GuidePedia

0

Του Μανώλη Κυπραίου
Όπως έκανε γνωστό ανώτατο στέλεχος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ (Milli İstihbarat Teşkilatı) στην εφημερίδα «Χουριέτ», οι υπηρεσίες παρακολούθησης και επιτήρησης του Γενικού Επιτελείου και της ΜΙΤ ενοποιούνται με σκοπό την καλύτερη συλλογή πληροφοριών και αξιολόγησή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η όλη διαδικασία θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια.

Ηδη το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το στέλεχος της ΜΙΤ, αρμόδιοι από το Γενικό Επιτελείο και την υπηρεσία πληροφοριών συναντήθηκαν και συμφωνήθηκε η μεταβίβαση του ελέγχου της υπηρεσίας παρακολούθησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ΜΙΤ. «Το πρωτόκολλο μεταξύ του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και του διοικητή της ΜΙΤ θα υπογραφεί σύντομα» δήλωσε ο αξιωματούχος για να συμπληρώσει:
«Το πρωτόκολλο διατάσσει τους στρατιωτικούς να δώσουν οι στρατιωτικοί τον έλεγχο στις εγκαταστάσεις παρακολούθησης που διαθέτουν στις υπηρεσίες πληροφοριών».
Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα τουρκικά δεδομένα, στις 8 Μαρτίου η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε πως θέτει το στρατιωτικό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ελέγχου κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση της ΜΙΤ, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως απόρρητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα ελέγχονται απευθείας από την κυβέρνηση.
Ο αξιωματούχος που μίλησε στην «Χουριέτ» επεσήμανε πως η ΜΙΤ θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια για να ολοκληρώσει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων και των μέσων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Το τμήμα παρακολούθησης είναι μια τεράστια διεύθυνση και θα χρειαστούν πολλοί μήνες ώστε όλα τα μέσα που διαθέτει η ΜΙΤ να μεταφερθούν στο καταφύγιο “Mπαϊράκ”», τόνισε στο στέλεχος της ΜΙΤ για να προσθέσει: «Ολόκληρη η τεχνική υποδομή θα μετακινηθεί και το στρατιωτικό μαζί με το πολιτικό προσωπικό (ΜΙΤ) θα δουλεύουν κάτω από την ίδια στέγη».
Το υπόγειο συγκρότημα «Μπαϊράκ» βρίσκεται στην περιοχή Γκιόλμπασι κοντά στην Αγκυρα και αποτελεί το κέντρο παρακολούθησης και ελέγχου υποκλοπών του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Το κωδικό όνομα της υπηρεσίας αυτής είναι: «το αυτί» και μέχρι σήμερα αναφέρονταν μόνο στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου ο οποίος ενέκρινε ποια από τα στοιχεία που έχουν συλλεχτεί θα δίνονταν και στην τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) και ποια όχι. Στο «αυτί» του τουρκικού ΓΕΕΘΑ εργάζονται πενήντα αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, οι περισσότεροι από αυτούς με καθεστώς «ισόβιας» παραμονής.
Ο κύριος λόγος αυτής της απόφασης του τούρκου πρωθυπουργού έχει να κάνει με το καθεστώς της μεταφοράς πληροφοριών. Ενώ η ΜΙΤ αναφέρεται κατευθείαν στον ηγέτη της εκάστοτε κυβέρνησης, οι υπηρεσίες πληροφοριών και υποκλοπών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας αναφέρονταν μόνο στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου.
Μετά ιδιαίτερα το σκάνδαλο της ομάδας «Ερκένεγκον» που προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν και τη συνεχή ροή πληροφοριών που λάμβανε από τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, μετά από υποκλοπές που έκανε από τις επικοινωνίες μελών της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, ο τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να βάλει «το μαχαίρι στο κόκαλο».
Πάντως, προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι» προς το Γενικό Επιτελείο και να μειώσει τις αντιδράσεις του για αυτή του την ενέργεια, ο Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε το Γενικό Επιτελείο να έχει τον πλήρη έλεγχο του νέου συστήματος παρακολούθησης στο καινούργιο υπόγειο συγκρότημα συλλογής πληροφοριών στην Σινώπη. Το νέο αυτό σύστημα παρακολούθησης δεν θα ασχολείται με το εσωτερικό της χώρας αλλά με το εξωτερικό και κυρίως με την Ελλάδα.
Πρόκειται για τον στρατιωτικό δορυφόρο υποκλοπών «Gokturk» ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο σύγχρονους που θα βρεθούν στο διάστημα. Η αξία του είναι 345 εκατομμύρια δολάρια και εκτιμάται πως οι πρώτες πληροφορίες και φωτογραφίες θα αρχίζουν να στέλνονται στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο στα τέλη του 2013.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top