Οι Τούρκοι αντιδρούν κατά διεθνούς ομάδας χάκερ που είχε ως στόχο τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες.
Με την έλευση του διαδικτύου και τη δυνατότητα για άμεση επικοινωνία από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, φαίνεται ότι η παλιά παροιμία "Η πολιτική είναι τοπική" χρειάζεται αναθεώρηση. Στις μέρες μας, η πολιτική είναι παγκόσμια.
Εξαιτίας της πίστης της σε αυτή την άποψη -- ότι τα γεγονότα μιας χώρας δεν είναι ορατά πλέον μόνο σε διεθνές κοινό, αλλά είναι προσωπικά και πολιτικώς προκλητικά -- μια άμορφη διαδυκτιακή ομάδα αναρχικών και χάκερ, η οποία είναι γνωστή με το όνομα "Ανώνυμοι", ετοιμάζεται εικονικά γαι πόλεμο.
Διαμαρτύρονται για αυτό που θεωρούν ως παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, χωρίς να έχει σημασία ο τόπος. Οι πρόσφατοι στόχοι της ομάδας περιλαμβάνουν το Ιράν, την Αίγυπτο και από αυτό το μήνα και την Τουρκία.
Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας, όταν τουλάχιστον 50.000 Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για επερχόμενο νόμο ο οποίος θα φιλτράρει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, και οι Ανώνυμοι ξεκινήσαν τη δική τους διαμαρτυρία κατά της νομοθεσίας της 22η Αυγούστου.
"Πολίτες της Τουρκίας, τώρα οι Ανώνυμοι παλεύουν μαζί σας", ανακοίνωσε μια αυτοματοποιημένη φωνή σε προειδοποιητικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 6 Ιουνίου. " Η τουρκική κυβέρνηση να μας περιμένει".
Η επίθεση στον κυβερνοχώρο ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου, και στόχευσε το εθνικό Τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Επικοινωνίας (TIB). Οι Ανώνυμοι χρησιμοποίησαν μια συνηθισμένη τακτική παράνομης επέμβασης στους υπολογιστές γνωστής ως επίθεση Διανεμημένης Άρνησης Υπηρεσιών (DDoS), η οποία αποτρέπει τους χρήστες από την πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα ή τη χρήση των υπηρεσιών της.
Παρόλου που η επίσημη ανακοίνωση της TIB ανέφερε ότι το θεσμικό όργανο δεν επηρεάστηκε, η ιστοσελίδα του δεν ήταν διαθέσιμη περιοδικά μετά την επίθεση.
Ακόμα κι έτσι, οι συνέπειες είναι πολύ λιγότερο σοβαρές από ότι υπαινίσσονταν οι απειλές της ομάδας Ανώνυμοι, χάρη, κατά κύριο λόγο, στην ετοιμότητα της κυβέρνησης για το γεγονός. Μερικοί χρήστες ανέφεραν ότι είδαν την ιστοσελίδα να μεταβαίνει σε λειτουργία συντήρησης προτού ξεκινήσει η επίθεση στον κυβερνοχώρο.
"Η επίσημη θεσμική υποδομή ασφάλειας ΤΠ της χώρας είναι πολύ πιο δυνατή, και οι αρχές έχουν τα μέσα να καταστήσουν αυτά τα είδη επιθέσεων αναποτελεσματικά", είπε στους SETimes ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Bilgi Οζγκούρ Ουτσκάν. "Ως αποτέλεσμα, θα βλέπουμε μόνο διακοπές μικρής διάρκειας στις ιστοσελίδες των θεσμικών οργάνων".
Άλλη μια εξήγηση για τα μέτρια αποτελέσματα των επιθέσεων είναι ότι μια αντίπαλη οργάνωση εθνικιστών Τούρκων χάκερ, γνωστή ως Ομάδα Αγιλντίζ, εργάζεται για να εμποδίσει την πρόσβαση της ομάδας Ανώνυμοι και να εξουδετερώσει τις προσπάθειές της.
Μολόνοτι η ομάδα Ανώνυμοι συστήθηκε στην Τουρκία μέσω προκήρυξης αλληλεγγύης, αυτή η κίνηση αποτελεί μήνυμα που μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως νεοαποικιοκρατική, υπονοώντας ότι η τουρκική κοινότητα χρειάζεται τη βοήθεια πιο προηγμένων διεθνών ομάδων για να ξεπεράσει τα εσωτερικά προβλήματά της. Η παράνομη μεθοδολογία της ομάδας ενοχλεί πολλούς, ακόμα και αυτούς που συνήθως αντιτάσσονται στη λογοκρισία.
Ο πολιτικός ιστολόγος και συνεργάτης της Bianet Μπουράκ Τεκίν, αναφέρει στους SETimes ότι μολόνοτι συνήθως διαφωνεί με πράξεις σαν και αυτές της επίθεσης DDoS, καθώς "είναι για το διαδίκτυο σαν να κλείνουν το μικρόφωνο κάποιου ή απλά να τον φιμώνουν", κάνει μια εξαίρεση για τις ενέργειες των Ανώνυμων.
"Το πρόβλημα με την Τουρκία είναι ότι ένα αυτόνομο θεσμικό όργανο που χρηματοδοτείται από το κράτος έχει την εξουσία να απαγορεύσει οποιαδήποτε ιστοσελίδα, χωρίς απόφαση δικαστηρίου, την οποία κρίνει ότι είναι 'προσβλητική', και αυτός ο όρος δεν είναι σαφώς καθορισμένος στο σχετικό νόμο", αναφέρει ο Τεκίν. Εξαιτίας της αυθαίρετης φύσης των αποφάσεων του κράτους, τέτοιου είδους τακτικές που τραβούν την προσοχή, αν και παράνομες, μπορεί να χρειάζονται για να αφυπνήσουν τους ανθρώπους σχετικά με τη σοβαρότητα του ζητήματος.
Ο Ουτσκάν προειδοποιεί ότι ενώ η ομάδα έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχημένη στο να φέρει το ζήτημα της τουρκικής λογοκρισίας στη διεθνή ημερήσια διάταξη, τα σχέδιά της μπορεί να έχουν και άλλα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
"Είναι σαφές ότι αυτή η επίθεση θα εντείνει τους φόβος των ηγετών μας για το διαδίκτυο, ο οποίος έχει ήδη παγιωθεί στη νοητική τους δομή", εξηγεί ο Ουτσκάν, προσθέτοντας "Τώρα η φωνή του συνόλου που θα απαιτεί κρατικό έλεγχο του διαδικτύου πιθανόν να είναι δυνατότερη".
Της Άννας Γουντ για τους Southeast European Times στην Ιστανμπούλ
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου