GuidePedia

0
Καθώς οι επιχειρήσεις επιβολής τις Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων και οι βομβαρδισμοί θέσεων των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζονται, οι έξοδοι πολεμικών αεροσκαφών που απογειώνονται από βάσεις της ΠΑ συνεχίζονται επίσης. Η Σούδα κυρίως, αλλά και ο Άραξος αποδεικνύουν την στρατηγική σημασία της χώρας μας, ενάντια σε όσα κλισέ ακούγονταν επί δεκαετίες ότι δήθεν υστερούμε από την Τουρκία σε αυτόν τον τομέα. Ίσα ίσα, η στρατηγική σημασία της Ελλάδας ήταν πάντοτε εξ ίσου σημαντική με της Τουρκίας, απλά η δυνατότητά μας να το εκμεταλλευθούμε διπλωματικά όσο και οι γείτονες ήταν περιορισμένη και οφειλόταν είτε στο φόβο είτε στην ανικανότητα εκείνων που ήταν δουλειά τους να την εκμεταλλευτούν, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο
Έτσι στις 24 Μαρτίου μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου του Βελγίου Στρατηγός Charles-Henri Delcour επισκέφθηκε την 116 Πτέρυγα Μάχης και το απόσπασμα της 349 Μοίρας της Βελγικής Αεροπορίας που επιχειρεί από εκεί σε αποστολές επιβολής της ΖΑΠ άνωθεν της Λιβύης.









Λίγο πιο νότια, στην 115 ΠΜ στην Σούδα, η δραστηριότητα είναι ακόμα πιο έντονη. Μαχητικά Μιράζ 2000 της Αεροπορίας του Εμίρη του Κατάρ επιχειρούν και αυτά σε απόστολές άνωθεν της Λιβύης. Την Κυριακή 27 Μαρτίου οι Αρχηγοί των Αεροποριών της Γαλλίας Στρατηγός Jean-Paul Palomeros και του Καταρ Στρατηγός Mubarak al-Khayanin επισκέφθηκαν την Σούδα συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΑΤΑ Αντιπτέραρχο Αντώνιο Τσαντηράκη. Τα Μιράζ 2000 του Κατάρ υποστηρίζονται από Γαλλους τεχνικούς εδάφους κι επιχειρούν άνωθεν της Λιβύης σε σχηματισμό με ζευγάρια Γαλλικών μαχητικών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πετούν επίσης με F-16 της 115ΠΜ σε εκπαιδευτικές πτήσεις για λόγους εξοικείωσης με το περιβάλλον της περιοχής.



Από την Σούδα επιχειρούν επίσης και τα Νορβηγικά F-16 τα οποία σημειωτέον φέρουν βλήματα αέρος-αέρος IRIS-T στην πρώτη χρήση τους σε πολεμικές επιχειρήσεις.



Εμείς απλά θα επαναλάβουμε το αυτονόητο: ελπίζουμε η Κυβέρνηση να έχει φροντίσει να λάβει τα ανάλογα απτά πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά ανταλλάγματα, από τις συμμαχικές και μη χώρες που κάνουν χρήση των διευκολύνσεων. Οι βάσεις της ΠΑ μετατρέπουν την Ελλάδα του μνημονίου σε σημαντικό παίκτη που τον έχουν ανάγκη φίλοι και σύμμαχοι σε μια διεθνή κρίση με τεράστιο ανθρωπιστικό πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Η στρατιωτική διπλωματία πρέπει επιτέλους να πάρει την θέση που της ταιριάζει στον σχεδιασμό της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αν υπάρχει τέτοιος φυσικά.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top