GuidePedia

0
%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B2%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%

Ολοένα και περισσότερα άρθρα και αναλύσεις δημοσιεύονται στο τύπο του εξωτερικού σχετικά με την οικονομική και στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας, ενώ δεν είναι και λίγοι που θεωρούν τελικά ως «μονόδρομο» τη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Το γεγονός πως η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει στη πρώτη θέση της γενικής κατάταξης στο πλανήτη για πολλούς δεν σημαίνει τίποτα μιας και θεωρούν τη δεύτερη πια Κίνα (πέρασε την Ιαπωνία πριν μερικούς μήνες) πως «κρατάει» στα χέρια της, την οικονομία της πρώτης κυρίως με την αγορά ομολόγων της.
Πριν λίγους μήνες το αμερικανικό REUTERS, όπως και το BLOOMBERG δημοσίευσαν πως σε συχνή πλέον βάση αμερικάνοι αξιωματούχοι αλλά και Υπουργοί δηλώνουν πως η Κίνα εξελίσσεται ραγδαία και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει τη δυνατότητα να συγκριθεί σε στρατιωτικό εξοπλισμό με τις ΗΠΑ αλλά και να τις προξενήσει τεράστια προβλήματα μέσω κυβερνοεπιθέσεων. Μετά μάλιστα τη παρθενική δοκιμαστική πτήση του J20 αεροσκάφους με χαρακτηριστικά stealth, η Κίνα είναι κοντά στη κατασκευή αεροπλανοφόρων, αντιπυραυλικών συστημάτων πλοήγησης από δορυφόρο, όπως και άλλων υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, που μπορούν να την καταστήσουν άμεσα σαν την κυρίαρχη δύναμη στον Ειρηνικό ωκεανό.
Αυτά και γενικότερα το ρόλο της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή ανέλυσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, Robert Gates, σε Ιάπωνες φοιτητές στο Τόκιο, αρχές του έτους ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόσφατο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας όσον αφορά τα νησιά Senkaku για τους Ιάπωνες και Diaoyu για τους Κινέζους, που οι ΗΠΑ πήραν το μέρος της Ιαπωνίας.
Στις 28 Μαρτίου 1999, Ρωσία και Κίνα απέκτησαν την αμερικανική τεχνολογία των «stealth» από τα συντρίμμια του αεροσκάφους F-117A που κατερρίφθη στο πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press, εκείνη την εποχή, οι μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι Κινέζοι πράκτορες χτένιζαν την περιοχή όπου διαλύθηκε το F-117, αγοράζοντας κομμάτια του αεροπλάνου από ντόπιους αγρότες. Το γεγονός είχε επιβεβαιώσει ο ναύαρχος Νταβόρ Ντόμαζετ-Λόσο, επιτελάρχης των κροατικών δυνάμεων στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Σερβίας, είχε με τη σειρά του συμφωνήσει ότι κομμάτια του αμερικανικού μαχητικού «έπεσαν στα χέρια ξένων στρατιωτικών ακολούθων».
Πρόσφατα η ρωσική PRAVDA σε δημοσίευμα της αναφέρθηκε στην ανησυχία των ΗΠΑ όσον αφορά την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ, πόσο μάλλον οικονομική της Κίνας. Η λογική ορισμένων στις ΗΠΑ, στηρίζεται στο παράδοξο... αφού στο μέλλον θα είμαι από "χέρι" χαμένος ας προκαλέσω τη ρήξη τώρα που ακόμη έχω πιθανότητες επιτυχίας.
Το άρθρο έφερε το τίτλο: "Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ" γιατί ξεκάθαρα ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας παραπέμπει σε Παγκόσμιο, ακόμη και αν δεν εμπλακούν άλλοι, μιας και τα τεκταινόμενα στις οικονομίες των δύο αυτών χωρών μπορούν να αναστατώσουν σε μηδέν χρόνο ολόκληρο το πλανήτη.
Ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτς Γκέιτς δήλωσε στις 6 Ιανουαρίου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επανεξετάσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας σε σχέση με τις πρόσφατες δοκιμές της Κίνας για το αεροσκάφος stealth πέμπτης γενιάς.
Παράλληλα ο Daniel Goure, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Lexington τόνισε στο Πεντάγωνο πως πρέπει να ξανά ξεκινήσει τη παραγωγή των μαχητικών F-22 και να αντικαταστήσει τα F-15 & F-16. Σύμφωνα με τον ίδιο όλοι περίμεναν την εξέλιξη της Κίνας αλλά όχι σε τόσο γρήγορους ρυθμούς. Η Κίνα μέσα σε μια δεκαετία έχει κάνει άλματα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν ένα πανίσχυρο στόλο από μαχητικά τελευταίας γενιάς. Αν η Κίνα φέρει στο προσκήνιο και J-20 πέμπτης γενιάς τότε τα πράγματα για τις ΗΠΑ θα είναι πολύ δύσκολα. Η μοναδική λύση αλλά και επιτακτική για τον Daniel Goure είναι οι ΗΠΑ να διπλασιάσουν τον στόλο των F-22. Δηλαδή από 187 που έχουν σήμερα να πλησιάσουν ακόμη και τα 400.
Διάφοροι άλλοι ειδικοί αναφέρουν πως ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ σήμερα προστατεύεται από μαχητικά 40 ετών (F-15 & F-16), και το F-35 ναι μεν ...υπάρχει αλλά δεν πείθει για τις επιδόσεις του. Το F-22 έχει πολλά πλεονεκτήματα σαφώς, αλλά και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Το μεγάλο κόστος του. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να πειστεί η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ώστε να ξεκινήσει ξανά τη παραγωγή ενός μαχητικού που ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια; Το πιθανότερο θα είναι μια μέση λύση συνεχίζει ο Goure, δηλαδή να παραχθεί ένας μικρός αριθμός F-22 αλλά για εκείνον δεν θα αλλάξει κάτι.
Και συνεχίζει με τη δραματική διαπίστωση:
"Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από το πώς οι Αμερικανοί θα λύσουν αυτό το πρόβλημα. Η Πολεμική Αεροπορία είναι η βάση και ο κορμός των ΗΠΑ και κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιμετωπίσουμε (οι ΗΠΑ) το πρόβλημα με τη Κίνα. Παρότι υπάρχουν αρκετοί σύμμαχοι που γενικά είναι δίπλα μας, όπως η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, κανείς τελικά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους".
Ο Ρώσος αναλυτής Vladislav Shurygin, αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ & Κίνας τόνισε πως η Κίνα τις επόμενες δεκαετίες θα παίξει σπουδαίο γεωστρατηγικό ρόλο, και πως δεν θα έχει την ανάγκη των Ρωσικών εξοπλισμών μιας και θα είναι αυτάρκης. Κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του για τις Σινοαμερικανικές σχέσεις ήταν:
«Η Ρωσία έχει ήδη παραδώσει 280 SU μαχητικά αεροσκάφη στη Κίνα, ωστόσο στο άμεσο μέλλον η Κίνα δεν θα την έχει ανάγκη. Οι ΗΠΑ υποτίμησαν τη πρόοδο της Κίνας. Ειδικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν τη Κίνα ισχυρότερη των ΗΠΑ. Η Κίνα ανά πάσα στιγμή είναι ικανή να καταστρέψει τις πέντε από τις έξι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στον Ειρηνικό. Η Κίνα ανησυχεί γιατί οι ΗΠΑ πήραν το μέρος της Ιαπωνίας στη τελευταία μεταξύ τους διένεξη. Δεν είναι απίθανο το σενάριο μιας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια για χάρη των φυσικών πόρων της Ασίας».
Γράφει ο Λουκάς Δ. Συμπεράς
GEOPOLITICS & DAILY NEWS
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top