Προτού ακόµη ανάψει η δάδα στην πλατφόρµα, στην Κύπρο άρχισαν από τώρα να κάνουν λόγο για το «ένστικτο του πετρελαϊκού µικροβίου» το οποίο είναι γνωστό στους οικονοµολόγους.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγµα το Αζερµπαϊτζάν που, όταν εισήλθαν στη χώρα οι ξένες εταιρείες για τις γεωτρήσεις πετρελαίου, συνέβη το εξής παράδοξο: η στροφή προς το πετρέλαιο τράβηξε τεράστιους πόρους και επενδύσεις (ακόµη και εργαζοµένους) από τους άλλους τοµείς της οικονοµίας. Το 2006 ο κρατικός προϋπολογισµός, κατευθυνόµενος από τα έσοδα των υδρογονανθράκων, αυξήθηκε κατά... 80%, µε αποτέλεσµα να εκτοξεύσει τον πληθωρισµό.
Ο πληθωρισµός στα µη εµπορεύσιµα αγαθά και στις υπηρεσίες άρχισε σιγά - σιγά να επηρεάζει αρνητικά την οικονοµία, την κοινωνία και βεβαίως τις καταθέσεις των νοικοκυριών. Το εµπορικό ισοζύγιο, αντί να µειώνεται µε τις εξαγωγές πετρελαίου, αυξήθηκε, αφού ο πληθωρισµός στους µισθούς οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των εισαγωγών.
Υπάρχουν όµως και άλλα παραδείγµατα πετρελαιοπαραγωγών χωρών:
Στο Ιράν το 1973 οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 58,3%, στη Βενεζουέλα κατά 74,5% και στη Νιγηρία κατά 32,2%. Κοινά χαρακτηριστικά των παραλλαγών του «πετρελαϊκού µικροβίου» είναι οι αυξηµένοι κρατικοί προϋπολογισµοί, τα διπλά ελλείµµατα και η µαζική υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας. Αυτός είναι ο λόγος που στην Κύπρο αυτή την περίοδο άρχισαν να µελετώνται σχέδια, σύµφωνα µε τα κυπριακά ΜΜΕ, ώστε το «πέραν πάσης προσδοκίας αέριο» που πιστεύεται ότι υπάρχει να µη φέρει και άλλα προβλήµατα.
Και το σηµαντικότερο σχέδιο που φαίνεται να εξετάζουν είναι αυτό της Νορβηγίας. Η εκµετάλλευση των υδρογονανθράκων µένει εκτός προϋπολογισµού και µε απόλυτη διαφάνεια, τα χρήµατα που θα έρθουν στο νησί να κατευθύνονται σε δύο στόχους, όπως ακριβώς συµβαίνει και στη Νορβηγία: πρώτον, στην ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων εντός της Κύπρου (σε τοµείς όπως η εκπαίδευση και η τεχνολογία) και, δεύτερον, στην αναζήτηση επενδύσεων στο εξωτερικό, σε σταθερές αξίες και σε µεγάλα νηφάλια πρότζεκτ.
Με την προϋπόθεση όµως ότι τα χρήµατα θα µένουν εκτός προϋπολογισµού και κυρίως µακριά από τα χέρια των... πολιτικών.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου