GuidePedia

0
Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Αύριο μεταβαίνει στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο νέος «πρέσβης» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία Χαλίλ Ιμπραήμ Ακτσά, ο οποίος θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.
Η τοποθέτηση του Ακτσά αποφασίστηκε από την Άγκυρα μετά τις ογκωδέστατες διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία τον περασμένο Ιανουάριο.
Ο προηγούμενος «πρέσβης» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο, Καγιά Τουρκμέν, ο οποίος επέστρεψε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ανακλήθηκε εξαιτίας της αδυναμίας, που θεώρησε η τουρκική κυβέρνηση ότι εκείνος έδειξε στο πεδίο της διαχείρισης της κρίσης και των σφοδρών διαδηλώσεων, στις οποίες κυριάρχησαν συνθήματα και εκδηλώσεις κατά τις Άγκυρας. Όπως έχει αναφέρει εδώ και καιρό η τουρκική εφημερίδα Taraf το αιτιολογικό πλαίσιο της ανάκλησης του Τουρκμέν εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν αντέδρασε με έντονο τρόπο, όπως ακριβώς θα περίμενε η Άγκυρα, στα συνθήματα των Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών εναντίον της Άγκυρας. Η τοποθέτηση του Ακτσά εντάσσεται, όμως, κυρίως στο πλαίσιο της επιβολής δομικών αλλαγών που προωθεί η Άγκυρα στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, την οποία πρόκειται να ακολουθήσει απέναντι στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος..

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την ημέρα που θα αναλάβει και τυπικά τα νέα του καθήκοντα ο Ακτσά, στην κατεχόμενη Λευκωσία, δηλαδή την 1η Απριλίου διοργανώνεται νέα διαδήλωση κατά της οικονομικής πολιτικής που επιβάλλεται στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Με τα θερμότερα λόγια για τον Ακτσά μίλησε, λίγο πριν την αναχώρησή του, ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με τον ίδιο δήλωσε επίσης ότι «Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις, η Τουρκία θα κάνει ότι της αναλογεί. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από την Κύπρο για χάρη της Ε.Ε. ούτε από την Ε.Ε. για χάρη της Κύπρου».

Δεν συμφωνούν οι Τουρκοκύπριοι

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο και αμέσως από την απόφαση της Άγκυρας να διορίσει τον Ακτσά ως «πρέσβη» στην κατεχόμενη Λευκωσία, δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία KADEM για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», εμφάνισε το 77% των ερωτηθέντων να τον θεωρεί ανεπιθύμητο. Τον διορισμό του ενέκρινε, μόλις του 13,6% των ερωτηθέντων και το γεγονός αυτό είναι άλλο ένα ακόμη δείγμα ότι η τουρκοκυρπιακή κοινότητα είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της αποδέσμευσης από την Άγκυρα.

Ο Ακτσά θεωρείται αρχιτέκτονας της επιβολής των σκληρών οικονομικών μέτρων λιτότητας, τα οποία έχει επιβάλλει η Τουρκία στα κατεχόμενα και ένας από τους ρόλους που είχε αναλάβει να διαδραματίσει ήταν το διαχειριστικό διαδικαστικό πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης που παρείχε η Άγκυρα στο ψευδοκράτος. Ο Ακτσά μέχρι να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Βοήθειας της Τουρκίας στη Βόρειο Κύπρο.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Μεχμέτ Τσακιτζί έχει πρόσφατα δηλώσει ότι «Ο Ακτσά είναι ο τελευταίος άνθρωπος που πρέπει να διοριστεί εδώ», ενώ η τουρκική εφημερίδα Chumhuriyet είχε χαρακτηρίσει τον διορισμό του Ακτσά ως «τιμωρία» για τους Τουρκοκύπριους.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top