταστήσει το «κέντρο» του άξονα Ουάσινγκτον – Βρυξέλλες.
Γενικότερα οι θέσεις του CHP όσον αφορά τη Μέση Ανατολή και πρόσφατες δηλώσεις τους.
Αραβικές εξεγέρσεις. Το CHP ενθαρρύνει αυτές και θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα να επιθυμεί ο λαός σεβασμό, ελευθερία και δημοκρατία.
Ιράν. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υποκινεί υποψίες. Το CHP συμβουλεύει τη Τεχεράνη να είναι πιο ξεκάθαρη και είναι αντίθετο με τη προοπτική να έχει το Ιράν πυρηνικά.
Ισραήλ. Η Τουρκία είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ το 1948. Ωστόσο με τις θέσεις του κυβερνώντος AKP οι σχέσεις με το Ισραήλ έχουν διαταραχθεί. Το CHP προτείνει επανεξέταση του ζητήματος ώστε από κοινού να εξευρεθεί η λύση και να αποκατασταθούν οι σχέσεις μας. Οι Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις πρέπει να είναι καλές και είναι παράλληλα σημαντικές για τη σταθερότητα στη περιοχή.
Soner Cagaptay: Director of the Institute’s Turkish Research Program.
(Δηλώσεις του στο Συνέδριο)
Για να κατανοήσουμε τις θέσεις του CHP όσον αφορά τη νέα τουρκική εξωτερική πολιτική πρέπει αρχικά να εξετάσουμε την ισχύουσα. Διάφοροι αναλυτές έχουν «βαφτίσει» την εξωτερική πολιτική του AKP σαν «νέο-οθωμανική», αλλά και «μηδενικών προβλημάτων» πολιτική με τους γείτονες.
Όποια ορολογία και αν χρησιμοποιείται το γεγονός είναι πως με τη πολιτική του AKP αλληλο-αποκλείονται τα σενάρια που θέλουν τη Τουρκία να είναι παράλληλα μια μουσουλμανική χώρα με τη λογική της Δύσης.
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα που θέλει να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου και όχι να είναι μέλος της Δύσης. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε έχει αποτύχει, οι σχέσεις της με το Ισραήλ είναι κακές ενώ υπάρχουν και προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Η τουρκική εξωτερική πολιτική της τελευταίας δεκαετίας έχει δημιουργήσει νέα ισχυρά δεδομένα όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Ρωσία, το Κατάρ, τη Συρία και το Ιράν, και μία μετά AKP εποχή θα ρίξει τη χώρα (Τουρκία) ανάμεσα σε δύο «πόλους». Ως εκ τούτου μια πιθανή «νέα» πολιτική, σαν αυτή που υπόσχεται το CHP αποτελεί ένα μίγμα νέας και παλιάς Τουρκίας όσον αφορά πάντα την εξωτερική της πολιτική. Σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής, θα πρέπει ο πρωταρχικός στόχος να είναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου