GuidePedia

0
Του Κώστα Τζεβελέκου
Οι διεθνείς αναλυτές είναι εντυπωσιασμένοι από τις εξεγέρσεις τον αραβικού κόσμου, αλλά απορούν γιατί κανείς από τους εξεγερμένους στην Τυνησία, την Αίγυπτο ή τη Συρία δεν αναφέρθηκε κατά του Ισραήλ.
Αυτό είναι περίεργο. Πολλοί, θέλοντας να εξηγήσουν αυτή τη συμπεριφορά, υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ ήταν ένα δευτερεύον θέμα και αυτό που προείχε για τους διαδηλωτές ήταν η αντικατάσταση των κυβερνώντων και το νέο αραβικό έθνος που οραματίζονται.

Όμως, γιατί οι φανατικοί ισλαμιστές, που είχαν πάντα κυρίαρχο θέμα τους το Ισραήλ και τα αντισιωνιστικά τους συνθήματα, τώρα έχουν σωπάσει; Η άλλη άποψη λέει ότι τα συνθήματα εναντίον του Ισραήλ δεν θα συσπείρωναν τον κόσμο που είχε κατέβει στις πλατείες. Επίσης, οι εξεγέρσεις ξεκίνησαν από νέους ανθρώπους που σε μεγάλο βαθμό έχουν καλύτερη μόρφωση από τους παλιότερους.

Οι εξεγερμένοι, ιδιαίτερα της Αιγύπτου και της Τυνησίας, κατά βάθος επιζητούσαν την ευρωπαϊκή και αμερικανική υποστήριξη των προσωρινών στρατιωτικών τους κυβερνήσεων. Οι διαδηλωτές δεν θα επιθυμούσαν να δουν την αποξένωση των κυβερνήσεων τους από τη Δύση. Στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς συμμετείχαν ενεργά στις αιγυπτιακές εξεγέρσεις. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις εκλογές του 2006 στα παλαιστινιακά εδάφη η Χαμάς κατέχει την πλειοψηφία των εδρών στην Παλαιστινιακή Αρχή (74 έδρες) και σήμερα είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Προκειμένου να απεγκλωβιστεί παίζει ύποπτα παιχνίδια με τους Τούρκους και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου ώστε να αναγκάσει τους Ισραηλινούς σε δυσμενή υποχώρηση σε σχέση με το λιμάνι της Γάζας.

Το «κλειδί»

Οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο σε άλλες περιπτώσεις θα έδιναν το σύνθημα ώστε η Παλαιστίνη να συγκλονιζόταν από την Ιντιφάντα και θα ξεσπούσαν διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ. Αυτό τώρα δεν συνέβη. Γιατί; Η Χαμάς έχει παγιδευτεί σε έναν αποκλεισμό που από τη μια μεριά έχει το Ισραήλ και από την άλλη την Αίγυπτο. Σήμερα έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε όπλα και άλλα αγαθά ώστε να οικοδομήσει ένα ισχυρό κίνημα στη Δυτική Όχθη. Γι' αυτό άλλωστε κάνουν προσπάθειες ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας. Η Χαμάς γνώριζε ότι πολλοί διαδηλωτές στην εξεγερμένη Αίγυπτο ήταν δικά της στελέχη, αλλά περίμενε να δει την αλλαγή του καθεστώτος.

Τελικά, μπορεί να παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ ή στο τέλος να προσαχθεί σε δίκη, αλλά οι στρατιωτικοί δεν έχουν καμία διάθεση να αλλάξουν πολιτική στάση απέναντι στο Ισραήλ. Σε θέσεις-κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό είναι ακόμη άνθρωποι του Μου­μπάρακ. Πολλοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η Χα­μάς έχει χάσει έδαφος στην Αίγυπτο γιατί τα γεγονότα την πρόδωσαν και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της δεν της βγήκαν.

Η Αίγυπτος είναι το «κλειδί» για τη Χαμάς. Γιατί σε περίπτωση που οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» καταλάμβαναν την εξουσία, θα υπήρχε μια βάση μέσα στην Αίγυπτο ώστε να χτυπήσουν το Ισραήλ. Αυτός ο πόλεμος θα βοηθούσε μόνο τη Χαμάς κι όχι την Αίγυπτο, κι αυτό οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» της Αιγύπτου το αντιλήφθησαν εγκαίρως και γι' αυτό έχουν αποστασιοποιηθεί προς το παρόν από τα ύποπτα σχέδια της Χαμάς.

Η Χαμάς λοιπόν, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές, βγαίνει αποδυναμωμένη με το σημερινό καθεστώς της Αιγύπτου, που μάλλον θα είναι και το αυριανό σε ότι αφορά τους ανθρώπους-κλειδιά στην κρατική μηχανή. Προχώρησε όμως πιο πέρα και βρήκε άλλους συμμάχους, τους Τούρκους.

Μετά τη «Mavi Marmara»

Τον περασμένο χρόνο έγινε η απόβαση του τουρκικού στολίσκου στη Γάζα, με αποτέλεσμα οι Ισραηλινοί να επέμβουν και να υπάρξουν εννέα νεκροί. Μετά από αυτό το γεγονός, οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν είναι καλές.

Η ισλαμική οργάνωση ΙΗΗ (Διεθνής Ανθρωπιστική Αρωγή) που συμμετείχε με το πλοίο «Mavi Marmara» στο οποίο έγιναν τα επεισόδια- έχει ανακοινώσει ότι προς το τέλος Μαΐου θα αποπλεύσει ένας στολίσκος 12 πλοίων με προορισμό τη Γάζα προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός. Όλοι γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της τουρκικής οργάνωσης ΙΗΗ, κ. Ικιλντιρίμ, είναι προσωπικός φίλος του Ερντογάν και αυτό που επιθυμούν να δημιουργήσουν στη Γάζα ουσιαστικά είναι να σπάσουν τον αποκλεισμό της Χαμάς και να βοηθήσουν πολιτικά τον Ερντογάν στις εκλογές της7ης Ιουνίου.

Σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί αντιδράσουν, η Χαμάς είναι έτοιμη να εκτοξεύσει ρουκέτες στο Ισραήλ. Εάν αυτό το σενάριο επαληθευθεί, θα καταφέρουν να αναγκάσουν οι ΗΠΑ το Ισραήλ να αποδεχτεί μια διευθέτηση με το λιμάνι της Γάζας, γιατί, διαφορετικά, θα καταρρεύσει το σύστημα περιφερειακής συμμαχίας του Ισραήλ με τις γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Συρία.

Εφημερίδα: ΑΞΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top