Η κρίση του ελληνικού χρέους απειλεί τα κεκτημένα της Ευρώπης.
Siemens, Daimler, Deutsche Telekom, BMW, Deutsche Post, EADS, Total, Renault και άλλοι 40 γαλλογερμανικοί κολοσσοί ξεκινούν καμπάνια για να διασώσουν τις πωλήσεις τους.
Συμφωνία-βάλσαμο Μέρκελ-Σαρκοζί για την Ελλάδα.
“Ολέθριο πισωγύρισμα η κατάρρευση του ευρώ”
Παρέμβαση με καμπάνια ενημέρωσης στον ευρωπαϊκό Τύπο από 48 γερμανικούς και γαλλικούς κολοσσούς υπέρ Ελλάδας και ευρώ
Δυναμική πρωτοβουλία για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης και την ενημέρωση της κοινής γνώμης, με τη δημοσίευση μεγάλων καταχωρίσεων στον Τύπο ολόκληρης της Ευρώπης, που θα προτάσσει την ανάγκη διάσωσης του ευρώ και της επίδειξης μεγαλύτερης αλληλεγγύης προς τις αδύναμες χώρες έχουν στα σκαριά οι επικεφαλής 48 επιχειρηματικών κολοσσών της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Κεντρικό σύνθημα της παρέμβασης είναι “η κατάρρευση του ευρώ θα ήταν ένα ολέθριο πισωγύρισμα για την Ευρώπη”. Την είδηση φιλοξένησε χθες η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σύμφωνα με την οποία στη λίστα των επικεφαλής μετέχουν “βαριά ονόματα” της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας, όπως αυτά των αφεντικών της Daimler, της Siemens, της Deutsche Telekom, της BMW και της Deutsche Post. Από γαλλικής πλευράς συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μεταξύ άλλων οι επικεφαλής των EADS, Total και Renault.
Οι επιχειρήσεις των τοπ μάνατζερ που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία απασχολούν από κοινού περισσότερους από 5 εκατομμύρια εργαζόμενους και ο τζίρος τους ξεπερνά αθροιστικά το... 1,5 τρισ. ευρώ. “Ο κατάλογος των υπογραφόντων μοιάζει με το Who’s Who της γαλλογερμανικής επιχειρηματικής ελίτ”, σχολιάζει το Spiegel, που αναδημοσίευσε το ρεπορτάζ της Handelsblatt.
“Βοηθάμε τους εαυτούς μας!”
Σύμφωνα με τους υπογράφοντες τη διακήρυξη, η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά την εισαγωγή του ευρώ. Παράλληλα τονίζουν ότι οι χώρες που πλήττονται από την κρίση χρέους πρέπει να βοηθηθούν για να έχουν ελπίδες για το μέλλον οι λαοί τους, ενώ απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε σκέψη για διάσπαση του ευρώ ή αποχώρηση των ασθενέστερων μελών της Ένωσης.
Εξ ου και υπερασπίζονται τα δάνεια που δίνουν οι κυβερνήσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ενώ ζητούν ένα αυστηρότερο σύμφωνο σταθερότητας για να μην επαναληφθούν τα αίτια που οδήγησαν στην κρίση. “Ακόμα κι αν η διάσωση του ευρώ καταλήξει να στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια, η Ευρώπη και το νόμισμά της αξίζουν τον κόπο”, καταλήγουν οι επικεφαλής των γαλλογερμανικών επιχειρήσεων.
Συμφωνία-βάλσαμο Μέρκελ-Σαρκοζί για την Ελλάδα
Το Βερολίνο έβαλε νερό στο κρασί του για το νέο πακέτο στήριξης της χώρας μας
Όσοι είχαν ποντάρει ότι στον “εμφύλιο” Γερμανίας - ΕΚΤ θα θριάμβευε το Βερολίνο, τώρα... κλαίνε τα λεφτά τους. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έβαλε νερό στο κρασί της, είπε το “ναι” σε μια ηπιότερη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 120 δισ. ευρώ.
Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συμμεριζόταν τις ανησυχίες της ΕΚΤ για τις επιπτώσεις του αρχικού σχεδίου της Γερμανίας, εμφανίστηκε περιχαρής στους δημοσιογράφους για να δηλώσει ότι “επιτέλους βρέθηκε λύση, στο πρότυπο της πρωτοβουλίας της Βιέννης”. “Στόχος είναι η συμμετοχή των ιδιωτών σε εθελοντική βάση, και η πρωτοβουλία της Βιέννης, όπως είναι γνωστή, αποτελεί μια καλή βάση, από την οποία μπορούμε να προχωρήσουμε με τη συμφωνία της ΕΚΤ”, τόνισε από την πλευρά της η κ. Μέρκελ, δίνοντας τέλος σε μια κόντρα που διαρκεί εδώ και ενάμιση μήνα και είχε δυναμιτίσει το κλίμα στις αγορές, είχε στείλει σε επίπεδα ρεκόρ τα ελληνικά σπρεντ και είχε επαναφέρει τα σενάρια άτακτης χρεοκοπίας της χώρας μας.
Τι εστί Βιέννη
Με άλλα λόγια, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που πρέπει να πληρωθούν το διάστημα 2012-2014 (οι υποχρεώσεις μας αγγίζουν τα 64 δισ. ευρώ) δεν θα κληθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με άλλα, που θα λήγουν επτά χρόνια αργότερα, όπως ήθελε το γερμανικό σχέδιο, αλλά θα πληρωθούν κανονικά και στη συνέχεια θα τους δοθούν κίνητρα να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στους ελληνικούς τίτλους, αγοράζοντας ξανά ελληνικό χρέος. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη “συμφωνία κυρίων” της Βιέννης, οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τις οικονομίες της Κεντρικής Ευρώπης εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Καλή είδηση ήταν και η δέσμευση των δύο ηγετών ότι οι τελικές αποφάσεις για τη στήριξη της Ελλάδας θα ληφθούν άμεσα. “Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν μια λύση το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Σαρκοζί.
Τα επόμενα βήματα
Μετά τη συμφωνία του γαλλογερμανικού άξονα, λύνονται και τα χέρια των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις στο Λουξεμβούργο την Κυριακή και τη Δευτέρα με αντικείμενο το νέο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα. Επίσης την Κυριακή, αναμένεται ότι στην παρθενική εμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε συμβούλιο υπουργών Οικονομικών θα “κλειδώσει” η πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα. “Πιθανότατα θα υπάρξει συμφωνία ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση στην Ελλάδα, δεδομένου ότι τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος είναι πλέον γνωστά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν.
Στήριξη σε ευρώ και Παπανδρέου
Την πολιτική βούληση των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης να στηρίξουν το ευρώ διατύπωσαν οι δύο ηγέτες, ενώ η κ. Μέρκελ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και στον Γ. Παπανδρέου. “Στηρίζουμε τον έλληνα πρωθυπουργό. Μίλησα μαζί του τηλεφωνικά και είναι έτοιμος να δώσει μάχη. Είμαι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα μπορεί να νικήσει την κρίση”, δήλωσε η κ. Μέρκελ. Όσον αφορά το κοινό νόμισμα, υπογράμμισε ότι “θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε και να υποστηρίξουμε το ευρώ”.
Η ελληνική εκδοχή του μοντέλου της Βιέννης
Τα συν
• Αίρεται η αβεβαιότητα σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.
• Η εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων δεν θα θεωρηθεί πτώχευση, άρα δεν θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).
• Οι χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης θα μπορούν να πουν στους πολίτες τους ότι στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν θα επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι φορολογούμενοι τα βάρη.
• Μένει ικανοποιημένη η ΕΚΤ, η οποία είχε αποκλείσει τη συμμετοχή της σε οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους όπως αυτό που προέκρινε το Βερολίνο, ενώ είχε απειλήσει με διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών κρινόταν ως μη εθελοντική.
Τα πλην
• Δεν λύνεται το πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο φτάνει σήμερα στο 150% του ΑΕΠ.
• Θα πρέπει να πειστούν όντως οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να παρατείνουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, το οποίο ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου