GuidePedia

0

του Άριε Μέκελ, Πρέσβεως του Ισραήλ στην Ελλάδα

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ διανύουν μια χρυσή περίοδο. Η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει μια νέα στρατηγική φιλία, βασισμένη σε μια πολυδιάστατη συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, η υψηλή τεχνολογία, η άμυνα και ο τουρισμός. Ο αριθμός των ανταλλαγών επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των δυο χωρών δεν έχει προηγούμενο. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης ολοκλήρωσαν πρόσφατα άκρως επιτυχημένες επισκέψεις στο Ισραήλ.
Στο εγγύς μέλλον, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ κοινό υψηλόβαθμο Υπουργικό Συμβούλιο υπό την ηγεσία των Πρωθυπουργών Ισραήλ και Ελλάδας κκ. Νετανιάχου και Παπανδρέου.
Ως πραγματικός φίλος, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου χρησιμοποιεί όλη την επιρροή του στις επαφές του με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους για να βοηθήσει την Ελλάδα όσο περισσότερο γίνεται στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει επίσης αποδείξει την φιλία της και τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή της Μεσογείου με την υποστήριξή της για την ειρηνευτική διαδικασία καθώς και με την θαρραλέα απόφασή της να ακολουθήσει τις οδηγίες του ΓΓ του ΟΗΕ, εμποδίζοντας προσφάτως πλοία που συμμετείχαν στον στολίσκο της Γάζας να αποπλεύσουν από ελληνικά λιμάνια. Η πρόσφατη έκθεση Πάλμερ του ΟΗΕ υποστήριξε τη νομιμότητα του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.
Στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή, είναι σαφές ότι η ενίσχυση των σχέσεων Αθήνας – Ιερουσαλήμ θα προάγει την σταθερότητα καθώς εργαζόμαστε από κοινού για την προώθηση της ειρήνης και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι δύο σταθερές δημοκρατίες σε μια ασταθή περιοχή που αντιπροσωπεύουν την σύγχρονη ανεξαρτησία δύο υπερήφανων αρχαίων λαών, οι σχέσεις των οποίων ξεκινούν πριν χιλιάδες χρόνια.  Ως εκ τούτου, έχουν κοινό συμφέρον να αναπτύξουν τις διμερείς τους σχέσεις στο μέγιστο δυνατό επίπεδο προς αμοιβαίο όφελος αλλά και να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή μας.
Η ελληνοισραηλινή συνεργασία αναπτύσσεται ραγδαία σε μια κρίσιμη καμπή για τη Μέση Ανατολή σε ότι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία. Το Ισραήλ έχει ως ξεκάθαρο στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους για της επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας ειρήνης. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει αγκαλιάσει τη λύση δυο κρατών που περιλαμβάνει την σαφή αναγνώριση του Ισραήλ ως το κράτος του Εβραϊκού λαού και ένα Παλαιστινιακό κράτος για τον Παλαιστινιακό λαό τα οποία θα συμβιώνουν με ειρήνη και ασφάλεια.
Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερείς προσπάθειες παράκαμψης της ειρηνευτικής διαδικασίας όπως είναι η σημερινή εκστρατεία των Παλαιστινίων να αποκτήσουν αναγνώριση κράτους από τον ΟΗΕ.  Ενώ το Ισραήλ επιθυμεί την ειρήνη με ένα Παλαιστινιακό κράτος, οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν ένα κράτος χωρίς την ειρήνη. Το Ισραήλ έχει χαιρετίσει τις πρόσφατες εκκλήσεις του Διεθνούς Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς προϋποθέσεις.
Η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί με μονομερείς πολιτικούς θεατρινισμούς στον ΟΗΕ, αλλά μόνο με απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, την χώρα που έχει το μεγαλύτερο συμφέρον να οικοδομήσει ένα κοινό μέλλον με τους Παλαιστίνιους γείτονές του. Όταν υπογραφεί μια συμφωνία ειρήνης, το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει ένα Παλαιστινιακό κράτος στον ΟΗΕ.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top